Zaštita od požara

Bela Crkva: Osam krivičnih prijava, tri protiv istog piromana

28. Jul. 2016.

SAMO u poslednje dve sedmice na području opštine Bela Crkva gorelo je oko 1.000 hektara oranica, na kojima su, pokazala je istraga poljočuvarske službe, ostatke od žetve pšenice palili veliki zemljoposednici, iako je to zakonom zabranjeno. Protiv njih je podneto ukupno osam krivičnih prijava, zbog paljenja biljnih ostataka i ugrožavanja tuđih useva. Međutim, nadležni su svesni da ove piromane, nažalost, ni predviđene novčane kazne neće sprečiti da se i dalje bahato ponašaju, jer se ovakva stvar godinama ponavlja.

 
Šumarski inspektor Jovica Bradvarević kaže da je požara bilo mnogo više, ali da su ovih osam, zbog kojih su pale krivične prijave, najvećih razmera. Čak tri prijave su podnete protiv jednog piromana, dok su ostalih pet pojedinačne.
 
- Biljne ostatke ne pale mali poljoprivrednici, jer ih oni baliraju i koriste kao hranu za stoku. To rade samo veleposednici, za šta imamo i dokaze. Oni su se u više navrata pokazali kao bahati - kaže Bradvarević. - Poljočuvarima, koji ih uhvate na delu, odgovaraju da je to njihova njiva i da na njoj mogu da rade šta hoće. Ali, to nije istina, jer je na osnovu člana 50. Zakona o zaštiti od požara, zabranjeno spaljivanje ostataka strnih useva, smeća i biljnih ostataka na otvorenom prostoru.
 
Simptomatično je to, dodaje naš sagovornik, što do požara, zbog kojih i vatrogasci moraju da izlaze na teren, najčešće dolazi u atarima sela Dobričevo i Kruščica, gde se nalaze najveće parcele. Upravo tamo je sada pričinjena najveća šteta.
 
- Štete su ogromne. Na određeni način stradale su sve njive, koje se nalaze oko spaljenih 1.000 hektara, dok je hektar šljivika, u ataru sela Kruščica, potpuno izgoreo. S druge strane, zbog ovih požara došlo je i do uništenja sitne divljači, zečeva i fazana, koji su maltene skroz istrebljeni u dobričevskom ataru - ističe Bradvarević.
 
Nadležni apeluju na ostale poljoprivrednike da ne čine istu stvar, jer će po prijavi poljočuvarske službe, koja je na terenu 24 sata, biti sankcionisani.
 
HEMIJA IM OPRAVDANjE
 
PAORI i zemljoposednici, koji uprkos zakonskoj zabrani ne odustaju od prakse da pale biljne ostatke na oranicama, pravdaju se da to rade kako bi u potpunosti uništili travu i korov. Jer, dodaju, bolje da je tako uništavaju, nego da za to koriste hemijske preparate, koji posle godinama ostaju u zemlji.
 
Izvor: Novosti
Pogledajte još
Dragan J. (62) iz Užica uhapšen je pošto je juče na obalama jezera Vrutci na četiri mesta podmetnuo požar u kome je izgorela jedna koliba i koji je zahvatio tri hektara šume. Pravovremenom intervencijom vatrogasaca sprečena je veća šteta, a kod piromana, koji je uhapšen dok je iz neposredne blizine...
Veliki požar buknuo usred noći u fabrici u Šapcu
06. Februar 2019. // ZOP - Hronika
Zahvatila pogon za preradu površine 6.000 metara kvadratnih U Šapcu u fabrici "Kemis", koja reciklira plastiku, noćas je izbio požar. Nema povređenih, a uzrok požara nije poznat. Požar je izbio noćas u 2:40 u fabrici u Mišaru koja je deo "Gorenje ekologija gupe" kao transfer stanica za prikupljanje i mlevenje plastičnog otpada. Vatra...
Komisija koja je formirana u čačanskoj "Slobodi" trebalo bi da odgovori zbog čega je došlo do požara u pogonu gde se proizvodi suzavac. Požar je izazvao paniku među Čačanima iako nije bilo povređenih i veće štete. Veliki broj građana koji žive blizu fabrike osetio je mučninu, štipanje za oči, grlo...
24. April 2016. // ZOP - Hronika
Veliki požar koji je večeras izbio u naselju Begaljica u Grockoj, u osnovnoj školi "Ivo Lola Ribar", lokalizovan je i nema povređenih.     Kako je javio izveštač Tanjuga sa lica mesta, požar je zahvatio krovnu konstrukciju zgrade, dok su na licu mesta, pored pripadnika Vatrogasne brigade grada...
Pronađite firmu prema sledećim kriterijumima