Zaštita životne sredine

Formirana Jedinica za suzbijanje ekološkog kriminala

03. Apri. 2022.
Formirana Jedinica za suzbijanje ekološkog kriminala

 Jedinica za suzbijanje ekološkog kriminala i zaštitu životne sredine, koja će kao svoju primarnu aktivnost imati borbu protiv onih koji uništavaju i zagađuju našu prirodu i okolinu osnovana je po prvi put, saopštio je MUP.

Načelnik novoformirane Jedinice za suzbijanje ekološkog kriminala i zaštitu životne sredine Živica Munćan referisao je ministru unutrašnjih poslova Aleksandru Vulinu o planovima i aktivnostima koje će ova jedinica u narednom periodu preduzeti kako bi se ekološkom kriminalu u Srbiji što pre stalo na put, dodaju iz Ministarstva unutrašnjih poslova.

Vulin je tokom sastanka sa ministarkom za zaštitu životne sredine Irenom Vujović i rukovodiocima Jedinice za suzbijanje ekološkog kriminala i zaštitu životne sredine istakao da se rast ekološkog kriminala beleži širom sveta i da za posledicu ima uništavanje celokupne prirode, gubitak biodiverziteta i prirodnih resursa te da je na našoj državi da učini sve da zaštiti i sačuva svoje reke, planine i prirodu.

"Naša borba protiv ekološkog kriminala mora da bude uporna i beskompromisna, baš kao i borba protiv svih ostalih oblika kriminala. Svaka zloupotreba, uništavanje i narušavanje naše prirode, svako zagađivanje šire i uže okoline i našeg prostora biće sankcionisano i kažnjeno od strane Jedinice za suzbijanje ekološkog kriminala i zaštitu životne sredine, ekološke policije", poručio je ministar unutrašnjih poslova.

Dodaje da će sve delatnosti kojima ljudi povređuju, uništavaju, oštećuju, zagađuju i ugrožavaju životnu sredinu biti najstrože sankcionisane.

"Od pripadnika Jedinice za suzbijanje ekološkog kriminala očekujem posebno angažovanje, požrtvovanje i efikasnost. Hoću da srpske planine, reke, jezera, šume budu zaštićene i sačuvane. Nemamo ništa vrednije od svojih građana i svoje prirode. Svi oni koji budu namerno ili zarad ličnih interesa doveli naše prirodne resurse u opasnost, moraće da odgovaraju, u skladu sa zakonom. Niko ne sme da oduzima našim građanima pravo na zdravu okolinu i zdrav život", poručio je Vulin.

Ističe da je naša država odgovorna i prema svojoj prirodi i prema svojoj budućnosti i prema građanima.

"Srbija koju predvodi predsednik Aleksandar Vučić, u narednom periodu uložiće još značajnija sredstva u očuvanje i zaštitu životne sredine, i mi ćemo tome dati pun doprinos. Kao što se borimo sa razbojnicima, ubicama, narko-dilerima, istim intenzitetom borićemo se i protiv onih koji bi da stiču profit uništavajući našu prirodu i budućnost naše dece", poručio je Vulin.

Ministarka za zaštitu životne sredine Irena Vujović navela je da je podrška policije od velikog značaja za sprečavanje ekoloških prestupa i istakla da Ministarstvo koje vodi već ulaže velike napore kako bi se podigla svest u društvu o značaju zaštite životne sredine.

"Želim da zahvalim kolegi Vulinu na značajnoj inicijativi da formira odeljenje takozvane ekološke policije. To je odlična prilika da dodatno intenziviramo saradnju, a polazna osnova može da bude Jedinstveni informacioni sistem koji smo nedavno pustili u rad. Putem ovog sistema omogućili smo građanima da se direktno uključe i prijave ekološke probleme na koje nailaze u svom okruženju", navela je Vujović.

Dodaje da je kreiranjem aplikacije gReact, dodatno pojednostavljena komunikacija građana sa operaterima, koji primedbe prosleđuju u većini slučajeva lokalnim službama.

"U tom delu vidim veliki prostor za saradnju sa ekološkom policijom, posebno u slučajevima koji prevazilaze nadležnost inspekcija. Sigurna sam da ćemo, ako radimo zajedno, ostvariti još bolje rezultate i da ćemo budućim generacijama ostaviti zdravu i čistu Srbiju", istakla je Vujović.

Pogledajte još
10. Decembar 2016. // ZŽS - Srbija
Prema poslednjim rezultatima merenja kvaliteta vazduha, alarmantan je nivo zagađujućih čestica u centru Beograda, Obrenovcu i Pančevu.   U opštini Stari grad količina štetnih čestica premašila je prihvatljivu vrednost i prešla u "crvenu zonu". Sudeći prema podacima nadležne agencije,...
Srbija dostavila ciljeve smanjenja stakleničkih gasova
Vlada Srbije je, među prvih 10 država sveta, dostavila svoje ciljeve smanjenja emisije gasova sa efektom staklene bašte i oni iznose 9,8 odsto do 2030. godine, u odnosu na 1990, rečeno je danas na Klimatskom panelu Srbije.   "Srbija danas ima 36 postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda od čega šest...
17. Februar 2016. // ZŽS - Srbija
Nova hrvatska vlada nastavlja kontroverzni projekat gradnje odlagališta opasnog materijala. Protesti nezadovoljnih meštana, među kojima je najviše Srba, traju već godinama ZAGREB - OD STALNOG DOPISNIKA „NOVOSTI“ UPRKOS grčevitom protivljenju građana Dvora na Uni, nastavlja se projekt gradnje...
Akcija
16. Mart 2016. // ZŽS - Srbija
NOVI SAD - U okviru manifestacije "Novosadsko proleće", koja počinje danas u prostoru JP SPC "Vojvodina" u Novom Sadu, udruženje "Inženjeri zaštite životne sredine" organizuje akciju zamene starog papira za sadnice cveća i drveća. Svi koji donesu 10 kilograma starog papira dobiće sadnicu cveća, a...
Pronađite firmu prema sledećim kriterijumima