Zaštita od požara

Slovenački vojnici Kfora donirali opremu vatrogascima

05. Apri. 2016.

GRAČANICA - Pripadnici slovenačkog kontigenta Kfora uručili su pomoć koju su prikupile njihove kolege u Sloveniji vatrogasnoj stanici u Lapljem Selu.

 
Donaciju čine vatrostalni kombinezoni, čizme, šlemovi, rukavice, prskalice za daljinsko gašenje požara kao i račve za hidrante, kao i muljnu pumpu visokog pritiska koja je preko potreba u sitaucijama poplava, saopštila je opština Gračanica. 
 
Predsednik opštine Gračanica Vladeta Kostić rekao je da vatrogasna jedinica u Lapljem Selu nije pod ingerencijom opštine Gračanica i da to predstavlja veliki administrativni problem, ali da je rukovodstvo opštine zahvalno vatrogascima na svemu što su postigli u svom radu.  
 
"Ova jedinica se uvek pokazala na delu, kada su požari, ali i poplave u pitanju, podjednako stručno i u saobraćajnim nezgodama. Ovo je jedna od najboljih jedinica na Kosovu i svakako da im je svaka pomoć dobro došla. Gračanica zaslužuje da ima svoj vatrogasni dom i potpuno opremljenu jedinicu", rekao je Kostić.
 
Po njegovim rečima, opština Gračanica će pokušati ove i naredne godine da u ministarstvu izdejstvuje izgradnju jednog vatrogasnog doma, a ljudi su osposobljeni profesionalci kojima je jedini problem kvalitetna oprema, kaže se u saopštenju.
 
"Potrudićemo se da preko prijatelja izdejstvujemo i ono što im je već godinama potrebno, a to je pneumetski sekač bez koga se ne može u situaciji kada dođe do teških saobraćajnih nezgoda", rekao je Kostić.
 
Komandatnt slovenačkog kontigenta Kfora potpukovnik Novak Bostjan, koji je i sam vatrogasac, rekao je da je u Sloveniji sprovedena akcija prikupljanja opreme čime su želeli da daju doprinos boljem radu vatrogasne jedinice u Lapljem selu.
 
„Doneli smo potapajuću pumpu koja će biti od pomoći, jer je na Kosovu sve više poplava. Nije novost da se vatrogasci sve više bave poplavama, a ne požarima. Pored pumpe visokog pritiska, doneli smo nešto od uniformi, šlemove, čizame, dva usmerivača vode kao i reducire za hidrante", kazao je Bostjan.
 
Komandir vatrogasne jedinice Dragan Sekulić zahvalio se vojnicima KFOR-a na pomoći i rekao da će ova oprema u mnogome značiti u budućim intervencijama.
 
"Imajući u vidu da veoma slabo stojimo sa opremom, svaka pomoć je dobrodošla. Svakako, sada će biti lakše kada budemo intervenisali, posebno iz razloga  što smo dodatno opremljeni uniformama i  šlemovima. U sastavu naše opreme sada imamo još jednu potapajuću pumpu, koja će ako zatreba i bude poplava biti od velikog značaja", rekao je on.
 
Izvor: Tanjug
Pogledajte još
BEOGRAD - Sektor za vanredne situacije MUP-a Srbije prošle godine nabavio je više vozila i prateće opreme nego prethodnih godina, poput 18 specijalizovanih vatrogasnih i osam terenskih vozila, dva robotehnička kompleksa i dva čamca.   Kako se navodi u saopštenju Sektora, a povodom tvrdnji Sindikata vatrogasaca...
APEL - Ne paliti vatru u prirodi zbog povećanog rizika od požara
Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine apeluje na građane da, tokom boravka u prirodi i izvođenja radova na poljima, ne pale vatru na otvorenom jer se može proširiti i izazvati šumske požare čije su štete neprocenjive. Kako je navedeno na sajtu tog ministarstva nastupajući period visokih...
Celo selo vatrogasci, gase požare bez dinara nadoknade
Jabukovac kod Negotina prednjači u čitavoj Timočkoj krajini. Najmodernija oprema stiže, mahom, iz donacija. Volonteri uspešni i bez zaštitnih uniformi UVEK prvi, svuda gde gori, vatrogasci iz Jabukovca - za koje kažu da im nema premca - godišnje ugase i pedesetak požara. Možda računica da je to jedva jedan...
Pokaznom vežbom obeležen Dan zaštite od požara
07. Novembar 2020. // ZOP - Srbija
 Danas se obeležava Dan zaštite od požara. Rukovodstvo ministarstva untrašnjih poslova je tim povodom prisustvovalo pokaznoj vežbi gašenja požara koju su izveli pripadnici Vatrogasno-spasilačke jedinice Zemun i Dobrovoljnog vatrogasnog društva "Matica. Tokom ove godine vatrogasci u Srbiji imali su...
Pronađite firmu prema sledećim kriterijumima