Zaštita od požara

Apel vatrogasaca: Ne zaboravljajte šerpu na šporetu, isključite klimu u toku noći

23. Jun. 2021.
Apel vatrogasaca: Ne zaboravljajte šerpu na šporetu, isključite klimu u toku noći

 ri hiljade požara godišnje desi se samo u Beogradu. Komandant Vatrogasno spasilačke brigade Beograda Miloš Majstorović rekao je za RTS da su klima uređaji i plinske boce deo opasnosti, ali da svi elektrouređaji mogu da se zapale. Savetuje da se preko noći isključi klima ili da bude pod kontrolom.

 

Jedan od 35 vatrogasaca, koliko ih je gasilo požar u Naučnom institutu za veterinarstvo Srbije, takoreći sa terena je tigao u studio RTS-a.

Komandant Vatrogasno spasilačke brigade Beograda, Miloš Majstorović, rekao je gostujući u Beogradskoj hronici, da ekipa dežura radi provere, ali je sve gotovo i nema potrencijalnih opasnosti.

Da je vatra došla do boca sa kiseonikom, Majstorović kaže da bi bili ugroženi prvenstveno vatrogasci,

‚‚Nakon dojave da gori laboratorija i da unutra ima tehničkih gasova i određenih hemijskih materija, dolaskom na lice mesta, evakuisani su zaposleni u toj instituciji, a rizik je po vatrogasce. Možemo da sprečimo neke akcidente, moramo da uđemo u prostor da ga ugasimo da sprečimo veću materijalnu štetu“, rekao je Mastorović.

Govoreći o tome zašto se voli posao koji bukvalno svakog dana donosi rizik opasan po život, Majstorović ukazuje da je zanimanje primamljivo.

„Volimo posao jer kada se zaposlimo ne znamo šta nas očekuje tokom karijere, prođe vreme, shvatite koliko toga možete humanog da uradite a da to profesionalno radite. Vatrogasasc može biti samo onaj ko voli posao, veliki je stres, napori, rizici, naši momci izdržavaju i bitna je zahvalnost građana koja prija i nastavljamo u pravcu da zadovoljimo sve njihove potrebe“, ističe Majstorović.

 

Tri hiljade požara godišnje je samo u Beogradu. Majstorović kaže da nam se čini da je požara više ove godine.

Danas se upalila tri klima uređaja

Klima uređaji i plinske boce su deo opasnosti koji vreba svakodnevno. Podvlači da su svi ostali elektrouređaji u kući potencijalno opasni, izazivači požara, sve može da se zapali što radi na električnu energiju.

Najčešće su to spoljne jedinice klime, zabrinjavajuće je da obični požar nastaje prilikom spremanja hrane, pa se zaboravi ono što je na šporetu, u toku dana vidi se dim i rešava se na licu mesta.

Danas su imali situaciju da su se tri klima uređaja upalila. Klime će sutra raditi u stanovima zbog tropske temperature. Majstorović kaže da se mora obaviti redovan servis od strane stručnih lica.

„Preporuka je da ne ostavljamo uređaje kada napuštamo prostor i kada spavamo. Mnogo situacija imamo kada klime i elekstoinstalacije koje su projektovane pre 50 godina trpe optrerećenja i dolazi do paljenja elektroinstalacija po hodnicima, ugroženi budu stanari na višim etažama“, ističe Majstorović.

Preporuka je, kaže, da se klima urađaj ugasi u nekom trenutku i da ne bude bez kontrole.

‚‚

Na Lionu smo 40 minuta sklanjali automobile da bi privukli lestve“

U Beogradu su stambene zgrade sve više. Odgovarajući na pitanje da li je oprema tome prilagođena, Majstorović kaže da se vatrogasno-spasilačka birgada obnovila, imaju lestve od 32 metra dohvatne visine, to je 10. sprat, ali je bitna saradnja sugrađana, jer treba prići objektima na pravi način.

„Na Lionu smo 40 minuta sklanjali automobile, da bi privukli lestve. Problem moramo rešiti u svojim glavama da razmišljamo da parkirani automobil može da ometa intervencviju vatrogasca baš u našem stanu“, rekao je Majstorović.

Rekao je da je bio veliki broj smrtnih slučajeva u požarima u Beogradu – 25 prošle godine, a ove godine 12, prošle godine spaseno je 90 ljudi iz požara.

„Moramo sami da radimo da ne dođe do požara, a kada dođe pustite vatrogasce da rade svoj posao“, zaključio je Majstorović.

Izvor: Danas

Pogledajte još
NEBOSH Oil & Gas Certificate - ZAGREB, CROATIA. LAST MINUTE SIGN UP
    Za više informacija posetite: www.hsetraining.rs
Spasli Nišliju iz požara
25. Septembar 2016. // ZOP - Srbija
Zahvaljujući prisebnosti i hrabrosti dvojice pripadnika MUP i nekoliko komšija, S. S. (53) je na vreme izvučen iz stana koji je potpuno izgoreo, u zgradi u Ulici bubanjski heroji 64 u niškom naselju Ledena stena. On je sa povredama prebačen u Urgentni centar Kliničkog centra u Nišu.   Pripadnici vatrogasno...
UPOZNAJTE NOVI PRAVILNIK
O ORGANIZOVANJU ZAŠTITE OD POŽARA PREMA KATEGORIJI UGROŽENOSTI OD POŽARA
  Član 1 Ovim pravilnikom propisuje se tehnička opremljenost vatrogasne jedinice i broj pripadnika vatrogasne jedinice koje je obavezan da obezbedi subjekat iz prve kategorije ugroženosti od požara, kao i broj lica stručno osposobljenih za sprovođenje i organizovanje preventivnih mera i stalnog dežurstva u subjektima prve i...
Vatrogasno spasilačka brigada Beograd u toku jednog dana primi oko 800 različitih dojava, a ima i poziva poput onih za skidanja kućnih ljubimaca i lopti sa drveća, izbacivanje slepih miševa iz soba, teranje ptica koje lupaju po olucima...   Iako se trude da izađu u susret građanima i u takvim situacija, komandant...
Pronađite firmu prema sledećim kriterijumima