Zaštita životne sredine

Godišnje se 2.500 tona medicinskog otpada nepropisno odloži u Srbiji

14. Novembar. 2016.
Godišnje se 2.500 tona medicinskog otpada nepropisno odloži u Srbiji

U Srbiji je od 5.000 tona medicinskog i veterinarskog otpada koji je prošle godine registrovan, samo polovina prerađena ili uništena a ostatak je odložen na nepropisan način, rečeno je danas na skupu o zaštiti životne sredine u Skupštini Srbije.

 
"Ne postoji registar ustanova koje naprave medicinski i veterinarski otpad i to bi trebalo da se to što pre uradi", rekao je izvršni direktor kompanije Remondis Medison, Bojan Sudarev.
 
On je na sednici Odbora za zaštitu životne sredine o problemima u upravljanju opasnim otpadom istakao da "neke državne medicinske ustanove tretiraju otpad, neke to čine delimično, a pojedine ga prerađuju za novac".
 
"Zdravstvene ustanove koje prerađuju tuđi otpad za novac naplaćuju to dvostruko, i od Fonda za zaštitu životne sredine i države. Pojedini zdravstveni centri koji prerađuju otpad rade to ispod standarda, a nije retko da se u njima tretira i veterinarski otpad", rekao je Sudarev, čija se kompanija bavi preradom medicinskog i veterinarskog otpada.
 
Predsednik Izvršnog odbora Pokreta zelenih "Breza", Aleksandar Antonijević naglasio je da se u Srbiji dnevno stvara 500 tona otpada animalnog porekla, a godišnje 180.000 tona, od čega jer 60 tona od zaraženih životnja.
 
"Dobar deo životinjskog otpada se ne odlaže čak ni po domaćim standardima - da se zakopa metar dubine i dezinfikuje ili spali, već se jednostavno baca po deponijama i brdima. Po standardima Evropske unije otpad životinjskog porekla se spaljuje u spalionicama na 1.200 do 1.600 stepeni. Novac koji je bio namenjen da se izgradi spalionica u Kragujevcu preusmeren je za izgradnju puta Batočina- Kragujevac", rekao je Antonijević.
 
On je dodao da spalionica košta milion evra, ali da se uloženi novac vrati za šest do deset godina.
 
"Za kilogram spaljenog otpada životinjskog porekla država daje subveciju od deset dinara, a i klanice koje stvaraju takav otpad plaćaju uništavanje, tako da postrojenje za spaljivanje ne samo da rešava problem otpada, nego stvara profit jer može da preradi 500 kilograma na sat", rekao je Antonijević.
 
Generalni sekretar Udruženja industrije otpada "Hrabri čistač" Sandra Kamberović predložila je da se u 2017. godini planira budžet "Zelenog fonda" od 50 miliona evra, od čega bi se 70 odsto iskoristilo za rešavanje "istorijskog zagađenja i sanaciju deponija".
 
"Sanacija istorijskog zagađenja je obaveza Srbije i ne može da se finansirati iz donacije. Pitamo državu kada se može očekivati konačna lista zagađenih lokacija. Procenjuje se da postoji 350 zagađenih lokacija gde je potrebna dekontaminacija zemljišta", rekla je Kamberović.
 
Izvor: Novosti
Pogledajte još
Dan bez automobilskog dima
22. Septembar 2016. // ZŽS - Srbija
Opština Svilajnac, u saradnji sa Biciklističkim klubom Čiroki i Volonterskom organizacijom Svilajnac, 25. septembra, obeležiće "Dan bez automobilskog dima".   U nedelju 25. septembra od 11 časova, u Parku evropskog prijateljstva biće organizovan skup na kome građani mogu doći biciklom, motorom na električni...
11. April 2016. // ZŽS - Srbija
Nacionalni Dan zaštite prirode, 11. april, biće obeležen danas različitim programima kako bi se ukazalo nа znаčаj očuvаnjа prirodnih dobara Srbije i održivog upravljanja zaštićenim područjima, najavili su organizatori. Zavod za zaštitu prirode ocenio je da je pored povećаnjа teritorije pod...
22. Januar 2016. // ZŽS - Srbija
Ispitivanje poljoprivrednog zemljišta: Uzorci za analizu uzeti na 29 lokacija POLjOPRIVREDNO zemljište na teritoriji Pančeva na nižem nivou je zagađenosti nego što je očekivano, zaključak je okruglog stola na kome su juče predstavljeni rezultati zajedničkog projekta Srbije i Japana pod nazivom "Podizanje...
03. Avgust 2016. // ZŽS - Srbija
NESVAKIDAŠNjI poduhvat dvanaestočlane ekipe vranjskog odreda izviđača "Zavičaj 1093" - spuštanje čamcima čitavim vodotokom Južne Morave: od Bujanovca do Varvarina, u ukupnoj dužini od 232 kilometara - pokazao je katastrofalnu ekološku sliku ove reke.   Regata nazvana "Tužna Morava"...
Pronađite firmu prema sledećim kriterijumima