Zaštita životne sredine

"SUZA EVROPE OD JUTROS JE KALJUGA" Kako se uništava Tara: Reka zbog MHE POTPUNO MUTNA

01. Avgust. 2020.

 Reka Tara je 31. jula zagađena u najvećem delu toka kroz Crnu Goru. Ekolozi, nevladine organizacije i deo opozicije tvrde da je reka zamućena usled izgradnje malih hidroelektrana na njenim pritokama i optužuju državu da dozvoljava ekocid.

Nevladina Koalicija za održivi razvoj (KOR) je prijavila UNESCO-u najnoviji, kako su naveli, ekocid na reci Tari. Tvrde da je Tara, čiji je kanjon pod zaštitom UNESCO-a, tokom jula bila zamućena, a da je juče, (31. jul) celim tokom do samog ušća u Drinu, na granici sa Bosnom i Hercegovinom, potpuno mutna.

Pored radova na autoputu, izgradnja minihidroelektrana (MHE) na pritokama Tare i pristupnih puteva do njih, dovodi do ispiranja hiljada tona šljunka, zemlje i otpada u samo korito reke - usled čega dolazi do "neviđenog ekocida - pomora ribe i živog sveta" naveli su iz KOR-a.

 

Oni su prosledili UNESCO-u foto i video zapise uništavanja reke. Isti materijal biće prosleđeni i delegaciji Evropske unije u Crnoj Gori, kazali su iz KOR-a.
 

Nevladina organicazija "Green Home ukazuje da Tara ima "šest različitih nivoa zaštite, te da pored Svetske prirodne baštine pripada i lokacijama od značaja za evropske divljači i prirodna staništa".

- Bahato kršenje zakonskih propisa na Tari je prevršilo svaku meru i reka odumire. Svako ko je doprineo ovakvoj situaciji mora odgovarati, zbog čega apelujemo na obustavljanje radova dok se ne utvrdi odgovornost počinioca i učinjena šteta - kazali su iz "Green Home-a".

Ekološki pokret "Ozon" pretpostavlja da je Taru zamutio građevinski materijal, koji nastaje prilikom izgradnje MHE na rekama koje se ulivaju u Taru ili prilikom gradnje autoputa.

- Podneli smo inicijativu za inspekcijski nadzor Upravi za inspekcijske poslove. Očekujemo povratni informaciju o činjeničnom stanju i preduzetim merama - saopštili su iz Ozona.

- Suza Evrope od jutros je kaljuga, što je završni čin u devastaciji onogo što nam je ostalo kao jedina vrednost i bogatstvo države - prirodnih lepota, i neko će zbog toga vrlo brzo odgovarati - poručili su iz opozicione političke partije URA.

Traže hitnu reakciju i utvrđivanje uzroka zamućenja reke , navodeći da će o incident obavestiti partijsku internacionalu - Zelene Evrope, čije je URA član.

Ministarstvo: Hitno poslati inspekciju

Ministarstvo održivog razvoja i turizma u odgovoru "Radio Slobodnu Evropu" navode da su hitno zatražili utvrđivanje stanja na terenu.

- Ministarstvo održivog razvoja i turizma je danas odmah povodom informacija koje smo dobili putem medija o zamućenju reke Tare na potezu od Mojkovca do Šćepan Polja, poslalo pisani zahtev Upravi za inspekcijske poslove da u najhitnijem roku uputi nadležne inspekcije na teren, u cilju utvrđivanja činjeničnog stanja - navode iz Ministarstva.

- Odgovor Uprave za inspekcijske poslove očekujemo u najkraćem roku, te ćemo nakon toga raspolagati sa više preciznih i jasnih činjenica u odnosu na uzrok zamućenja, kao i mere koje je neophodno preduzeti u cilju vraćanja ekosistema u pređašnje stanje."

Uprava za inspekcijske poslove nije odgovorila na pitanje "Radija Slobodna Evropa" o tome da li je 31. jula izvršen inspekcijski nadzor i koji je uzrok zamućenja reke Tare.

Zbog ranije devastacije Tare reagovao je UNESCO jula 2019. i u izveštaju Komiteta za Svetsku baštinu izrazio zabrinutost. Evropska komisija je u Izveštaju o napretku Crne Gore 2019, Podgorici preporučila stroži odnos u slučaju negativnih uticaja gradnje autoputa na reku Taru.

Korito reke Tare u jednom delu je od prošle godine ugroženo građevinskim radovima na deonici autoputa od Podgorice do Kolašina, koje izvodi kineska kompanija CRBC.

Izvor (tekst i foto): www.blic.rs/vesti/svet/suza-evrope-od-jutros-je-kaljuga-kako-se-unistava-tara-reka-zbog-mhe-potpuno-mutna/c2s77z9

 

Pogledajte još
Sajt za borbu protiv divljih deponija na Fruškoj gori
30. Oktobar 2016. // ZŽS - Srbija
Fruška gora, "panonska lepotica", mogla bi uskoro da se reši crnih ekoloških tačaka - divljih deponija - kojih ima na gotovo svim prilaznim putevima planini. Rešenje ovog gorućeg problema intenzivno traže aktivisti Udruženja "Fruškać" i internet-platforme www.fruskac.net, i čini se da...
Sortiranje smeća od kućnog praga
16. Oktobar 2016. // ZŽS - Srbija
Stanovnici šireg centra Novog Sada dobiće priliku da i sami naprave prvi korak u reciklaži otpada. U ovom delu grada 1. novembra počeće realizacija pilot-projekta primarne separacije, odnosno razvrstavanja otpada u domaćinstvu, a zatim i odlaganja u posebne kontejnere.   U prvoj fazi primene projekta koji se, po rečima...
02. Oktobar 2016. // ZŽS - Hronika
Visoke koncentracije ukupnih ugljovodonika, benzena i toluena, zabeležene su u noći između petka i subote u Pančevu. Stanovnici grada na Tamišu osetili su aero-zagađenje u vazduhu nešto posle ponoći, pa se tokom noći teško disalo.   Gradski automatski monitoring aero-zagađenja zabeležio je tako na mernoj...
26. Decembar 2015. // ZŽS - Region
Makedonsko ministarstvo za životnu sredinu zatražiće od vlade i lokalnih samouprava da preduzmu hitne mere povodom zagađenja vazduha u nekim delovoma zemlje kao što su uvođenje saobraćajnog režima par-nepar ili raniji odlazak učenika na raspust. Najteže su, kako prenosi agencija MIA, pogođeni Skoplje i Tetovo gde je...
Pronađite firmu prema sledećim kriterijumima