Zaštita od požara

MUP: Za vatrogasce nabavljeno više opreme nego ranije

01. Mart. 2016.

BEOGRAD - Sektor za vanredne situacije MUP-a Srbije prošle godine nabavio je više vozila i prateće opreme nego prethodnih godina, poput 18 specijalizovanih vatrogasnih i osam terenskih vozila, dva robotehnička kompleksa i dva čamca.

 
Kako se navodi u saopštenju Sektora, a povodom tvrdnji Sindikata vatrogasaca Srbije da se država neodgovorno ponašanja prema vatrogascima jer im ne pruža adekvatne uslove za rad, nabavljena oprema i vozila značajno su doprineli unapređenju rada te službe.
 
Sva vozila  u Sektoru  se redovno održavaju i isključena je svaka mogućnost ugrožavanja zaposlenih tokom obavljanja redovnih aktivnosti, kao  i građana.
 
Kad je reč o zaštitnim uniformama  ne postoji  ograničen rok upotrebe i naglašavamo da je u poslednjih pet godina nabavljeno više od hiljadu komada  uniforme.  Netačna je i informacija o neredovnosti u plaćanju, jer svi zaposleni redovno i bez zakašnjenja dobijaju svoje lične dohotke, a redovno se isplaćuju i ostali troškovi.
 
U Sektoru za vanredne situacije zaposleno je 3.100 vatrogasaca spasilaca, ali se profesionalnim rukovođenjem i raspodelom vatrogasaca posao organizuje  na način da sistem bezbednosti ne bude ugrožen. Podršku našem Sektoru daju i brojna dobrovoljna vatrogasna društva, na čiji rad se oslanjaju i države EU.
 
Uvažavajući potrebu zaposlenih u Sektoru za vanredne situacije za obezbeđivanjem što boljih i savremenijih uslova i sredstava za rad, Ministarstvo unutrašnjih poslova je predložilo formiranje Direkcije za upravljanje rizikom i vanredne situacije koje će biti neposredno pod ingerencijom Vlade Republike Srbije.
 
Time će se, kako se dodaje, efikasnije realizovati sredstava iz pristupnih fondova EU i drugih donatorskih sredstava.
 
Predviđeno je da se Direkcija formira usvajanjem Zakona o smanjenju rizika od elementarnih i drugih nepogoda i upravljanju u vanrednim situacijama, koji treba da usvaji Skupština Republike Srbije.
 
Očekuje se da u narednom periodu Skupština otpočne proceduru usvajanja Zakona, navodi se u saopštenju.
 
Izvor: Tanjug
Pogledajte još
Obeležava se Dan zaštite od požara
07. Novembar 2019. // ZOP - Srbija
                              Foto: MUP Srbije   Pripadnici vatrogasno-spasilačkih jedinica Sektora za vanredne situacije obeležavaju Dan zaštite od požara, 7. novembar, nizom aktivnosti, kroz edukativne...
Trideset pet miliona za dobrovoljna vatrogasna društva u Vojvodini
                                Potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević uručio je danas predstavnicima 88 dobrovoljnih vatrogasnih društava u Vojvodini ugovore vredne 35 miliona dinara za opremanje...
Apel vatrogasaca: Ne zaboravljajte šerpu na šporetu, isključite klimu u toku noći
  ri hiljade požara godišnje desi se samo u Beogradu. Komandant Vatrogasno spasilačke brigade Beograda Miloš Majstorović rekao je za RTS da su klima uređaji i plinske boce deo opasnosti, ali da svi elektrouređaji mogu da se zapale. Savetuje da se preko noći isključi klima ili da bude pod kontrolom.  ...
Svaki kabl je mogući izazivač požara, zašto gore potkrovlja? Spisak stvari koje ne smete i morate da uradite
  Od početka godine u Srbiji je bilo 9.409 požara - 3.262 dogodilo se na građevinskim objektima a 5.687 je bilo na otvorenom prostoru Od početka godine zaključno sa jučerašnjim danom, srpski vatrogasci su imali 11.085 intervencija od čega 9.409 zbog  požara , od kojih se 3.262 dogodilo na građevinskim...
Pronađite firmu prema sledećim kriterijumima