Zaštita životne sredine

Otvorena transfer stanica i Centar za reciklažni otpad

01. Mart. 2016.

ČAČAK - U Čačku je danas svečano otvorena transfer stanica i Centar za reciklažni otpad, koji zajedno predstavljaju prvi projekat ove vrste u Srbiji, čiji je vrednost milion evra.

 
Transfer stanica će Čačku omogućiti efikasnije upravljanje otpadom u skladu sa standardima zaštite životne sredine, a Centar za reciklažni otpad će omogućiti građanima Čačka da sami odlože otpad na odgovoran način.
 
„Realizaciju ovog projekta omogućili su, uz finansijsko učešće Grada Čačka, Švedska i Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine, uz implementacionu podršku međunarodne organizacije IMG. Tako se Čačak pridružio gradovima i opštinama u Srbiji koji su shvatili da je ovakav tretman otpada ne samo uslov za stvaranje i održavanje zdrave životne sredine, već i dobar način za uštedu mnogih resursa”, rekao je gradonačelnik Čačka Vojislav Ilić.
 
„U projekat izgradnje transfer stanice i Centra za reciklažni otpad uloženo je milion evra, a najveći deo novca, 762.000 evra, donirali su Švedska razvojna agencija za međunarodnu saradnju (Sida), 24.000 evra obezbedilo je JKP „Duboko", dok je grad Čačak sa oko 200.000 evra finansirao nabavku neophodne opreme", naveo je pomoćnik gradonačelnika Čačka Dragan Nikolić, navedeno je u saopštenju.
 
Torgni Svenungson, ispred Ambasade Kraljevine Švedske, rekao je da Srbija, koja teži da postane članica EU, "postepeno poboljšava svoje ekološke standarde, a moderno upravljanje otpadom i reciklaža su veoma važni i da Švedska podržava Srbiju sa 10 miliona evra godišnje na putu ka EU, od čega se oko tri miliona evra odnosi na zaštitu životne sredine. "Transfer stanica u Čačku je jedan od projekata koje Švedska ambasada podržava, a koja treba da doprinese smanjenju zagađenja vode, vazduha i zemljišta i doprinese efikasnijem funkcionisanju Regionalnog centra za upravljanja otpadom „Duboko“, izjavio je on.
 
Svenungson je naveo da će veliki broj transfer stanica morati da se izgradi u Srbiji tokom narednih godina, a da Čačak treba da posluži kao model za buduće moderne i troškovno efikasne projekte.
 
Državna sekretarka Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, Stana Božović istakla je važnost ovog projekta za nacionalni sistem upravljanja otpadom. 
 
„Transfer stanica u Čačku će pomoći finansijskoj održivosti celog regiona za upravljanje otpadom i doprineti ciljevima povećanja sakupljanja i razdvajanja otpada na mestu nastanka. Reciklaža u regionu Duboko je sada na nivou 5 posto, a po planovima trebalo bi da bude na nivou od 50 posto do 2028. godine, što nas sve obavezuje da vredno radimo u narednom periodu na ostvarenju tih ciljeva“, navela je ona.
 
U novootvoreni Centar za reciklažni otpad, građani Čačka će moći da donesu različite kategorije otpada kao što su:  · Tekstil · Staklena ambalaža · PVC posude, gajbe i ambalaža · Akumulatori · Električni i elektronski otpad · Auto gume · Azbestne ploče · Fluo cevi · Baterije · Sijalice · Kertridži i toneri · Otpadna ulja i boje · Nameštaj i ostali kabasti otpad.
 
Radno vreme Centra za reciklažni otpad je ponedeljak - petak od 7 do 22 sata i subota od 8 do 13 sati.
 
Izvor: Tanjug
Pogledajte još
Balkanski savet oglašava upis u ŠKOLU ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE
Beograd, hotel Šumadija, 29. oktobar 2016. počev od 29. oktobra (nastava se održava subotom, od 10 do 16h, po šest nastavnih časova, i to: 29. oktobra, 5., 12., 19., 26. novembra i 3. decembra)   ZAŠTO UČESTVOVATI?   Evropske direktive koje se bave zaštitom životne sredine čine oko 30%...
Poziv - Škola savetnici za hemikalije Oktobar 2016
11. Avgust 2016. // ZŽS - Srbija
POZIV ZA PETODNEVNU OBUKU: OBUKA ZA STICANJE ZVANJA SAVETNIKA ZA HEMIKALIJE. Datum: 03.10.-07.10.2016. Mesto: Beograd DOWNLOAD
02. Oktobar 2016. // ZŽS - Srbija
Nade Užičana da će po prvi put u istoriji grada imati čistu reku pale su u vodu prošle godine, kada se - posle niza propusta - odustalo od izgradnje Centralnog postrojenja za preradu otpadnih voda (CPPOV).   Nova šansa za spas vodotokova koji su sada jedini "kolektori" fekalija za stotine hiljada...
NAJAVLJENA EKOLOŠKA KATASTROFA KOJA TRAJE
28. Jul 2020. // ZŽS - Srbija
                                              Pre tri meseca smo najavili ekološku katastrofu. Niko nije reagovao! O zanemarivanju brodova od nacionalnog...
Pronađite firmu prema sledećim kriterijumima