Zaštita životne sredine

Potpisan ugovor o isporuci električnih autobusa

19. Januar. 2016.

BEOGRAD - U Beogradu je danas potpisan ugovor o isporuci pet novih niskopodnih autobusa na električni pogon, a rok za njihovu isporuku je 150 dana.

 
Kako je rečeno, cena jednog električnog autobusa je 460.000 evra, kapacitet je 80 putnika i to su u potpunosti ekološka vozila.
 
Potpisivanju ugovora prisustvovao je i gradonačelnik Beograda Siniša Mali koji je istakao da je reč o ekološki prihvatljivim vozilima i naglasio da je ovo prvi put u istoriji da Beograd i GSP nabavljaju električne autobuse.
 
"Na ulicama Beograda u proseku dnevno saobraća oko 700 autobusa i dnevno se troši 100.000 litara goriva, dakle nekih tri miliona litara goriva na mesečnom nivou. To je naravno i veliki ekološki problem koji rešavamo kupovinom električnih vozila", naglasio je Mali.
 
Električni autobusi će saobraćati na potezu od Centra "Sava" do Vukovog spomenika, rekao je on.
 
"Nastavićemo sa ovakvom praksom i ako budemo imali dovoljno novca nastojaćemo da svake godine kupimo po dva, tri, četiri, pet električnih autobusa jer ćemo time uraditi veliku stvar i za građane Beograda u smislu zdravije okoline, čistijeg vazduha, a takođe i za kvalitet, brzinu i cenu našeg prevoza jer su ovi autobusi mnogo štedljiviji i ne troše gorivo", rekao je Mali.
 
Podsetivši da je proše godine nabavljeno 30 novih autobusa, on je rekao da je u toku javna nabavka za još 20.
 
"Sa ovih pet, to je ukupno 55 novih autobusa za GSP u proteklih nekoliko meseci", rekao je on i dodao da je plan za ovu godinu da se nabavi još 50 autobusa.
 
Ugovor su potpisali direktor GSP Željko Milković i direktor kompanije "Čeriot Motors" iz Sofije Milen Milev, kompanije koje je zvanični distributer za Evropu.
 
Milković se zahvalio gradonačelniku i Gradskoj upravi što su podržali akciju nabavke novih autobusa, a takođe i Sekretarijatu za zašitu životne sredine na većini sredstava koja su odvojili za taj projekat.
 
"Ovo je jedan vrlo značajan dan, era ulaska GSP-a u neko novo tehnološko razdoblje, očekujemo da će putnici biti veoma zadovoljni tim autobusima. To je najmodernija tehnologija", rekao je on.
 
Izvor: Tanjug
Pogledajte još
Od ponedeljka pojačana kontrola radnji u vezi sa odlaganjem otpada i dostavom robe
Gradske inspekcije i Komunalna policija od ponedeljka će pojačano da kontrolišu odnošenje ambalažnog otpada u vreme u kome se vrši dostava robe u maloprodajnim objektima u užem centru grada, najavljeno je iz uprave Grada Beograda. - Od ponedeljka, 7. decembra počinje pojačana kontrola gradske inspekcije i komunalne...
Topčiderski park pod smećem: Pretvorili oazu prirode u divlju deponiju!
Topčiderski park ponovo je pretvoren u divlju deponiju! Nesavesni građani iskoristili su prazničnu atmosferu i manjak ljudi na šetalištu da svoje đubre izbace, ni manje, ni više, nego usred jedne od prestoničkih zelenih oaza.     Ovo, inače, nije prvi put da park u blizini Miloševog konaka...
Pronađite firmu prema sledećim kriterijumima