Zaštita životne sredine

GRAĐANI UDIŠU OTROV U Makedoniji izmereno rekordno zagađenje vazduha

06. Decembar. 2015.

U Makedoniji je danas zabeleženo rekordno zagađenje vazduha - koncentracija čestica prašine izmerena u Tetovu i Bitolju bila je čak 12 puta iznad dozvoljene granice, a u Skoplju deset puta.

 
Savez privrednih komora upozorio je danas da je najveći "krivac" za zagađenje vazduha u Makedoniji uvoz polovnih automobila u poslednjih pet godina i zatražio hitno uvođenje standarda "evro četiri".
 
- Naša analiza pokazala je da najveći zagađivači nisu industrijski objekti i ogrevno drvo, već uvoz polovnih automobila - izjavio je izvršni direktor saveza Mitko Aleksov.
 
On je, pozivajući se na podatke Carinske uprave, rekao da je od 2010. do 2015. godine u Makedoniju uvezeno 191.639 polovnih putničkih automobila.
 
Vodeće političke stranke u zemlji iskoristile su zagađenost vazduha za ponovno dokazivanje ko više brine o zdravlju stanovništva.
 
Opozicioni SDSM optužio je Vladu da se razbacuje novcem za spomenike i reklame, dok građani dišu otrov umesto vazduha.
 
- Premijer/Nikola Gruevski potršio je 630 miliona evra za spomenike u Skoplju, dok se građani guše u nečistom vazduhu. Njegova politika uništila je zdravlje građana - saopštio je SDSM.
 
Vladajući VMRO-DPMNE odgovorio je da su preduzete mere za poboljšanja kvaliteta vazduha, a da opozicija nije uradila ništa dok je bila na vlasti.
 
Izvor: Blic
Pogledajte još
26. Decembar 2015. // ZŽS - Region
Makedonsko ministarstvo za životnu sredinu zatražiće od vlade i lokalnih samouprava da preduzmu hitne mere povodom zagađenja vazduha u nekim delovoma zemlje kao što su uvođenje saobraćajnog režima par-nepar ili raniji odlazak učenika na raspust. Najteže su, kako prenosi agencija MIA, pogođeni Skoplje i Tetovo gde je...
U TRI velika crnogorska grada - Podgorici, Nikšiću i Pljevljima - zagađenost vazduha je tolika da na opasne posledice po zdravlje građana upozorava i Svetska zdravstvena organizacija. Rezultati studije procene uticaja zagađenja vazduha pokazuju da se godišnje u ova tri urbana centra registruje više od 250 prevremenih...
Pronađite firmu prema sledećim kriterijumima