Zaštita od požara

Trideset pet miliona za dobrovoljna vatrogasna društva u Vojvodini

21. Decembar. 2019.
Trideset pet miliona za dobrovoljna vatrogasna društva u Vojvodini

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević uručio je danas predstavnicima 88 dobrovoljnih vatrogasnih društava u Vojvodini ugovore vredne 35 miliona dinara za opremanje službi za gašenje požara na poljoprivrednom zemljištu u 25 gradova i opština.

Bespovratna sredstva za tu namenu prvi put su ove godine dodeljena na konkursu Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, čiju realizaciju je omogućio novi Zakon o dobrovoljnom vatrogastvu.
 
"Posle gotovo tri decenije Pokrajinska vlada je obezbedila sredstva za rad dobrovoljnih vatrogasnih društava. To je i plod naše dobre saradnje sa Ministarstvom unutrašnjih poslova i Sektorom za vanredne situacije, jer smo zajednički prepoznali potrebu da se pomogne ovim društvima",  kazao je Milićević.
 
On je dodao da je Pokrajinska vlada ove godine obezbedila novac i za rekonstrukciju objekta Vatrogasno-spasilačke jedinice u Beočinu, a kroz IPA prekogranični program Hrvatska-Srbija, u okviru projekta "Ember", obnovljena je i oprema za spasavanje i zaštitu u vanrednim situacijama.
 

 

"Da je naše trajno opredeljenje da se saradnja sa vatrogasnim društvima nastavi govori i činjenica da smo u budžetu za 2020. godinu planirali  sredstva za ovu namenu", rekao je Milićević čestitajući predstavnicima vatrogasnih društava na trudu i požrtvovanju da rade društveno značajan i odgovoran posao.
 
Prema podacima Vatrogasnog saveza Vojvodine, na teritoriji Pokrajine registrovano je više od 220 dobrovoljnih vatrogasnih društava sa oko 10.000 vatrogasaca, koji su obučeni za svaki vid pružanja pomoći u vanrednim situacijama.
 
Pored nabavke opreme, na konkursu su podržani i programi koji treba da doprinesu podizanju svesti građana o značaju aktivnosti dobrovoljnih vatrogasnih društava, podizanju nivoa znanja i veština pripadnika tih društava, te popularizaciji  dobrovoljnog vatrogastva.
 
U ime Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu prisutne je pozdravio pomoćnik Vladislav Krsmanović, a svečanosti su prisustvovali predstavnici Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova i Južnobačkog okruga, vatrogasnih saveza Srbije i Vojvodine, kao i udruženja dobrovoljnih vatrogasaca. 
 
Ministar unutrašnjih poslova prisustvovao je juče primopredaji 20 vatrogasno-spasilačkih kamiona i 60 terenskih vozila Sektoru za vanredne situacije, koje je Ministarstvo unutrašnjih poslova nabavilo u cilju unapređenja uslova rada vatrogasaca-spasilaca.
 
On je dodao da će 20 vatrogasno-spasilačkih kamiona proizvođača MAN i KAMAZ, kao i 60 terenskih vozila, biti isporučeno svim organizacionim jedinicama SVS-a u Srbiji.
 
"Ukupno je od početka 2019. godine Ministarstvo unutrašnjih poslova nabavilo 46 vatrogasno-spasilačkih kamiona, 185 terenskih vozila, 19 kombi vozila i 54 putnička vozila za sve organizacione jedinice Sektora za vanredne situacije", objasnio je Stefanović i istakao da zahvaljujući nabavkama u prethodnim godinama, ljudi koji uz policajce rade najteži posao u Srbiji, sada imaju pristojnu i adekvatnu opremu da odgovore na sve izazove.
 
Ministar je rekao da je nabavljeno i 2.350 kompleta novih interventnih uniformi koje će od petka imati svaki vatrogasac-spasilac u Srbiji. 
 
Izvor: www.021.rs
Pogledajte još
Spasli Nišliju iz požara
25. Septembar 2016. // ZOP - Srbija
Zahvaljujući prisebnosti i hrabrosti dvojice pripadnika MUP i nekoliko komšija, S. S. (53) je na vreme izvučen iz stana koji je potpuno izgoreo, u zgradi u Ulici bubanjski heroji 64 u niškom naselju Ledena stena. On je sa povredama prebačen u Urgentni centar Kliničkog centra u Nišu.   Pripadnici vatrogasno...
UPOZNAJTE NOVI PRAVILNIK
O ORGANIZOVANJU ZAŠTITE OD POŽARA PREMA KATEGORIJI UGROŽENOSTI OD POŽARA
  Član 1 Ovim pravilnikom propisuje se tehnička opremljenost vatrogasne jedinice i broj pripadnika vatrogasne jedinice koje je obavezan da obezbedi subjekat iz prve kategorije ugroženosti od požara, kao i broj lica stručno osposobljenih za sprovođenje i organizovanje preventivnih mera i stalnog dežurstva u subjektima prve i...
Apel vatrogasaca: Ne zaboravljajte šerpu na šporetu, isključite klimu u toku noći
  ri hiljade požara godišnje desi se samo u Beogradu. Komandant Vatrogasno spasilačke brigade Beograda Miloš Majstorović rekao je za RTS da su klima uređaji i plinske boce deo opasnosti, ali da svi elektrouređaji mogu da se zapale. Savetuje da se preko noći isključi klima ili da bude pod kontrolom.  ...
BEOGRAD - Sektor za vanredne situacije MUP-a Srbije prošle godine nabavio je više vozila i prateće opreme nego prethodnih godina, poput 18 specijalizovanih vatrogasnih i osam terenskih vozila, dva robotehnička kompleksa i dva čamca.   Kako se navodi u saopštenju Sektora, a povodom tvrdnji Sindikata vatrogasaca...
Pronađite firmu prema sledećim kriterijumima