Zaštita od požara

Predstavljen pilot projekat koji za cilj ima unapređenje zaštite od požara stanovništva sa fokusom na ranjive grupe

03. Apri. 2022.
Predstavljen pilot projekat koji za cilj ima unapređenje zaštite od požara stanovništva sa fokusom na ranjive grupe

 Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin danas je sa ministarkom za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja prof. dr Darijom Kisić u Subotici prisustvovao predstavljanju pilot projekta koji za cilj ima unapređenje zaštite od požara stanovništva sa fokusom na ranjive grupe...

 
Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin danas je sa ministarkom za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja prof. dr Darijom Kisić u Subotici prisustvovao predstavljanju pilot projekta koji za cilj ima unapređenje zaštite od požara stanovništva sa fokusom na ranjive grupe.
 
U okviru ovog projekta u pojedinim domaćinstvima ugrađen je detektor dima - javljač požara, a ministri Vulin i Kisić poručili su da je briga o ljudima najviši interes naše države, a posebno briga o ugroženim kategorijama.
 
Ministar Vulin, koji je zajedno sa ministarkom Kisić obišao gospođu Jelenu Cviin u čije je domaćinstvo ugrađen detektor dima, poručio je da požari na stambenim objektima predstavljaju najveću pretnju po živote i zdravlje naših građana, i istakao da će se ugradnjom detektora dima u objektima u kojima borave nepokretna i stara lica podići nivo njihove zaštite i bezbednosti.
 
„Ministarstvo unutrašnjih poslova čini sve da podigne nivo zaštite ljudi, a posebno najranjivijih grupa stanovništva. Imajući u vidu da je u poslednjih 10 godina 790 lica izgubilo život u požarima na građevinskim objektima, odnosno 705 u stambenim objektima, a ove godine čak 40 lica, ovaj projekat ugradnje detektora za dim u domaćinstvima gde borave stara i nepokretna lica ima izuzetan i nemerljiv značaj", poručio je ministar policije Aleksandar Vulin.
 
„Javljači požara omogućiće pravovremenu zvučnu signalizaciju u domaćinstvu gde su postavljeni i na taj način će komšije i okolina dobiti obaveštenje da je došlo do požara, a samim tim i nas pozvati brže i prijaviti požar. Kako bismo spasili živote i zaštitili ljude, od presudne je važnosti da se požar detektuje dok je još u početnoj fazi, kako bi građani mogli bezbedno da se evakuišu iz objekta koji je zahvaćen požarom. Uveren sam da će ovakva vrsta projekta doprineti smanjenju broja žrtava u požarima koji zahvataju domaćinstva u kojima borave slabo pokretna ili nepokretna lica i stara lica", istakao je ministar policije Aleksandar Vulin.
 
„Prevencija faktora rizika za nastanak oboljenja, kao i blagovremena reakcija u slučaju nastanka po život opasnih situacija je najviši nivo brige o zdravlju građana“, rekla je prof. dr Darija Kisić, ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.
 
Prof. dr Darija Kisić ukazala je na značaj ovog pilot projekta, jer konkretnim merama, odnosno postavljanjem javljača požara, doprinosi efikasnijem  alarmiranju na opasnost, čime se znatno pospešuje reagovanje nadležnih organa radi zaštite života i zdravlja. Ovakve vrste mera posebno doprinose većem stepenu  zaštite onih kategorija stanovništva koje mogu imati usporenije reakcije u slučaju nastale opanosnosti (starije osobe, osobe sa invaliditetom).
 
Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja je zato dalo punu podršku Ministarstvu unutrašnjih poslova, Sektoru za vanredne situacije, u sprovođenju ovog pilot projekta.
 
„I na ovaj način pokazujemo kako zajedničkim snagama možemo mnogo da učinimo da svi naši građani žive bezbrižnijim životom i da znaju da je njihova država uvek tu za njih i da država brine o njima“, rekla je prof. dr Darija Kisić, ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.
Pogledajte još
APEL - Ne paliti vatru u prirodi zbog povećanog rizika od požara
Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine apeluje na građane da, tokom boravka u prirodi i izvođenja radova na poljima, ne pale vatru na otvorenom jer se može proširiti i izazvati šumske požare čije su štete neprocenjive. Kako je navedeno na sajtu tog ministarstva nastupajući period visokih...
NISU SAMO POŽARI: Vatrogasce zovu i za kućne ljubimce, slepe miševe, lopte, teranje ptica...
Vatrogasno spasilačka brigada Beograd u toku jednog dana primi oko 800 različitih dojava, a ima i poziva poput onih za skidanja kućnih ljubimaca i lopti sa drveća, izbacivanje slepih miševa iz soba, teranje ptica koje lupaju po olucima...   Iako se trude da izađu u susret građanima i u takvim situacija, komandant...
Ovo su jedine žene vatrogasci u Srbiji
18. Februar 2016. // ZOP - Srbija
DVD “Vitkovac-Milakovac-Pečenog” iz Kraljeva je prva ženska vatrogasna dobrovoljna jedinica, koju sačinjava petnaest žena. One su završile kompletnu obuku, položile i dobile sertifikate da mogu da učestvuju u akcijima gašenja požara ili spasavanja ljudi u elementarnim nepogodama. Ali, kako su za...
Celo selo vatrogasci, gase požare bez dinara nadoknade
Jabukovac kod Negotina prednjači u čitavoj Timočkoj krajini. Najmodernija oprema stiže, mahom, iz donacija. Volonteri uspešni i bez zaštitnih uniformi UVEK prvi, svuda gde gori, vatrogasci iz Jabukovca - za koje kažu da im nema premca - godišnje ugase i pedesetak požara. Možda računica da je to jedva jedan...
Pronađite firmu prema sledećim kriterijumima