Zaštita životne sredine

Donja Rača: Postrojenje za prečišćavanje voda u korovu

02. Apri. 2016.

Postrojenje za preradu otpadnih voda u mestu Donja Rača, započeto pre pet godina kao značajan ekološki projekat za ovu šumadijsku opštinu, zaraslo je u korov. Objekat je trebalo da bude završen 2012, ali je još na nivou grubih građevinskih radova.

 
Meštani Rače, u obraćanju "Novostima", ukazali su na ovaj višegodišnji problem, a od nadležnih traže da se utvrdi zašto ovaj projekat nije realizovan. Žele da znaju gde je otišao njihov, odnosno novac građana Srbije.
 
- To postrojenje više liči na ruglo. Napravljeni su jedan bazenčić i nekolikozgradica koji tako stoje godinama. Hoćemo da znamo ko je odgovoran za to i koliko je para utrošeno. Pominje se brojka od oko pola miliona evra - navode meštani Rače.
Predsednik opštine Rača Dragan Stevanović, koji je na ovoj funkciji oko godinu dana, tvrdi da je i opštinska uprava odlučna da se stvari "isteraju na čistac" i utvrde sve činjenice.
 
- Koliko znam, vrednost radova ugovorenih još 2011. godine bila je oko 89 miliona dinara. Investirano je, navodno, više od 50 miliona dinara. Međutim, uvidom na terenu, odnosno u ono što je dosad izgrađeno, teško da može da bude i deseti deo te vrednosti - rekao je Dragan Stevanović.
 
Reč je o zajedničkoj investiciji republičke direkcije za vode koja je opredelila 80 odsto, a ostatak finansira opština Rača. Ugovor o izgradnji ovog postrojenja potpisali su svojevremeno Ministarstvo poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede, odnosno Republička direkcija za vode i JKP "Rača" iz Rače, kao investitor.
- Naš interes je da se ovo postrojenje završi, ali i da se tačno utvrdi koliko je novca potrošeno za dosad izvedene radove, gde je potrebna oprema koja se u nekim izveštajima prikazuje kao da je ugrađena - navodi Stevanović.
 
Direktor JKP "Rača" Ivica Marković u petak nam je u telefonskom razgovoru kazao da je država, odnosno Ministarstvo raskinulo ugovor jer nije bilo dovoljno novca.
 
- Mi ćemo ponovo konkurisati za novac za nastavak radova na ovom projektu u dogovoru sa opštinskom upravom - kaže Marković.
 
Izvor: Novosti
Pogledajte još
12 ekoloških zapovesti
19. Novembar 2020. // ZŽS - Srbija
Ekološke zapovesti kojih se treba pridržavati za što čistiju životnu sredinu   1. Ne očekuj od prirode više nego što si joj dao, (priroda);   2. Zaštiti planetu ovu,drugu nemamo niti ćemo dobiti novu, (planeta);   3. Brini o vazduhu pre nego što ga ugledaš,...
Balkanski savet oglašava upis u ŠKOLU ZAŠTITE ŽIVOTNE SREDINE
Beograd, hotel Šumadija, 29. oktobar 2016. počev od 29. oktobra (nastava se održava subotom, od 10 do 16h, po šest nastavnih časova, i to: 29. oktobra, 5., 12., 19., 26. novembra i 3. decembra)   ZAŠTO UČESTVOVATI?   Evropske direktive koje se bave zaštitom životne sredine čine oko 30%...
Izveštaj o proizvodima koji posle upotrebe postaju posebni tokovi otpada u Republici Srbiji u 2015. godini
Agencija za zaštitu životne sredine je, na osnovu dostavljenih izveštaja o proizvodima koji posle upotrebe postaju posebni tokovi otpada, stavljenim na tržište Republike Srbije, kao i podataka o upravljanju otpadom koji nastaje nakon njihove upotrebe, pripremila godišnji izveštaj za 2015. godinu....
Da li će Srbija uskoro ostati bez termoelektrana i zagađujuće industrije?
  Elektrane na  fosilna goriva  i industrija sa sagorevanjem u najvećoj meri zagađuju vazduh u Srbiji, ali i čitavoj Evropi. Iz tog razloga  Evropska unija  je sve manje tolerantna prema našoj zemlji, a pokrenut je i postupak protiv Srbije usled nepoštovanja ograničenja koja su propisana ...
Pronađite firmu prema sledećim kriterijumima