Zaštita od požara

PANIKA POSLE POŽARA U ČAČKU - Uplašeno gledaju u fabriku i KAD PUKNE PETARDA

06. Maj. 2016.

Komisija koja je formirana u čačanskoj "Slobodi" trebalo bi da odgovori zbog čega je došlo do požara u pogonu gde se proizvodi suzavac.

Požar je izazvao paniku među Čačanima iako nije bilo povređenih i veće štete. Veliki broj građana koji žive blizu fabrike osetio je mučninu, štipanje za oči, grlo i nos. Bilo je i više poziva Hitnoj pomoći. Dodatni nespokoj ulila je vest iz Štaba za vanredne situacije da građani zbog štetnih isparenja zatvore vrata i prozore.
- Bilo je veoma zagušljivo, mislila sam da ću se onesvestiti. Zabrinuti smo za bezbednost, jer ovo nije prvi put da se sličan problem događa u "Slobodi". Čim pukne petarda, gledamo u pravcu fabrike. Strah nas je - kaže meštanka Zorica Milovanović.
 
Kako nezvanično saznajemo, u vojnoj kompaniji "Sloboda" već godinu dana ne pišu se operacijski postupci sa uputstvima za rukovanje opasnim materijama, otkako je osoba koja je za to bila zadužena otišla u penziju.
- U tom uputstvu treba da stoji kako se rukuje opasnim i zapaljivim materijama, kolika je količina potrebna za proizvodni proces, a kolika može da dovede do akcidenta, na kojoj temperaturi se drže, koliko radnika sa njima treba da radi. Toga sad nema, a radnici ne dobijaju uputstva za bezbedan rad - kaže izvor "Blica".
 
Komisija koja je formirana u "Slobodi" treba da odgovori na pitanje da li je požar izazvao ljudski faktor ili je posledica pregrejanosti prostorija. U trenutku požara, kako saznajemo, u pogonu nije bilo radnika iako bi pored linije uvek neko trebalo da dežura. Oni su brzo došli i ugasili požar, nagutavši se suzavca.
Predsednik Samostalnog sindikata Dragan Jekić kaže da fabrika mora sprovesti bezbednosne procedure.
 
- Fabrika je ugovorila velike poslove za naredne dve do tri godine. Sindikat će kod poslovodstva insistirati da se poštuju sve sigurnosne i bezbednosne procedure i tu nećemo imati obzira. Želimo da radnici budu maksimalno zaštićeni kako ne bi bilo opasnosti i vanrednih situacija poput ove - kaže Jekić.
 
Šest godina bez sudskog epiloga
 
U "Slobodi" se krajem 2010. desila velika havarija u kojoj je uništeno jedno odeljenje pogona pirotehnike. Zbog sumnje da su propustima u radu doprineli havariji, optuženi su čelnici fabrike i šefovi pojedinih sektora. Ovaj postupak još nije okončan.
 
Izvor: blic
Pogledajte još
U vojnoj kompaniji "Sloboda" večeras oko 21.30 sati izbio je požar u pogonu artificije, nakon što se zapalila smesa za proizvodnju suzavca. Vatrogasci uspeli da ugase požar oko 22.05 sati. Meštani dela grada u blizini fabrike uputili su veliki broj poziva službi Hitne pomoći jer su osetili neprijatan miris u...
15. Mart 2016. // ZOP - Hronika
Na benzinskoj pumpi "Dragstes" koja se nalazi uz magistralni put Bijeljina - Brčko, u Ljeljenči danas oko 11 časova dogodila se eksplozija u kojoj su povređena tri radnika pumpe. Prema nezvaničnim informacijama, povređeni su radnici Milorad Živanović (29), Dragan Rosić (54) i Saša Maletić (30).   Iako je...
Dva vatrogasca su lakše povređena jer su propala kroz nagorelu krovnu konstrukciju, gaseći požar koji je u sredu oko 8 sati izbio u isturenom odeljenju OŠ "Jovan Jovanović Zmaj" u Crkvencu. Svih 47 učenika je bezbedno evakuisano, učiteljice su uspele da spasu i sve dnevnike, a vatrogasci iz Jagodine i Svilajnca su...
SAMO u poslednje dve sedmice na području opštine Bela Crkva gorelo je oko 1.000 hektara oranica, na kojima su, pokazala je istraga poljočuvarske službe, ostatke od žetve pšenice palili veliki zemljoposednici, iako je to zakonom zabranjeno. Protiv njih je podneto ukupno osam krivičnih prijava, zbog paljenja biljnih ostataka i...
Pronađite firmu prema sledećim kriterijumima