Bezbednost i zdravlje na radu

Koja zanimanja nose najveći rizik od korone: Ne, na prvom mestu nije ono što mislite

18. Avgust. 2020.
Koja zanimanja nose najveći rizik od korone: Ne, na prvom mestu nije ono što mislite

 Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti analizirao je pojavljivanje tzv. klastera, u ovom slučaju grupe od najmanje dva zaražena korona virusom, u raznim radnim okruženjima kako bi podstakao države da obrate pažnju na određene grupe radnika i uslove rada koji omogućavaju širenje zaraze.

Po podacima iz analize, najveći rizik za zarazu novim korona virusom imaju zaposleni u domovima za starije i nemoćne, a potom medicinski radnici u bolnicama.  Ipak, iako lekari i medicinske sestre oboljevaju nešto manje od ljudi koji rade u staračkim domovima, njihova smrtnost je veća.

Sa druge strane, prodavnice su se pokazale kao prilično sigurna radna okruženja.

Analiza je obuhvatila period od marta do jula, a iako su podaci zatraženi od 30 država EU, Euvopskog ekonomskog prostora i Ujedinjenog Kraljevstva, svoje brojke – često nepotpune ili bez potrebne diferencijacije – dostavilo je samo 17 država.

Ukupno je prijavljeno 1377 klastera u radnom okruženju, najviše u zdravstvu i socijalnoj zaštitii. Ali, nije reč o kompaktnoj celini: najviše su na udaru zaposleni u domovima za starije (591 klaster) i oni u bolnicama, dok su najsigurniji zaposleni u primarnoj zdravstvenoj zaštiti s minimalnom pojavom bolesti.

Na drugom mestu radnih okruženja po broju obolelih su pogoni za preradu i pakovanje hrane, kao što su klanice, poljoprivredni poslovi, poput branja voća i fabrike. Širenju zaraze pogoduje mali razmak među radnicima ili zajednički smeštaj sezonaca. U kancelarijskim prostorima zabeleženo je 65 klastera.

Na donjem delu lestvice su prodavnice i obrazovne ustanove sa 22 klastera, dok su barovi i restorani zabeležili samo pet pojava grupisanja zaraženih. Međutim, treba napomenuti da je tokom prolećnjih meseci rad i obrazovnog i ugostiteljskog sektora bio ograničen.

Čak 95 odsto prijava grupa obolelih dolaze iz zatvorenog prostora, što samo po sebi predstavlja problem jer se više od 80 odsto poslova obavlja u zatvorenom.

Velika incidencija bolesti primećena je u slabo plaćenim zanimanjima, a posebno je opasno za širenje zaraze to što mnogi zbog straha od gubitka posla nastavljaju da idu na posao sa simptomima.

Izvor: Blic

Pogledajte još
Dva perača prozora spasena su sa 71. sprata nakon što se otkačila žica koja je držala jednu stranu skele na kojoj su bili, ostavivši ih da bespomoćno vise. Srećom, spasilačka ekipa stigla je na vreme. Dok su perači u ponedeljak prali prozore na "JPMorgan Chase" kuli u Hjustonu, motor skele se pokvario i...
SZO: Izgaranje na poslu postaće dijagnoza od 2022. godine
  Svetska zdravstvena organizacija uvrstila je stres na radnom mestu u priručnik Međunarodne klasifikacije bolesti i dogovorila se da države članice počnu da primenjuju ovu odluku od 1. januara 2022. godine   Neispavanost, nesanica, manjak energije, iscrpljenost, problemi s varenjem, visok krvni pritisak,...
Bezbednost na gradilištu :)
10. Mart 2016. // BZR - Svet
Da li ste predvideli sve opasnosti na gradilištu, ili ste to ipak ostavili svojim zaposlenima da procene sami?
Radnici u američkoj industriji pilećeg mesa izloženi su veoma teškim uslovima rada, posebno kada je reč o pauzama za odlazak u toalet, što im poslovođe često uskraćuju kako bi očuvali tempo proizvodne linije, zaključak je izveštaja koji je na osnovu trogodišnjeg istraživanja sačinila humanitarna...
Pronađite firmu prema sledećim kriterijumima