Zaštita životne sredine

Reciklažom do posla

11. Mart. 2016.

NAJMANjE 30 najugroženijih i obrazovanijih pripadnika romske manjine biće uključeno kao asistenti, a više od 100 Roma iz seoskog življa bez posla, kao radnici na reciklaži, u okviru posebnog programa JKP Kruševac i udruženja "Trihaus", koje sa oko 200.000 evra finansira EU, odnosno sa dva miliona dinara - Fond za zaštitu životne sredine grada.

- Sredstva će pre svega biti namenjena kupovini potrebne opreme za reciklažu, a biće angažovana lica sa evidencije NSZ, sa socijalno ugroženim statusom - napominje Boban Kostić, direktor JKP.
 
U Udruženju "Trihaus" kažu da će deo angažovanih Kruševljana dobiti opremu za rad, a da je cilj da svojim radom izađu iz "sive zone". Prema informacijama "Novosti", oko 150 sakupljača sekundarnih sirovina trenutno radi na ovim poslovima.
 
- Ceo projekat ima četiri komponente, a osim konkretnog angažovanja u Reciklažnom centru, radiće se na jačanju kapaciteta JKP, promociji reciklaže i društvenoj inkluziji učesnika projekta - predočava Ivana Stevanović Hemfling, predsednica udruženja, dodajući da će deo ugroženih osoba biti neposredno uključeno i u edukativne radionice i rad Kancelarije "Trihaus".
 
JKP čiji Reciklažni centar ima kapacitet da mesečno obradi od 10 do 15 tona sirovina, već ima razvijenu mrežu operatera koji sakupljaju sekundarne sirovine u 10 mesnih zajednica, odnosno na selima. Njima se, kako nam je rečeno, plaća na osnovu prikupljenog materijala. U projektu koji je predstavljen u Gradskoj upravi, neposrednu mesečnu naknadu u naredne dve godine dobijaće asistenti, ali nije utvrđeno na koji način. 
 
PROJEKAT DO KRAJA 2017. GODINE
 
PROJEKAT "Osnažiti, društveno-ekonomska inkluzija Roma i najsiromašnijeg seoskog stanovništva kroz proces reciklaže" odvijaće se do kraja 2017. Na evidenciji NSZ u Kruševcu krajem januara bilo je čak 15.990 osoba, što je za skoro 600 više u odnosu na novembar 2015.
 
Izvor: Novosti
Pogledajte još
OBUKA ZA KREIRANJE PROJEKATA ZA FONDOVE EU
30. Novembar 2015. // ZŽS - Srbija
Obuka za kreiranje projekata za korišćenje bespovartnih sredstava iz fondova EU (u oblasti održivog razvoja i zaštite životne sredine), biće održana 4. i 5. decembra 2015., od 9 do 16,30h (Beograd, hotel “šumadija”)   TRENERI: Jelena Pajovic Van Reenen, Igor Perić, MUP RS...
Poziv - Škola savetnici za hemikalije Oktobar 2016
11. Avgust 2016. // ZŽS - Srbija
POZIV ZA PETODNEVNU OBUKU: OBUKA ZA STICANJE ZVANJA SAVETNIKA ZA HEMIKALIJE. Datum: 03.10.-07.10.2016. Mesto: Beograd DOWNLOAD
Javni poziv za učešće u Javnoj raspravi o Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o upravljanju otpadom
 Odbor za privredu i finansije  Vlade Republike Srbije, na sednici od  13. oktobra 2021. godine, usvojio je Zaključak sa Programom javne rasprave o Nacrtu zakona o izmenama i dodpunama Zakona o upravljanju otpadom (u daljem tekstu: Nacrt zakona), 05  Broj 011-9416/2021.   Ministarstvo zaštite životne...
BIOREMEDIJACIJA - Srpski hemičari bakterijama čiste zemlju
Otkriće japanskih naučnika da postoji bakterija koja je sposobna da za kratak period razgradi PET ambalažu odjeknula je svetom prošle nedelje, ali malo je poznato domaćoj javnosti da hemičari iz Srbije na sličan način čiste našu zemlju od nafte i njenih derivata i da sa kolegama iz inostranstva stoje rame uz rame. Iako...
Pronađite firmu prema sledećim kriterijumima