Zaštita životne sredine

Ceo život udišu otrove, zbog otrovnog dima više od 250 prevremenih smrti!

20. Apri. 2016.

U TRI velika crnogorska grada - Podgorici, Nikšiću i Pljevljima - zagađenost vazduha je tolika da na opasne posledice po zdravlje građana upozorava i Svetska zdravstvena organizacija. Rezultati studije procene uticaja zagađenja vazduha pokazuju da se godišnje u ova tri urbana centra registruje više od 250 prevremenih smrti i 140 hospitalizacija, što državu košta oko 300 miliona dolara. Podaci su sumorni i veoma zabrinjavajući, pa tako i činjenica da se gotovo šest odsto smrtnih slučajeva desi u Podgorici, 12 odsto u Nikšiću i 22 odsto u Pljevljima.

- Godišnje srednje koncentracije PM10 u Pljevljima oko dva puta su veće od u Podgorici ili Baru. Koncentracije ovih čestica u Nikšiću su na sredini raspona i jedino tamo se primećuje opadajući trend. U Pljevljima, Nikšiću i Podgorici dnevne srednje koncentracije PM10 veće su od 50 mikrograma tokom 64 do 217 dana godišnje, što je mnogo češće, nego što je dozvoljeno Direktivom Evropske unije o kvalitetu vazduha (35 dana) - navodi se u studiji SZO. - Uticaj zagađenja vazduha na zdravlje više je izražen u Pljevljima nego u ostalim gradovima, ali je apsolutni teret zagađenja u Podgorici i Nikšiću sličan onome u Pljevljima. Uticaji postojećeg izvora zagađenja na zdravlje Pljevljaka pet puta su veći od onih koji bi se eventualno vezivali za emisije iz planiranog drugog bloka Termoelektrane.
 
Direktor Instituta za javno zdravlje, Boban Mugoša, izjavio je da je slične podatke dala i Evropska agencija za životnu sredinu.
 
U studiji iz 2014. godine navedeno je Crna Gora ima 482 prevremene smrti na godišnjem nivou, koji se mogu pripisati izlaganju suspendovanim česticama iz vazduha. Oko 80 odsto smrti, koje se pripisuju zagađenju vazduha, posledica su kardiovaskularnih bolesti u Podgorici i Nikšiću, dok je u Pljevljima ovaj udeo oko 60 odsto.
 
Ukoliko bi se godišnje prosečno zagađenje vazduha smanjilo na vrednosti čestica evidentiranih tokom letnjeg perioda, to bi dovelo do eliminisanja značajnog uticaja, koje aerozagađenje ima na prosečni životni vek (58 odsto u Podgorici, 66 u Nikšiću i 67 odsto u Pljevljima). Međutim, kako se navodi u studiji, i dalje ostaje prisutan značajan uticaj na zdravlje, naročito u Pljevljima (deset izgubljenih meseci od prosečnog životnog veka), zbog zagađenja, koje značajno premašuje dozvoljene vrednosti i tokom leta. Ono, verovatno, nastaje zbog rada TE Pljevlja i delatnosti vezanih za rudnik, uključujući i emisije iz mašina koje se koriste u rudarstvu, kao i kamiona za transport rude.
 
Ocena uticaja planiranog novog bloka TE na zdravlje pokazuje da bi emisije mogle dovesti do dodatnih 16 smrti i 160 izgubljenih godina, na godišnjem planu. To je manje od petine sadašnjeg uticaja zagađenja vazduha u ovom industrijskom gradu. Iako je veoma važno da se izbegne dodatno zagađenje, kao i njegovi uticaji na zdravlje, prioritet treba da bude u eliminisanju i izloženosti stanovništva postojećim emisijama štetnih čestica.
 
 
 
KARCINOM PLUĆA U PORASTU
 
U SPECIJALNOJ bolnici "Jovan Bulajić" u Brezoviku kod Nikšića sve je više pacijenata obolelih od karcinoma pluća. Za 12 lanjskih meseci otkriven je 251 slučaj obolelih od ove teške bolesti, što je za deset odsto više nego godinu ranije.
 
- Ukupan broj ambulantnih pregleda tokom 2015. bio je 7.542, od čega je hospitalizovano 2.245 pacijenata, što je u odnosu na 2014. povećanje za 10 do 15 odsto - ističu u specijalnoj bolnici.
 
 
 
DVOSTRUKA PREKORAČENjA
 
- DRŽAVA sada treba da odgovori i napravi akcioni plan za rešenje problema, a ne kao što je bio slučaj u Pljevljima, gde smo imali kratkoročni plan, uvođenje peleta i briketa, koji je doživeo debakl. Mi ćemo predstaviti analizu četiri meseca grejne sezone i pokazati da imamo 80 do 100 dana prekoračenja dozvoljenog aerozagađenja, a zakonom je dozvoljeno 35 dana godišnje - kaže direktor nikšićkog NVO "Ozon" Aleksandar Perović.
 
Izvor: Novosti
Pogledajte još
26. Decembar 2015. // ZŽS - Region
Makedonsko ministarstvo za životnu sredinu zatražiće od vlade i lokalnih samouprava da preduzmu hitne mere povodom zagađenja vazduha u nekim delovoma zemlje kao što su uvođenje saobraćajnog režima par-nepar ili raniji odlazak učenika na raspust. Najteže su, kako prenosi agencija MIA, pogođeni Skoplje i Tetovo gde je...
U Makedoniji je danas zabeleženo rekordno zagađenje vazduha - koncentracija čestica prašine izmerena u Tetovu i Bitolju bila je čak 12 puta iznad dozvoljene granice, a u Skoplju deset puta.   Savez privrednih komora upozorio je danas da je najveći "krivac" za zagađenje vazduha u Makedoniji uvoz polovnih...
Pronađite firmu prema sledećim kriterijumima