Zaštita životne sredine

Sajt za borbu protiv divljih deponija na Fruškoj gori

30. Oktobar. 2016.
Sajt za borbu protiv divljih deponija na Fruškoj gori

Fruška gora, "panonska lepotica", mogla bi uskoro da se reši crnih ekoloških tačaka - divljih deponija - kojih ima na gotovo svim prilaznim putevima planini. Rešenje ovog gorućeg problema intenzivno traže aktivisti Udruženja "Fruškać" i internet-platforme www.fruskac.net, i čini se da su na dobrom putu da ga pronađu. Pokrenuli su, naime, nedavno sajt namenjen otkrivanju i prijavljivanju fruškogorskih deponija.

 
Na ovaj korak, po rečima Nikole Arežine, jednog od njegovih kreatora, ljubitelji Fruške gore su se odlučili jer su nezadovoljni čistoćom životne sredine.
 
- Postali smo pobednici kluba "Superste" sa projektom "Čista posla" i krenuli u borbu protiv divljih deponija - poručuje Arežina. - Napravljen je veb-sajt http://cistaposla.fruskac.net, preko kojeg građani mogu da dostavljaju informacije o kritičnim tačkama na kojima nesavesni ostavljaju smeće.
 
Sve takve deponije će biti ubeležene na interaktivnoj mapi, koja se nalazi na sajtu, a ujedno će biti obaveštene i nadležne službe. Na sajtu se već može videti mapa sa lokacijama deponija i tabela. U opštini Beočin ih je, na primer, primećeno pet, u Sremskoj Mitrovici tri, Novom Sadu dve i u Šidu jedna.
 
- Cilj sajta je podsticaj za opštinske službe da budu efikasnije u rešavanju problema sa smećem i primeni reciklaže - precizira naš sagovornik. - Aktivisti našeg udruženja "Fruškać" će redovno beležiti i ažurirati podatke, a izveštaje medijima, ministarstvima, opštinama, turističkim organizacijama slaće kvartalno.
 
Prilazi Nacionalnom parku iz svih sela su u katastrofalnom stanju, a do ulaza u park vide se bar dve divlje deponije i gomila smeća rasutog po putu.
 
- U Beočinu imamo legalnu deponiju na samo 900 metara od parka, sa koje se raznose kese, čak i kad dune povetarac. U rešavanje ovakvog problema moramo da se uključimo svi, od vlade, opština, pa do ekoloških i turističkih organizacija. Ovo nije slika koju želimo da gledamo iz dana u dan i da dočekujemo goste - apeluje Arežina. 
 
"FRUŠKAĆI"
 
NA sajtu "Čista posla" se navodi redosled koraka oko prijavljivanja deponije. Ljubitelj prirode koji je primeti treba da uključi GPS na telefonu, fotografiše nagomilano smeće i da sliku pošalje na mejl: cistaposla@fruskac.net. Aktivisti "Fruškaća" će fotografiju sa tačnom lokacijom postaviti na sajt i obavestiti nadležne službe, a kasnije proveriti da li je deponija uklonjena.
 
NAGRADA I KAZNA
 
KLjUČ rešenja u poboljšanju infrastrukture odnošenja i recikliranja smeća je u oštrim kaznenim merama i sprovođenju zakona. Drugi način je edukacija građana i nagrađivanje najsavesnijih.
 
Izvor: Novosti
Pogledajte još
Video nadzor i kazne protiv divljih deponija
10. Jun 2016. // ZŽS - Srbija
U Smederevu je postavljen video nadzor na pet lokacija, u cilju sprečavanja postojećih i stvaranja novih divljih deponija, a potencijalni prekršioci su upozoreni na visoke novčane kazne koje su, prema Odluci o komunalnom uređenju Grada Smedereva, predviđene za kršenje odredaba iz delokruga komunalnog reda, saopšteno je...
Poziv - Škola savetnici za hemikalije Oktobar 2016
11. Avgust 2016. // ZŽS - Srbija
POZIV ZA PETODNEVNU OBUKU: OBUKA ZA STICANJE ZVANJA SAVETNIKA ZA HEMIKALIJE. Datum: 03.10.-07.10.2016. Mesto: Beograd DOWNLOAD
APELUJEMO: NE PALI STRNjIKU
20. Avgust 2020. // ZŽS - Srbija
 Paljenje strnjike koje se još uvek primenjuje u Srbiji kao nedozvoljen način uklanjanja žetvenih ostataka sa njiva, predstavlja visok bezbednosni rizik i nosi višestruke štetne posledice, zbog čega Ministarstvo zaštite životne sredine, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, i...
Svi gradovi do 2020. godine sa rešenim pitanjem otpada
U prisustvu Mihajlovićeve je potpisan ugovor vredan 15 miliona evra između JKP Vodovod Kruševac i kompanije Aktor za projektovnje i izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Kruševcu.   - Naš plan je da najkasnije do 2020. ne bude nijedan grad u Srbiji koji neće imati uređeno pitanje...
Pronađite firmu prema sledećim kriterijumima