Zaštita od požara

Protivpožarna zaštita za romska naselja na jugu Srbije

24. Januar. 2016.

Niški "Jurom centar" će uz finansijsku podršku Evropskog Progresa postaviti protivpožarne aparate u 22 romska naselja na jugu Srbije, objavio je danas šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Majkl Devenport.

 
"Kroz naš Evropski Progres, Jurom će instalirati protivpožarne aparate u 22 romska naselja na jugu Srbije", naveo je Devenport na Tviteru.
 
Postavljanje aparata počeće naredne nedelje.
 
Kako je objavljeno na sajtu Delegacije EU u Srbiji, zbog učestalih požara u romskim naseljima u kojima je poslednjih godina stradalo 12 dece, protivpožarna zaštita biće instalirana u naseljima u Žitorađi, Prokuplju, Kuršumliji, Leskovcu, Bojniku, Lebanu, Vladičinom Hanu, Surdulici, Vranju i Bujanovcu.
 
Među glavnim uzrocima požara u romskim naseljima navode se velika količina sekundarnog otpada koji Romi skladište u dvorištima ili pored stambenih objekata, kao i loše električne instalacije. 
 
Romska naselja nalaze se uglavnom na obodima gradova i sela, a priključci na mrežu su često nelegalni i loše uradeni što uzrokuje preopterećenje sistema.
 
Pored postavljanja aparata, predviđena je obuka grupe volontera – vatrogasaca iz samih romskih naselja koji će se integrisati u dobrovoljna vatrogasna društva. 
 
Projekat povećanja bezbednosti u romskim naseljima sa aspekta protivpožarne zaštite finansiraju EU, Vlada Švajcarske i Vlada Srbije preko programa Evropski PROGRES.
 
Izvor: Tanjug
Pogledajte još
BEOGRAD - Sektor za vanredne situacije MUP-a Srbije prošle godine nabavio je više vozila i prateće opreme nego prethodnih godina, poput 18 specijalizovanih vatrogasnih i osam terenskih vozila, dva robotehnička kompleksa i dva čamca.   Kako se navodi u saopštenju Sektora, a povodom tvrdnji Sindikata vatrogasaca...
Spasli Nišliju iz požara
25. Septembar 2016. // ZOP - Srbija
Zahvaljujući prisebnosti i hrabrosti dvojice pripadnika MUP i nekoliko komšija, S. S. (53) je na vreme izvučen iz stana koji je potpuno izgoreo, u zgradi u Ulici bubanjski heroji 64 u niškom naselju Ledena stena. On je sa povredama prebačen u Urgentni centar Kliničkog centra u Nišu.   Pripadnici vatrogasno...
Predstavljen pilot projekat koji za cilj ima unapređenje zaštite od požara stanovništva sa fokusom na ranjive grupe
 Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin danas je sa ministarkom za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja prof. dr Darijom Kisić u Subotici prisustvovao predstavljanju pilot projekta koji za cilj ima unapređenje zaštite od požara stanovništva sa fokusom na ranjive grupe...  ...
HEROJI VATROGASCI Iz vatre izvukli dečaka i bebu!
27. April 2016. // ZOP - Srbija
Nemoj da brineš, daću ti kapuljaču sa vazduhom i kada siđemo dole bićeš sa tatom - rekao je Slobodan Kotur (41) šestogodišnjaku dok ga je spasavao iz požara. On i njegov mlađi kolega Ivan Perišić (29) spasili su porodicu Ivanović iz požara koji je buknuo na Gundulićevom vencu, među kojima hrabrog...
Pronađite firmu prema sledećim kriterijumima