Zaštita od požara

MUP: Za vatrogasce nabavljeno više opreme nego ranije

01. Mart. 2016.

BEOGRAD - Sektor za vanredne situacije MUP-a Srbije prošle godine nabavio je više vozila i prateće opreme nego prethodnih godina, poput 18 specijalizovanih vatrogasnih i osam terenskih vozila, dva robotehnička kompleksa i dva čamca.

 
Kako se navodi u saopštenju Sektora, a povodom tvrdnji Sindikata vatrogasaca Srbije da se država neodgovorno ponašanja prema vatrogascima jer im ne pruža adekvatne uslove za rad, nabavljena oprema i vozila značajno su doprineli unapređenju rada te službe.
 
Sva vozila  u Sektoru  se redovno održavaju i isključena je svaka mogućnost ugrožavanja zaposlenih tokom obavljanja redovnih aktivnosti, kao  i građana.
 
Kad je reč o zaštitnim uniformama  ne postoji  ograničen rok upotrebe i naglašavamo da je u poslednjih pet godina nabavljeno više od hiljadu komada  uniforme.  Netačna je i informacija o neredovnosti u plaćanju, jer svi zaposleni redovno i bez zakašnjenja dobijaju svoje lične dohotke, a redovno se isplaćuju i ostali troškovi.
 
U Sektoru za vanredne situacije zaposleno je 3.100 vatrogasaca spasilaca, ali se profesionalnim rukovođenjem i raspodelom vatrogasaca posao organizuje  na način da sistem bezbednosti ne bude ugrožen. Podršku našem Sektoru daju i brojna dobrovoljna vatrogasna društva, na čiji rad se oslanjaju i države EU.
 
Uvažavajući potrebu zaposlenih u Sektoru za vanredne situacije za obezbeđivanjem što boljih i savremenijih uslova i sredstava za rad, Ministarstvo unutrašnjih poslova je predložilo formiranje Direkcije za upravljanje rizikom i vanredne situacije koje će biti neposredno pod ingerencijom Vlade Republike Srbije.
 
Time će se, kako se dodaje, efikasnije realizovati sredstava iz pristupnih fondova EU i drugih donatorskih sredstava.
 
Predviđeno je da se Direkcija formira usvajanjem Zakona o smanjenju rizika od elementarnih i drugih nepogoda i upravljanju u vanrednim situacijama, koji treba da usvaji Skupština Republike Srbije.
 
Očekuje se da u narednom periodu Skupština otpočne proceduru usvajanja Zakona, navodi se u saopštenju.
 
Izvor: Tanjug
Pogledajte još
Aleksandar Ilinčić (18), Martin Tmišić (18) i Nikola Pajić (18) postali su junaci Petnaeste beogradske gimnazije nakon što su u ponedeljak iz zapaljenog stana uspeli da spasu komšiju starog 85 godina. Trojica učenika četvrte godine u ponedeljak oko 17 sati bili su u dvorištu škole na malom odmoru,...
HEROJI VATROGASCI Iz vatre izvukli dečaka i bebu!
27. April 2016. // ZOP - Srbija
Nemoj da brineš, daću ti kapuljaču sa vazduhom i kada siđemo dole bićeš sa tatom - rekao je Slobodan Kotur (41) šestogodišnjaku dok ga je spasavao iz požara. On i njegov mlađi kolega Ivan Perišić (29) spasili su porodicu Ivanović iz požara koji je buknuo na Gundulićevom vencu, među kojima hrabrog...
Trideset pet miliona za dobrovoljna vatrogasna društva u Vojvodini
                                Potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević uručio je danas predstavnicima 88 dobrovoljnih vatrogasnih društava u Vojvodini ugovore vredne 35 miliona dinara za opremanje...
Spasli Nišliju iz požara
25. Septembar 2016. // ZOP - Srbija
Zahvaljujući prisebnosti i hrabrosti dvojice pripadnika MUP i nekoliko komšija, S. S. (53) je na vreme izvučen iz stana koji je potpuno izgoreo, u zgradi u Ulici bubanjski heroji 64 u niškom naselju Ledena stena. On je sa povredama prebačen u Urgentni centar Kliničkog centra u Nišu.   Pripadnici vatrogasno...
Pronađite firmu prema sledećim kriterijumima