Zaštita od požara

Protivpožarna zaštita za romska naselja na jugu Srbije

24. Januar. 2016.

Niški "Jurom centar" će uz finansijsku podršku Evropskog Progresa postaviti protivpožarne aparate u 22 romska naselja na jugu Srbije, objavio je danas šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Majkl Devenport.

 
"Kroz naš Evropski Progres, Jurom će instalirati protivpožarne aparate u 22 romska naselja na jugu Srbije", naveo je Devenport na Tviteru.
 
Postavljanje aparata počeće naredne nedelje.
 
Kako je objavljeno na sajtu Delegacije EU u Srbiji, zbog učestalih požara u romskim naseljima u kojima je poslednjih godina stradalo 12 dece, protivpožarna zaštita biće instalirana u naseljima u Žitorađi, Prokuplju, Kuršumliji, Leskovcu, Bojniku, Lebanu, Vladičinom Hanu, Surdulici, Vranju i Bujanovcu.
 
Među glavnim uzrocima požara u romskim naseljima navode se velika količina sekundarnog otpada koji Romi skladište u dvorištima ili pored stambenih objekata, kao i loše električne instalacije. 
 
Romska naselja nalaze se uglavnom na obodima gradova i sela, a priključci na mrežu su često nelegalni i loše uradeni što uzrokuje preopterećenje sistema.
 
Pored postavljanja aparata, predviđena je obuka grupe volontera – vatrogasaca iz samih romskih naselja koji će se integrisati u dobrovoljna vatrogasna društva. 
 
Projekat povećanja bezbednosti u romskim naseljima sa aspekta protivpožarne zaštite finansiraju EU, Vlada Švajcarske i Vlada Srbije preko programa Evropski PROGRES.
 
Izvor: Tanjug
Pogledajte još
BEOGRAD - Sektor za vanredne situacije MUP-a Srbije prošle godine nabavio je više vozila i prateće opreme nego prethodnih godina, poput 18 specijalizovanih vatrogasnih i osam terenskih vozila, dva robotehnička kompleksa i dva čamca.   Kako se navodi u saopštenju Sektora, a povodom tvrdnji Sindikata vatrogasaca...
Predstavljen pilot projekat koji za cilj ima unapređenje zaštite od požara stanovništva sa fokusom na ranjive grupe
 Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin danas je sa ministarkom za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja prof. dr Darijom Kisić u Subotici prisustvovao predstavljanju pilot projekta koji za cilj ima unapređenje zaštite od požara stanovništva sa fokusom na ranjive grupe...  ...
Svaki kabl je mogući izazivač požara, zašto gore potkrovlja? Spisak stvari koje ne smete i morate da uradite
  Od početka godine u Srbiji je bilo 9.409 požara - 3.262 dogodilo se na građevinskim objektima a 5.687 je bilo na otvorenom prostoru Od početka godine zaključno sa jučerašnjim danom, srpski vatrogasci su imali 11.085 intervencija od čega 9.409 zbog  požara , od kojih se 3.262 dogodilo na građevinskim...
GRAČANICA - Pripadnici slovenačkog kontigenta Kfora uručili su pomoć koju su prikupile njihove kolege u Sloveniji vatrogasnoj stanici u Lapljem Selu.   Donaciju čine vatrostalni kombinezoni, čizme, šlemovi, rukavice, prskalice za daljinsko gašenje požara kao i račve za hidrante, kao i muljnu pumpu visokog...
Pronađite firmu prema sledećim kriterijumima