Bezbednost i zdravlje na radu

Cilj donošenje novog zakona i početak izrade Strategije bezbednosti i zdravlja na radu

03. Mart. 2022.
Cilj donošenje novog zakona i početak izrade Strategije bezbednosti i zdravlja na radu

 Donošenje novog Zakona o bezbednosti i zdravlju na radu i početak izrade Strategije bezbednosti i zdravlja na radu u Republici Srbiji za period od 2023. do 2027. godine cilj je Uprave za bezbednost i zdravlje na radu i Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u ovoj godini, izjavila je v.d. direktora Uprave za bezbednost i zdravlje na radu Dunja Cicmil. 

 
 
Cicmil je na konferenciji „Bezbednost i zdravlje na radu sa zdravstveno-medicinskog i tehničko-bezbednosnog aspekta, ekologije i zaštite od požara“, koju je organizovao HSE centar na Kopaoniku, istakla da su Uprava za bezbednost i zdravlje na radu i Inspektorat za rad u proteklom periodu ostvarili pozitivne rezultate u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu.
 
 
Uprava za bezbednost i zdravlje je u 2021. godini, pored ostalog, pripremila izmene i dopune šest podzakonskih propisa, organizovala polaganje stručnog ispita za obavljanje poslova bezbednosti i zdravlja na radu za 813 kandidata i stručnog ispita za obavljanje poslova koordinatora za bezbednosti i zdravlje na radu za 68 kandidata, navela je Cicmil.
 
 
Prema njenim rečima, pripremljeno je i 240 licenci za obavljanje poslova u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu i udvostručen je broj nadzora nad radom imalaca licence u odnosu na broj izvršenih nadzora u periodu od 2018. do 2020. godine.
 
 
Cicmil je naglasila da je Inspektorat za rad od januara do decembra 2021. godine izvršio 63.670 inspekcijskih nadozora, što je za dva odsto više nego u istom periodu 2020. godine, da je od tog broja 32.920 inspekcijskih nadzora izvršeno u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu. Prilikom vršenja nadzora inspektori su zatekli 5.261 lice na radu „na crno“, a nakon preduzetih mera poslodavci su zasnovali radni odnos sa 3.180 lica. 
 
 
Cicmil je istakla da je prioritet dalje kadrovsko i tehničko osnaživanje Inspektorata za rad. „Sigurna sam da će ove mere uticati na efikasno delovanje Inspektorata za rad u narednom periodu i dovesti do smanjenja broja povreda na radu i profesionalnih bolesti, povećanja formalne zaposlenosti i smanjenja neformalne zaposlenosti.
 
Pogledajte još
06. Decembar 2016. // BZR - Svet
Najmanje 38 rudara stradalo je prošle nedelje u eksplozijama u dva rudnika uglja, na severu i severoistoku Kine, preneli su danas državni mediji.   Prva eksplozija dogodila se u utorak uveče u privatnom rudniku u provinciji Hejlongđang na severoistoku Kine, gde su 22 rudara ostala zatrpana. Agencija Sinhua je javila da je u...
24. Maj 2016. // BZR - Hroniika
Na Avalskom putu u Jajincima, obrušila se zemlja prilikom čega su dva radnika ostala zatrpana. Srećom oni su oslobođeni oko 15 časova i kolima Hitne pomoći prebačeni su u Urgentni centar.   - Muškarci starosti 32 i 35 godina od udara zemlje su pretrpeli kontuzione povrede. U relativno dobrom su stanju, bili su...
USKORO NOVI ZAKON O BEZBEDNOSTI I ZDRAVLJU RADNIKA Ako gradilište ne ispunjava samo jedan uslov, odmah se zatvara
Novi Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu, čije usvajanje se očekuje nakon formiranja Skupštine, daće veća ovlašćenja Inspekciji rada i omogućiti da nadležni zatvore celo gradilište ili objekat, ukoliko procene da na jednom njegovom delu može da bude ugrožen život radnika, što do sada nije bio slučaj....
TRUDNICE META BAHATIH ŠEFOVA - Nevolje žena u Srbiji na poslu zbog roditeljstva
Žene u Srbiji se, nažalost, i dalje suočavaju sa različitim vrstama pritisaka i rizika da će izgubiti posao, čak i ako samo otkriju da žele decu, a kamoli da zatrudne i porode se.   Bahati poslodavci koriste različite zakonske i sistemske nedostatke da otpuste trudnice, kao u slučaju Jelene Živanović (28), o kojoj je...
Pronađite firmu prema sledećim kriterijumima