Zaštita životne sredine

Svi gradovi do 2020. godine sa rešenim pitanjem otpada

16. Apri. 2016.
Svi gradovi do 2020. godine sa rešenim pitanjem otpada

U prisustvu Mihajlovićeve je potpisan ugovor vredan 15 miliona evra između JKP Vodovod Kruševac i kompanije Aktor za projektovnje i izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Kruševcu.

 
- Naš plan je da najkasnije do 2020. ne bude nijedan grad u Srbiji koji neće imati uređeno pitanje kanalizacije, prečišćavanje otpadnih voda i komunalnog otpada. Živeti u zdravoj životnoj sredini sa dobrom infrastrukturom jeste jedan od prioriteta rada vlade - izjavila je Mihajlović u Gradskoj kući u Kruševcu.
 
Kako je rekla, potpisivanje tih ugovora je važan dan za Kruševac, ali i Srbiju.
 
U okviru programa Vodosnabdevanje i otpadne vode Nemačka, KfW i Srbija su obezbedile za Kruševac 24 miliona evra za kanalizaciju i otpadne vode.
 
Od tog iznosa danas je potpisan ugovor vredan 15 miliona evra, a preostalih devet miliona će biti za izgradnju kanalizacionih kolektora i mreže u Kruševcu.
 
Kada je reč o donaciji od milion evra za izradu studije izvodljivosti i pripremu projekata za upravljanje čvrstim otpadom u Kruševcu i Vranju, u pitanju su bespovratna sredstva od milion evra i priprema projekta se radi za buduću investiciju od 25 miliona evra za izgradnju budućih objekata za upravljenje komulanog otpada.
 
Ona je navela da Srbija ima odlične odnose sa Nemačkom i KfW i da je u ministarstvu formirala radnu grupu koja radi samo na projektima sa tom bankom.
 
- Bez infrastrukture, komunalne i druge, nema razvoja nijednog grada u Srbiji, pa ni Kruševca i ovi ugovori koji su potpisani samo su korak da živimo onako kako zaslužuje svaki građanin. Moramo da prečišćavamo otpadne vode i vodimo računa o komunalnom otpadu u svakom gradu u Srbiji -poručila je Mihajlović.
 
Ona je dodala da će ministarstvo pratiti realizaciju pomenutih projekata.
 
Izvor: Blic
Pogledajte još
Sadnja drveća u Sremskoj Mitrovici
10. Mart 2017. // ZŽS - Srbija
Primer dobre saradnje Sremske Mitrovice i kompanije “Cooper standard” koja posluje u tom gradu je i današnja akcija uređenja prostora u blizini Poslovno-sportskog centra “Pinki”. Kao društveno odgovorna kompanija koja vodi računa i o životnoj sredini, a u dogovoru sa lokalnom administracijom,...
25. April 2017. // ZŽS - Srbija
Ekološki pokret Vrbasa podneo je tri prijave protiv Fabrike ulja i biljnih masti "Vital" zbog zagađenja iz dimnjaka ove industrije. Prema navodima predsednika EPV Ratka Đurđevca, "Vital" je ovog meseca danima uzastopno prekrivao grad oblacima gustog dima i krupne, lepljive čađi. Prijave su predate...
Crni ibis i kašičar ponovo se gnezde na zaštićenom području Obedske bare u Sremu. - To je velika pobedu zaštitara prirode koji su se decenijama borili da ove vrste ponovo vrate na prostor Obedske bare. Crni ibis se poslednji put na ovom području gnezdio početkom šezdesetih godina, a kašičar ga je...
OBUKA ZA KREIRANJE PROJEKATA ZA FONDOVE EU
30. Novembar 2015. // ZŽS - Srbija
Obuka za kreiranje projekata za korišćenje bespovartnih sredstava iz fondova EU (u oblasti održivog razvoja i zaštite životne sredine), biće održana 4. i 5. decembra 2015., od 9 do 16,30h (Beograd, hotel “šumadija”)   TRENERI: Jelena Pajovic Van Reenen, Igor Perić, MUP RS...
Pronađite firmu prema sledećim kriterijumima