Zaštita od požara

Protivpožarna zaštita za romska naselja na jugu Srbije

24. Januar. 2016.

Niški "Jurom centar" će uz finansijsku podršku Evropskog Progresa postaviti protivpožarne aparate u 22 romska naselja na jugu Srbije, objavio je danas šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Majkl Devenport.

 
"Kroz naš Evropski Progres, Jurom će instalirati protivpožarne aparate u 22 romska naselja na jugu Srbije", naveo je Devenport na Tviteru.
 
Postavljanje aparata počeće naredne nedelje.
 
Kako je objavljeno na sajtu Delegacije EU u Srbiji, zbog učestalih požara u romskim naseljima u kojima je poslednjih godina stradalo 12 dece, protivpožarna zaštita biće instalirana u naseljima u Žitorađi, Prokuplju, Kuršumliji, Leskovcu, Bojniku, Lebanu, Vladičinom Hanu, Surdulici, Vranju i Bujanovcu.
 
Među glavnim uzrocima požara u romskim naseljima navode se velika količina sekundarnog otpada koji Romi skladište u dvorištima ili pored stambenih objekata, kao i loše električne instalacije. 
 
Romska naselja nalaze se uglavnom na obodima gradova i sela, a priključci na mrežu su često nelegalni i loše uradeni što uzrokuje preopterećenje sistema.
 
Pored postavljanja aparata, predviđena je obuka grupe volontera – vatrogasaca iz samih romskih naselja koji će se integrisati u dobrovoljna vatrogasna društva. 
 
Projekat povećanja bezbednosti u romskim naseljima sa aspekta protivpožarne zaštite finansiraju EU, Vlada Švajcarske i Vlada Srbije preko programa Evropski PROGRES.
 
Izvor: Tanjug
Pogledajte još
03. Mart 2016. // ZOP - Srbija
POSTOJE mesta u Srbiji, poput Bača ili Brusa, u kojima dežura samo po jedan vatrogasac, iako po sistematizaciji treba da ih bude najmanje troje! Ukoliko se zapali kuća, radnik na dežurstvu poziva kolege u pripravnosti i oni kreću na zadatak. Za svega petnaestak minuta su na terenu i nikada niko nije odbio poziv, tvrdi za...
APEL - Ne paliti vatru u prirodi zbog povećanog rizika od požara
Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine apeluje na građane da, tokom boravka u prirodi i izvođenja radova na poljima, ne pale vatru na otvorenom jer se može proširiti i izazvati šumske požare čije su štete neprocenjive. Kako je navedeno na sajtu tog ministarstva nastupajući period visokih...
Ovo su jedine žene vatrogasci u Srbiji
18. Februar 2016. // ZOP - Srbija
DVD “Vitkovac-Milakovac-Pečenog” iz Kraljeva je prva ženska vatrogasna dobrovoljna jedinica, koju sačinjava petnaest žena. One su završile kompletnu obuku, položile i dobile sertifikate da mogu da učestvuju u akcijima gašenja požara ili spasavanja ljudi u elementarnim nepogodama. Ali, kako su za...
HEROJI - Oni su spasli ženu iz stana u plamenu
19. Mart 2016. // ZOP - Srbija
Žena stara 90 godina izvučena je juče iz požara u stanu na sedmom spratu na Novom Beogradu. Zoran Zarvić (34), vođa vatrogasno-spasilačke grupe, kaže za "Blic" da su do zgrade u Ulici Otona Župančića 8 stigli za četiri minuta od dobijanja dojave. - Požar je bio u razbuktaloj fazi. Usput nam je javljeno da je unutra...
Pronađite firmu prema sledećim kriterijumima