Zaštita životne sredine

Da naš Begej više ne bude kanalizacija

03. Avgust. 2016.

POSLE decenijskih najava, konačno će biti preduzete mere za očuvanje Begeja, a izgradnjom prečišćivača otpadnih voda rešiće se jedan od najvećih komunalnih problema i zaustaviti ekološka degradacija Zrenjanina.

 
Optimizam stiže sa poslednje sednice Skupštine grada, gde je usvojen izveštaj o istraživanju tržišta javno privatnog partnerstva (JPP) za izradu projekta, izgradnju i upravljanje uređajem za prečišćavanje otpadnih voda teritorije Zrenjanina. Uz pomoć EU i eksperata iz inostranstva i naše zemlje, istraživanje je uradilo Udruženje CREAM, koje se u Srbiji bavi promocijom i podrškom JPP.
 
- Izgradnja prečišćivača za otpadne vode, koja sledi, logičan je produžetak nastojanja lokalne vlasti da građanima obezbedi kvalitetnije uslove za život i zdraviju sredinu - kaže gradonačelnik Čedomir Janjić, napominjući da je u Zrenjaninu u toku izgradnja još jednog izuzetno važnog objekta - fabrike vode.
 
Studija istraživanja tržišta o JPP za otpadnu vodu jedinstvena je u Srbiji, jer do sada nijedna lokalna zajednica nije pokazivala interesovanje za ovaj vid komunalnog investiranja. Koristeći prvenstveno iskustva iz komšiluka (Hrvatske i Mađarske), eksperti CREAM smatraju da grad na Begeju izuzetno brzo može da reši svoj veliki ekološki problem i usvoji standarde EU u postupanju sa otpadom.
 
- Ova investicija JPP mogla bi da se realizuje i sa elementima koncesije, što je na gradu Zrenjaninu da odluči, a u poslu bi imao upravljačka prava. Kontaktirali smo 31 kompaniju širom sveta, a devet je izrazilo spremnost da se uključe u projekat, čije bi pokretanje išlo uz pomoć donacija EU - ističe studija CREAM, koju kao glavni menadžer potpisuje Tanja Jakšić.
 
Zrenjanin je sagradio preko 400 kilometara kanalske mreže, sa 26.000 priključaka. Otpadna voda iz gradske kanalizacije i privrednih organizacija direktno se, bez ikakvog prečišćavanja, ispušta u Begej. Samo iz Aleksandrovačkog kanala, koji je najveći zagađivač grada, u Begej se dnevno ispušta oko 13.000 kubnih metara otpadne vode. Reka je davno pretvorena u otvoreni kanalizacioni sistem, koji predstavlja pravu ekološku bombu!
 
- Prečišćivač za prikupljanje i tretman otpadnih voda nalazio bi se na 4 km jugoistočno od Zrenjanina, u blizini Begeja, a njegova izgradnja mogla bi da započne već 2018. Potrebna sredstva od 22,3 miliona evra, obezbedila bi se od donacija EU (15,5 miliona), od Vlade RS 5, i Grada Zrenjanina 1,8 miliona evra - iznose eksperti CREAM, koji ističu da projekat podrazumeva i vredan energetski izvor, jer bi se od mulja proizvodio biogas.
 
Najveći rizik ovog JPP je održivo finansiranje. Investicija bi gradu i njegovom poslovnom partneru mogla da se isplati za 30 godina pod stabilnim finansijama. Kompanije koje ne žele da učestvuju u ovom poslu, kao problem ističu teškoće u naplati usluga u Srbiji. Doduše, u Zrenjaninu trenutno naplativost naknade za kanalizaciju iznosi oko 80 odsto. Ali, pitanje je kako će građani prihvatiti povećanje sa sadašnjih 23 na 48 dinara po potrošenom kubiku vode?
 
 
 
PRIKLjUČCI I RADNICI
 
NA teritoriji Zrenjanina je 21 naseljeno mesto, od kojih kanalizaciju imaju samo Elemir, Ečka, Klek i Melenci. Ta naselja našla bi se u projektu JPP, a ostala nakon izgradnje svojih priključaka. Integralno upravljanje vodom i otpadnom vodom, inače, bilo bi povereno JKP "Vodovod i kanalizacija". Po projektu JPP ono bi moralo broj radnika da smanji sa sadašnjih 260 na 160.
 
Izvor: Novosti
Pogledajte još
Akcija
16. Mart 2016. // ZŽS - Srbija
NOVI SAD - U okviru manifestacije "Novosadsko proleće", koja počinje danas u prostoru JP SPC "Vojvodina" u Novom Sadu, udruženje "Inženjeri zaštite životne sredine" organizuje akciju zamene starog papira za sadnice cveća i drveća. Svi koji donesu 10 kilograma starog papira dobiće sadnicu cveća, a...
Poziv - Škola savetnici za hemikalije Oktobar 2016
11. Avgust 2016. // ZŽS - Srbija
POZIV ZA PETODNEVNU OBUKU: OBUKA ZA STICANJE ZVANJA SAVETNIKA ZA HEMIKALIJE. Datum: 03.10.-07.10.2016. Mesto: Beograd DOWNLOAD
Prvi brzi punjač za električne automobile u Srbiji
22. April 2017. // ZŽS - Srbija
Prvi brzi punjač za električne automobile u Srbiji, koji može da napuni svaki auto strujom za samo 15 minuta, pušten je u rad ispred Mašinskog fakulteta.   Brzi punjač, koji će za nekoliko dana biti premešten na Petrolovu pumpu na Čukarici, predstavljen je na konferenciji "Zelena Balkanika, Električna...
12 ekoloških zapovesti
19. Novembar 2020. // ZŽS - Srbija
Ekološke zapovesti kojih se treba pridržavati za što čistiju životnu sredinu   1. Ne očekuj od prirode više nego što si joj dao, (priroda);   2. Zaštiti planetu ovu,drugu nemamo niti ćemo dobiti novu, (planeta);   3. Brini o vazduhu pre nego što ga ugledaš,...
Pronađite firmu prema sledećim kriterijumima