Zaštita životne sredine

Italija pomaže Srbiji u nadzoru zagađenja zemljišta

25. Februar. 2016.

Italijansko Ministarstvo za zaštitu životne sredine, kopna i mora i Program UN za zaštitu životne sredine (UNEP), predstavili su večeras u Ambasadi Italije u Beogradu prvi nacionalni sistem mapiranja i nadzora zagađenja zemljišta u Srbiji u skladu sa međunarodnim standardima.
Cilj je bio predstaviti projekat “Podrška Republici Srbiji u primeni multilateralnog sporazuma o zaštiti životne sredine i obaveza EU kroz unapređenje praćenja zagađenja zemljišta u industrijskim zonama”.

Radi se o projektu podrške koji sa 370.000 evra finansira italijansko Ministarstvo za zaštitu životne sredine, kopna i mora, a sprovodi UNEP zajedno sa Globalnim fondom za zaštitu životne sredine (GEF).

"Poboljšanje standarda zaštite životne sredine je ključna oblast za proces pristupanja Srbije EU koji Italija snažno podržava. Projekat UNEP koji se odnosi na zagađenje zemljišta, a koji finansira Italija, konkretan je način da se Beogradu pomogne da napreduje na tom putu", rekao je Đuzepe Manco, ambasador Italije u Beogradu.

Odlučili smo da projekat predstavimo ovde, u zgradi ambasade, koja je izgrađena pre 90 godina, i obeležavamo ovaj posebni jubilej tako što ćemo ambasadu učiniti malo "zelenijom" i smanjiti štetan uticaj na životnu sredinu, kazao je Manco.

Stana Božović, državni sekretar u Ministarstvu za poljoprivredu i zaštitu životne sredine, rekla je da je ovaj projekat od presudnog značaja za Srbiju - posebno imajući u vidu predstojeće razgovore o životnoj sredini koji su deo nastojanja države da postane članica EU.

Putem video snimka obratila se Barbara Degani, državni sekretar u italijanskom Ministarstvu za zaštitu životne sredine, kopna i mora, a u ambasadi su govorili i Filip Radović, direktor SEPA (Agencija za zaštitu životne sredine Republike Srbije) i Pjer Karlo Sandei iz UNEP, koji je održao prezentaciju programa.

 

Izvor: Blic

Pogledajte još
ČAČAK - U Čačku je danas svečano otvorena transfer stanica i Centar za reciklažni otpad, koji zajedno predstavljaju prvi projekat ove vrste u Srbiji, čiji je vrednost milion evra.   Transfer stanica će Čačku omogućiti efikasnije upravljanje otpadom u skladu sa standardima zaštite životne sredine, a Centar za...
Dan bez automobilskog dima
22. Septembar 2016. // ZŽS - Srbija
Opština Svilajnac, u saradnji sa Biciklističkim klubom Čiroki i Volonterskom organizacijom Svilajnac, 25. septembra, obeležiće "Dan bez automobilskog dima".   U nedelju 25. septembra od 11 časova, u Parku evropskog prijateljstva biće organizovan skup na kome građani mogu doći biciklom, motorom na električni...
03. Avgust 2016. // ZŽS - Srbija
NESVAKIDAŠNjI poduhvat dvanaestočlane ekipe vranjskog odreda izviđača "Zavičaj 1093" - spuštanje čamcima čitavim vodotokom Južne Morave: od Bujanovca do Varvarina, u ukupnoj dužini od 232 kilometara - pokazao je katastrofalnu ekološku sliku ove reke.   Regata nazvana "Tužna Morava"...
11. Mart 2016. // ZŽS - Srbija
NAJMANjE 30 najugroženijih i obrazovanijih pripadnika romske manjine biće uključeno kao asistenti, a više od 100 Roma iz seoskog življa bez posla, kao radnici na reciklaži, u okviru posebnog programa JKP Kruševac i udruženja "Trihaus", koje sa oko 200.000 evra finansira EU, odnosno sa dva miliona dinara - Fond za...
Pronađite firmu prema sledećim kriterijumima