Vanredne situacije

Situacija pod kontrolom, timovi u pripravnosti zbog najavljenih padavina

06. Mart. 2016.
Situacija pod kontrolom, timovi u pripravnosti zbog najavljenih padavina

BEOGRAD - Načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić izjavio je danas da je situacija pod kontrolom i da nije bilo intervencija, ali da su timovi Sektora za vanredne situacije u pripravnosti zbog najavljenih padavina.

 
"Mi smo naše aktivnosti oko pripreme onoga što je RHMZ objavio uradili još u petak kada su svi opštinski štabovi za vanrednu situaciju u Srbiji na potencijalno kriznim mestima dobili upozorenje od strane Sektora za vanredne situacije da se podigne stepen pripravnosti i da se radi monitoring 24 sata dok padavine ne prestanu", rekao je Tanjugu Marić.
 
On je istakao da su svi timovi Sektora za vanredne situacije, za spasavanje na vodi, u stanju pripravnosti.
 
Prema njegovim rečima, od danas su ljudi na terenu, od sutra će timovi biti detaširani i približeni potencijalno kriznim mestima, a u stalnom  su kontaktu i sa ostalim jedinicama MUP-a i Ministarstva odbrane.
 
I u Beogradu je stanje redovno kaže direktor Beokom servisa Darko Glavaš koji ističe da nema mesta panici jer su trenutne padavine malo pojačanog inteziteta normalne za grad u ovo doba godine.
 
"Imamo redovnu odbranu od poplava. To nije ništa alarmantno. Nema mesta panici jer smo u prošlosti imali daleko veću i Savu i Dunav na teritoriji Beograda nego što je sada", rekao je Tanjugu Glavaš.
 
On je obijasnio da redovna odbrana od poplava znači samo da je blagi rast vodostaja.
 
Kako je istakao, niti su padavine povećanog inteziteta niti ima  većih bara na teritoriji grada Beograda.
 
"Ovo su samo padavine malo pojačanog inteziteta koje su normalne za teritoriju grada Beograda i za ovo doba godine, a vodostaji uvek rastu u ovo vreme jer tada dolazi i do topljenja snega na većim planina", rekao je Glavaš.
 
I predsednik opštine Obrenovac Miroslav Čučković kaže da nema opasnosti od izlivanja reka u Obrenovcu.
 
"Sobzirom da su padavine bile ispod očekivanih i da je kiša u periodu od dva sata bila u prestanku nisu se promenili nivoi reka i bujičnih tokova u Obrenovcu", rekao je Čučković.
 
Inače, potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, pozvala je danas pod oznakom "hitno" sva preduzeća i agencije iz resora Ministarstva da obrate posebnu pažnju i preduzmu sve preventivne mere zbog najave velikih padavina i upozorenja na mogućnost poplava.
 
"Posebno napominjem da je veoma važno da preduzmete sve plansko-preventivne mere s obzirom da usled velikih količina padavina mogu nastupiti oštećenja saobraćajne infrastrukture, kao i objekata u izgradnji", navodi se u pismu koje je uputila potpredsednica Vlade.
 
Od javnih preduzeća i agencija se takođe zahteva da u toku sutrašnjeg dana izveste Ministarstvo o uočenim potencijalnim rizicima i merama koje su preduzeli kako bi otklonili moguće negativne posledice.
 
Pismo upozorenja upućeno je JP "Putevi Srbije", "Koridorima Srbije", železničkim preduzećima "Infrastruktura železnica Srbije", "Srbija kargo", "Srbija voz", Direkciji za železnice, Saobraćajnom institutu CIP, Institutu za puteve, Agenciji za bezbedost saobraćaja, kao i Aerodromu "Nikola Tesla", kompanijama "Er Srbija" i "JAT Tehnika", Direktoratu civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije i Kontroli letenja Srbije i Crne Gore - SMATSA. 
 
Dopis je upućen i lučkim kapetanijama, Agenciji za upravljanje lukama, Direkciji za vodne puteve, Upravi za utvrđivanje sposobnosti brodova za plovidbu, Upravi za transport opasnog tereta, kao i Građevinskoj direkciji Srbije.
 
Izvor: Tanjug
Pogledajte još
Svetski dan civilne zaštite obeležen nizom manifestacija
  Pripadnici Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova obeležili su 1. mart – Svetski dan civilne zaštite nizom manifestacija širom Republike Srbije gde su ukazali na značaj ove službe neophodne u slučaju nesreća i katastrofa i podsetili na njihove žrtve i podvige. Tom prilikom,...
U centralnoj Srbiji i na jugu Banata danas će padati obilne padavine, a očekuje se od 20 do 40 litara kiše po metru kvadratnom, upozoravaju iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.   Prema njihovim prognozama, sutra se u centralnim i istočnim krajevima, takođe, očekuje obilna kiša, a na području...
Vanredna situacija u 11 opština; Utopio se muškarac kod Đakovice
Sa teritorije četiri mesne zajednice na području Kraljeva je počela evakuacija meštana zbog izlivanja reke Zapadna Morava. Poplave ugrozile Čačak i okolna sela   VELIKA količina padavina dovela je do porasta vodostaja reka u pojedinim delovima Srbije. Tokom noći pripadnici Vatrogasno-spasilačkih jedinica MUP...
16. Januar 2017. // VS - Srbija
Na redovnom zasedanju Štaba za vanredne situacije u Vranju je ocenjeno da je, uz angažovanje svih relevantnih službi, stanje na terenu znatno povoljnije u odnosu na prethodne dane.   Zahvaljujući vatrogasno-spasilačkim ekipama, akcija spasavanja bolesnih iz Ćurkovice i Gornjeg Punuševca je uspešno...
Pronađite firmu prema sledećim kriterijumima