Zaštita životne sredine

Akcija "Zamenite stari papir za sadnice"

16. Mart. 2016.
Akcija

NOVI SAD - U okviru manifestacije "Novosadsko proleće", koja počinje danas u prostoru JP SPC "Vojvodina" u Novom Sadu, udruženje "Inženjeri zaštite životne sredine" organizuje akciju zamene starog papira za sadnice cveća i drveća.

Svi koji donesu 10 kilograma starog papira dobiće sadnicu cveća, a za 60 kilograma obezbeđena je sadnica drveta.
Štand "Inženjera zaštite životne sredine" biće postavljen kod ulaza u Gradsku kafanu na prvom spratu, a akcija traje do 19. marta, svakog dana u periodu od 9 do 19 časova.
 
Od članova i članica udruženja novosađani će moći da dobiju i više informacija o procesu reciklaže i načinima na koji mogu da smanje svoj uticaj na životnu sredinu i doprinesu njenom očuvanju, kao i načinima na koje svaki pojedinac može da odgovri na klimatske promene.
 
Papir ima odlična svojstva za reciklažu; njegovom proizvodnjom iz recikliranih materijala, umesto iz drveta, postiže se energetska ušteda i do 74 procenta, zavisno od tehnološkog postupka i vrste starog papira, navodi se u saopštenju.
 
Dobijanjem papira iz jedne tone recikliranog papira smanjuje se emisija štetnih gasova za oko 70 procenata. Reciklažom samo 1 tone starog papira sačuvaće se 30.000 litara vode potrebne za proizvodni proces.
 
Svakom tonom recikliranih novina sačuva se 17 stabala starosti između 15 i 20 godina. Da bi se zadovoljile potrebe za papirom prosečnog domaćinstva godišnje se poseče 6 stabala.
 
Izvor: RTV
Pogledajte još
Vranje: Pokret Gorana deli 100.000 sadnica za pošumljavanje
"Pokret gorana" iz Vranja obezbedio je do 100.000 besplatnih sadnica smrče za pošumljavanje goleti u tom delu južne Srbije, izjavio je danas predsednik Pokreta Stanko Petković. Petković je agenciji Beta rekao da su sadnice smrče obezbeđene preko Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i da građani...
Za životnu sredinu je potreban jedan širi društveni konsenzus i politička volja
  Ekološki intervju u doba korone/ Marko Rokvić, master inženjer zaštite životne sredine, osnivač i direktor „Green Group“ Neizbežno pitanje na početku ovog intervjua je kako vidite aktuelno stanje zaštite životne sredine u Srbiji? Onako kakvo je stanje u celom društvu –...
ALARMANTNO: Zagađenje vazduha u Srbiji sve ozbiljnije ugrožava zdravlje stanovništva
                                  Prethodnih dana usled uticaja polja povišenog vazdušnog pritiska (anticiklona), te izostanka značajnijeg prizemnog strujanja, svedoci smo enormno velikog...
Na kupalištu Plaža na Đetinji u Užicu do daljnjeg će stajati crvena zastava i tabla sa upozorenjem da voda nije za kupanje.   Kao i prethodna, i nova analiza vode pokazala je da je Đetinja zagađena, odnosno da pripada četvrtoj, odnosno petoj kategoriji koja je zdravstveno nebezbedna za kupanje i rekreaciju.  ...
Pronađite firmu prema sledećim kriterijumima