Zaštita životne sredine

SABLASNO Od smoga u Užicu ne vidi se ni nebo ni zgrade

08. Decembar. 2015.

Zatrpano gustim oblakom smoga, od kojeg se ne vide ni nebo ni brda koja ga okružuju, Užice je već danima idealna scenografija za filmove kataklizme.

Vazduh smrdi na pepeo... Sunce zaklonjeno iza neprozirnog oblaka magle... U tri po podne mrak... Ljudi liče na senke... Jezivo!

Sablasno je izgledao centar u nedelju uveče. Od smoga se sa podnožja Trga partizana nije video hotel „Zlatibor“. koji ima 15 spratova, a od Trga ga deli - samo ulica.

- Sami smo krivi. Političari ništa ne preduzimaju da se suzbije aerozagađenje, a mi ćutimo i udišemo otrove. U svakoj drugoj zemlji odavno bi se digla kuka i motika - rezonuje Branko Marić.

Političari ništa ne preduzimaju: Branko Marić, meštanin Užica
Na Crkvi Svetog Đorđa jedva se nazirao zvonik.

- Da li je ovo što pristiže automobil ili autobus - čkiljili su kroz mrak putnici na stajalištu kod starog dispanzera.

Na raskrsnici Dostejeve i Kralja Petra kao da je neko razvukao tapet. Tek pokoja silueta na Glavnoj ulici.

- Na ulicama kojima svaki dan vozim po pet-šest puta sinoć sam se jedva snašao. Nije se videlo na tri metra ispred kola. Na raskrsnici na Tatincu umalo da promašim skretanje za svoju ulicu - priča Goran Kovačević.

Zbog povećane koncentracije čađi, vazduh se tretira kao nezdrav, a lekari savetuju deci, starijima, građanima sa srčanim i plućnim oboljenjima da izbegavaju boravak napolju.

Kotlarnice bez mazuta?

Radi smanjenja količine čađi, kaže Dunja Đenić, članica Gradskog veća nadležna za ekologiju, priprema se odluka koja će pooštriti režim rada „Toplane“. Konkretno, tom preduzeću biće zabranjeno da u kotlarnicama koristi mazut kao gorivo u dane temperaturne inverzije i povećane zagađenosti vazduha. Ona, inače, objašnjava da je gusti oblak koji pritiska Užice zapravo prirodna magla u kojoj su prisutne čestice čađi.

Izvor: Blic

Pogledajte još
Za vraćanje Planete ljudima i vraćanje čoveka Planeti
 Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan otvorio je danas međunarodnu naučnu konferenciju „Vraćanje Planete ljudima i vraćanje čoveka Planeti“ koja je tematski obuhvatila najaktuelnije probleme životne sredine sa kojima se suočava  savremeni čovek.   Pitanja životne sredine su ključna...
Eko-privreda otvara 150.000 radnih mesta
06. Decembar 2016. // ZŽS - Srbija
Koliko će Srbiju koštati sve pripreme za ulazak u evropsku porodicu, teško je precizno izračunati, ali je sigurno da nas najveći problemi na tom putu, a ujedno i najveći trošak, očekuju u - ekologiji. Da bismo ispunili najosnovnije "zelene" zahteve iz Brisela, odakle nam često stižu kritike zbog decenijama...
Za čistiji Tamiš i Dunav
16. Jun 2016. // ZŽS - Srbija
Pančevo je jedan od gradova iz četrnaest zemalja podunavskog sliva koji obeležava evropsku manifestaciju "Dan Dunava". Pod sloganom "Aktivni za reke", osamdesetak volontera je čistilo Tamiš do ušća u Dunav. Već deset godina volonteri iz Pančeva i zaljubljenici u reku jednom godišnje organizuju...
Otvoren izazov za upravljanje bio-otpadom
10. Mart 2020. // ZŽS - Srbija
 Na Palilulskoj pijaci u Beogradu danas je objavljen početak „Izazova za upravljanje bio-otpadom“, koji su pokrenuli Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i Ministarstvo zaštite životne sredine, uz podršku Švedske agencije za međunarodni razvoj i saradnju (SIDA).   Cilj ovog izazova je...
Pronađite firmu prema sledećim kriterijumima