Zaštita životne sredine

Sortiranje smeća od kućnog praga

16. Oktobar. 2016.
Sortiranje smeća od kućnog praga

Stanovnici šireg centra Novog Sada dobiće priliku da i sami naprave prvi korak u reciklaži otpada. U ovom delu grada 1. novembra počeće realizacija pilot-projekta primarne separacije, odnosno razvrstavanja otpada u domaćinstvu, a zatim i odlaganja u posebne kontejnere.

 
U prvoj fazi primene projekta koji se, po rečima Vladimira Zelenovića, direktora "Čistoće", sprovodi u saradnji sa Fakultetom tehničkih nauka (Departman za inženjerstvo i zaštitu životne sredine), biće obuhvaćen širi centar - staro jezgro grada, Žitni trg i deo oivičen Beogradskim kejom i Ulicom Maksima Gorkog.
 
Oko 15.000 domaćinstava imaće priliku da smeće razdvaja u kući i da ga odlaže u specijalne odvojene podzemne kontejnere - za komunalni i ambalažni otpad. Posebno obeleženi kamioni odnosiće ga na dalje sortiranje i reciklažu na Gradskoj deponiji.
 
- Ovo je izuzetno važan posao, kojim naše preduzeće i Novi Sad idu u susret zakonskim propisima - precizira Zelenović. - Imamo podršku grada, koja se ogleda i u tome, što će ovog meseca komunalna policija i inspekcija pojačano obilaziti kontejnerska mesta i novčano kažnjavati one koji nesavesno odlažu smeće. Tako će biti i kada novi projekat zaživi.
 
Po rečima direktora "Čistoće", u devet osnovnih škola već su podeljene kante za separaciju. Osim toga, u saradnji sa Fakultetom tehničkih nauka biće organizovana i kratka predavanja za osnovce o separaciji i reciklaži smeća.
 
Projekat separacije ambalažnog otpada trebalo je da startuje još 2012. Tada je "Čistoća", u saradnji sa Društvom za postupanje sa ambalažnim otpadom "Sekopak", počela sa projektom u zgradama za individualno stanovanje u Petrovaradinu i Sremskoj Kamenici.
 
Domaćinstva su dobila besplatno plave kante, u koje treba da odlažu ambalažni otpad. Projekat, zbog finansijske krize, ipak, nije zaživeo.
 
 
 
LINIJA ZA BALIRANjE
 
NA gradskoj deponiji još od novembra 2002. godine radi linija za separaciju i baliranje otpada, prva takve vrste u Srbiji. Ova linija dodatno je unapređena 2011. godine.
 
Izvor: Novosti
Pogledajte još
Fekalije plivaju Resavom
10. Jul 2016. // ZŽS - Srbija
U Despotovcu se kanalizacioni otpad "uliva" direktno u - reku. Starački dom i Stacionar raznim sadržajima zapušavaju pumpe.   FEKALIJE iz kanalizacije Staračkog doma, Stacionara i kuća pored njih izlivaju se direktno u reku Resavu, kod Mosta kralja Petra, pa se lokalno stanovništvo - osim što ga...
USKLAĐIVANJE I PRIMENA EVROPSKIH PROPISA U OBLASTI INDUSTRIJSKOG ZAGAĐENJA I UPRAVLJANJA OTPADOM
Beograd, hotel Šumadija, 23. jul 2016. od 10 do 16 časova PREDAVAČI:  Radmila Šerović i Mr Aleksandra Vučinić , Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine. Seminar je namenjen stručnjacima koji se bave pitanjima zaštite životne sredine, otpadom, bezbednošću i zdravljem na...
Poziv - Škola savetnici za hemikalije Oktobar 2016
11. Avgust 2016. // ZŽS - Srbija
POZIV ZA PETODNEVNU OBUKU: OBUKA ZA STICANJE ZVANJA SAVETNIKA ZA HEMIKALIJE. Datum: 03.10.-07.10.2016. Mesto: Beograd DOWNLOAD
17. Februar 2016. // ZŽS - Srbija
Nova hrvatska vlada nastavlja kontroverzni projekat gradnje odlagališta opasnog materijala. Protesti nezadovoljnih meštana, među kojima je najviše Srba, traju već godinama ZAGREB - OD STALNOG DOPISNIKA „NOVOSTI“ UPRKOS grčevitom protivljenju građana Dvora na Uni, nastavlja se projekt gradnje...
Pronađite firmu prema sledećim kriterijumima