Zaštita životne sredine

U Srbiji obeležena globalna akcija isključivanjem svetla

20. Mart. 2016.

U Srbiji je protekle noći obeležena akcija "Sat za našu planetu", koju je organizovao Svetski fond za prirodu (WWF), isključivanjem svetla na jedan sat u brojnim institucijama, poslovnim zgradama, školama, znamenitim građevinama i spomenicima.

 
Ove godine se u tu akciju uključilo više od 450 partnera - gradovi, opštine, javne ustanove, kompanije, škole, organizacije civilnog društva, kao i brojne poznate ličnosti, saopšteno je danas iz Kancelarije WWF u Srbiji.
 
Tradicionalna manifestacija koja se već 10 godina obeležava širom sveta, a osmi put u Srbiji, okupila je preko 7.000 svetskih gradova. Beograđani su imali priliku da, pored impresivne i zanimljive 3D projekcije o klimatskim promenama na zgradi Starog dvora, uživaju i u nastupu gospel hora, ali i da ostave kreativne i motivacione poruke podrške akciji na specijalno dizajniranom zidu.
 
Direktorka WWF u Srbiji Duška Dimović rekla je da je cilj ove akcije skretanje pažnje javnosti na nepotrebno i prekomerno korišćenje prirodnih resursa.
 
"Iskljucivanje svetla na 60 minuta je samo simboličan doprinos akciji, ali svesnom i svakodnevnom uštedom energije, a time i prirodnih resursa, ublažavamo klimatske promene i doprinesimo očuvanju prirode", istakla je ona. 
 
Kako je dodala, građani širom sveta prepoznali su značaj održivog korišćenja energije, i ove godine se rekordan broj zemalja pridružio inicijativi, čak 178 zemalja.
 
Državna sekretarka Stana Božović rekla je da ovom akcijom upozoravamo da je planeta Zemlja naš jedini dom i da, ako je zajedno ne čuvamo, dovodimo u pitanje opstanak ljudske vrste.
 
Goran Trivan, sekretar Sekretarijata za zaštitu životne sredine grada Beograda, ocenio je ohrabrujućom činjenicu da se iz godine u godinu broj učesnika povecava.
 
"Beograd se i ove godine priključio akciji koju smatramo i globalno i lokalno važnom, jer građanima daje mogućnost da nešto učine za svoj grad i celu planetu", rekao je on.
 
WWF i NVO Refugijum priredili su lepo iznenađenje i stanovnicima Novog Sada, koji su na Trgu slobode okupljanjem, gašenjem svetla i paljenjem sveća simbolično pružili podršku inicijativi "Sat za našu planetu" uz audio-vizuelni performans talentovanih mladih sugrađana. 
 
U saradnji sa NVO Prostor, WWF je i Nišlijama organizovao prigodan zabavni program - prisutni u amfiteatru na keju mogli su da se opuste uz muzički nastup lokalnog benda, dečiji recital, plesne nastupe i ekološko-edukativnu predstavu učenika osnovnih škola.
 
U Beogradu i drugim gradovima Srbije sinoć je od 20.30 sati na jedan sat isključeno osvetljenje u brojnim objektima, u okviru akcije čiji je cilj ušteda energije i zaštita planete od klimatskih promena. 
 
U prošlogodišnjoj akciji za sat vremena ušteđeno je, prema procenama, oko 12 odsto struje. 
 
Izvor: Tanjug
Pogledajte još
Svi gradovi do 2020. godine sa rešenim pitanjem otpada
U prisustvu Mihajlovićeve je potpisan ugovor vredan 15 miliona evra između JKP Vodovod Kruševac i kompanije Aktor za projektovnje i izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Kruševcu.   - Naš plan je da najkasnije do 2020. ne bude nijedan grad u Srbiji koji neće imati uređeno pitanje...
Srbija dostavila ciljeve smanjenja stakleničkih gasova
Vlada Srbije je, među prvih 10 država sveta, dostavila svoje ciljeve smanjenja emisije gasova sa efektom staklene bašte i oni iznose 9,8 odsto do 2030. godine, u odnosu na 1990, rečeno je danas na Klimatskom panelu Srbije.   "Srbija danas ima 36 postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda od čega šest...
Za čistiji Tamiš i Dunav
16. Jun 2016. // ZŽS - Srbija
Pančevo je jedan od gradova iz četrnaest zemalja podunavskog sliva koji obeležava evropsku manifestaciju "Dan Dunava". Pod sloganom "Aktivni za reke", osamdesetak volontera je čistilo Tamiš do ušća u Dunav. Već deset godina volonteri iz Pančeva i zaljubljenici u reku jednom godišnje organizuju...
Eko-privreda otvara 150.000 radnih mesta
06. Decembar 2016. // ZŽS - Srbija
Koliko će Srbiju koštati sve pripreme za ulazak u evropsku porodicu, teško je precizno izračunati, ali je sigurno da nas najveći problemi na tom putu, a ujedno i najveći trošak, očekuju u - ekologiji. Da bismo ispunili najosnovnije "zelene" zahteve iz Brisela, odakle nam često stižu kritike zbog decenijama...
Pronađite firmu prema sledećim kriterijumima