Zaštita životne sredine

Italija pomaže Srbiji u nadzoru zagađenja zemljišta

25. Februar. 2016.

Italijansko Ministarstvo za zaštitu životne sredine, kopna i mora i Program UN za zaštitu životne sredine (UNEP), predstavili su večeras u Ambasadi Italije u Beogradu prvi nacionalni sistem mapiranja i nadzora zagađenja zemljišta u Srbiji u skladu sa međunarodnim standardima.
Cilj je bio predstaviti projekat “Podrška Republici Srbiji u primeni multilateralnog sporazuma o zaštiti životne sredine i obaveza EU kroz unapređenje praćenja zagađenja zemljišta u industrijskim zonama”.

Radi se o projektu podrške koji sa 370.000 evra finansira italijansko Ministarstvo za zaštitu životne sredine, kopna i mora, a sprovodi UNEP zajedno sa Globalnim fondom za zaštitu životne sredine (GEF).

"Poboljšanje standarda zaštite životne sredine je ključna oblast za proces pristupanja Srbije EU koji Italija snažno podržava. Projekat UNEP koji se odnosi na zagađenje zemljišta, a koji finansira Italija, konkretan je način da se Beogradu pomogne da napreduje na tom putu", rekao je Đuzepe Manco, ambasador Italije u Beogradu.

Odlučili smo da projekat predstavimo ovde, u zgradi ambasade, koja je izgrađena pre 90 godina, i obeležavamo ovaj posebni jubilej tako što ćemo ambasadu učiniti malo "zelenijom" i smanjiti štetan uticaj na životnu sredinu, kazao je Manco.

Stana Božović, državni sekretar u Ministarstvu za poljoprivredu i zaštitu životne sredine, rekla je da je ovaj projekat od presudnog značaja za Srbiju - posebno imajući u vidu predstojeće razgovore o životnoj sredini koji su deo nastojanja države da postane članica EU.

Putem video snimka obratila se Barbara Degani, državni sekretar u italijanskom Ministarstvu za zaštitu životne sredine, kopna i mora, a u ambasadi su govorili i Filip Radović, direktor SEPA (Agencija za zaštitu životne sredine Republike Srbije) i Pjer Karlo Sandei iz UNEP, koji je održao prezentaciju programa.

 

Izvor: Blic

Pogledajte još
Na kupalištu Plaža na Đetinji u Užicu do daljnjeg će stajati crvena zastava i tabla sa upozorenjem da voda nije za kupanje.   Kao i prethodna, i nova analiza vode pokazala je da je Đetinja zagađena, odnosno da pripada četvrtoj, odnosno petoj kategoriji koja je zdravstveno nebezbedna za kupanje i rekreaciju.  ...
Nakon požara na deponiji Vinča, emisije zagađujućih materija opadaju
 Po izbijanju požara na deponiji Vinča, inspektori zaštite životne sredine izašli su na teren zajedno sa komunalnom inspekcijom Grada Beograda koja je nadležna za ovu deponiju. Na terenu je utvrđeno da je požar izbio u delu na kojem se odlaže komunalni otpad, a vatrogasna služba je lokalizovala i ugasila požar....
Srbija je zemlja košarke, vaterpola, noćnog provoda i... DIVLJIH DEPONIJA
Đubre pored puta, reka, šuma... U Srbiji je registrovano čak 2.170 divljih deponija. Ali to su one veće, manjih ima bar još tri puta toliko.   Divlje deponije najčešće se javljaju u izdvojenim seoskim sredinama, a kako kažu u Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine, one su rezultat...
U pogonu čačanske Hladnjače procurio je otrovni gas amonijak, ali je na vreme zaustavljen intervencijom nadležnih službi, rečeno je u inspekcijskoj službi u Čačku koja će protiv vlasnika podneti prekršajnu prijavu. Amonijak je procureo juče, zbog toga što je u Hladnjači isključena struja, a dalje curenje zaustavili su...
Pronađite firmu prema sledećim kriterijumima