Zaštita životne sredine

Makedonija razmatra vanredne mere zbog zagađenja vazduha

26. Decembar. 2015.

Makedonsko ministarstvo za životnu sredinu zatražiće od vlade i lokalnih samouprava da preduzmu hitne mere povodom zagađenja vazduha u nekim delovoma zemlje kao što su uvođenje saobraćajnog režima par-nepar ili raniji odlazak učenika na raspust.

Najteže su, kako prenosi agencija MIA, pogođeni Skoplje i Tetovo gde je poslednje dve nedelje registrovan znatno viši nivo štetnih PM 10 čestica nego što je dozvoljeno.

Ministar za ekologiju Nurhan Izairi rekao je da će inspektorat za ekologiju svakodnevno pratiti situaciju i dodao da će ministarstvo prosvete u saradnji sa lokalnim samoupravama predložiti da zimski raspust za osnovce i srednjoškolce počne 28. decembra.

Takođe, jedna od mera biće veća motivisanje građana da više koriste javni gradski prevoz, naveo je on i dodao da se razmatraju i druge mere uključujući mogućnost da Skoplje uvede režima vožnje po sistemu par-nepar.

Predlaže se i da industrijski objekti smanje rad, a građevinske kompanije obustave svoje aktivnosti, kao i eventualno zatvaranje vrtića i obdaništa.

Izvor: Blic

Pogledajte još
U TRI velika crnogorska grada - Podgorici, Nikšiću i Pljevljima - zagađenost vazduha je tolika da na opasne posledice po zdravlje građana upozorava i Svetska zdravstvena organizacija. Rezultati studije procene uticaja zagađenja vazduha pokazuju da se godišnje u ova tri urbana centra registruje više od 250 prevremenih...
U Makedoniji je danas zabeleženo rekordno zagađenje vazduha - koncentracija čestica prašine izmerena u Tetovu i Bitolju bila je čak 12 puta iznad dozvoljene granice, a u Skoplju deset puta.   Savez privrednih komora upozorio je danas da je najveći "krivac" za zagađenje vazduha u Makedoniji uvoz polovnih...
Pronađite firmu prema sledećim kriterijumima