Vanredne situacije

Neće biti poplava, vreme stabilno i reke se smiruju

14. Mart. 2016.
Neće biti poplava, vreme stabilno i reke se smiruju

BEOGRAD - Vremenske prilike u Srbiji se stabilizuju i hidrološka situacija se smiruje, izjavio je danas direktor Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije Jugoslav Nikolić. 

 
"Meteorološka situacija je pod kontrolom, ciklon koji je uslovljavao vremensku situaciju iznad našeg područja je oslabio i u narednom periodu očekujemo stabilizaciju vremena", rekao je Nikolić Tanjugu ističući da su se prognoze RHMZ-a pokazale tačne.
 
Ruski meteorolozi su prošle sedmice predvideli da će u našoj zemlji biti više padavina nego 2014. godine i da, kako su pojedini mediji preneli, Srbiju ponovo čeka potop, i to u nedelju 13. i pobnedeljak 14, odnosno danas.
 
Nikolić je rekao da se prolazno naoblačenje očekuje u utorak popodne, u noći između utorka i sreda, kao i u sredu prepodne, ali da to neće bitno uticati na hidrološku situaciju.
 
"To će doneti slabe padavine i na planinama sneg. Takođe, očekujemo prohladno vreme, možda i sa jutarnjim mrazevima u narednom periodu", naveo je on.
 
Prema rečima Nikolića, hidrološka situacija se smiruje i prema  poslednjim izveštajima jedino je zabeležen mali rast na Jablanici koja je priotoka Južne Morave, kao i u donjem delu Toplice.
 
"I tu će vodostaji da stagniraju i da se smiruje u narednih nekoliko sati. Tako da očekujemo narednih dana povoljniju situaciju", naglasio je čelnik RHMZ-a.
 
Na opasku da su se prognoze naših stručnjaka pokazale tačnim, on je istakao da je to nacionalna služba, sa ozbiljnim stručnjacima, kao i da koriste ozbiljne i proverene alate za predviđanje.
 
"Naša država je članica Evropskog centra za srednjoročnu  prognozu vremena, što je najrazvijeniji centar u Evropi i svetu i čije su   članice sve razvijene evropske države. Koristimo njihove modele, ali i modele drugih centara, kao što je Nemačka nacionalna služba, kao i naše modele", rekao je Nikolić.
 
Kako kaže, naš čovek je napravio model numeričke prognoze, koju koristi nacionalna Američka meteorološka služba.
 
"Bilo je nekih pritisaka i mi smo sasvim ozbiljno uzeli u razmatranje sve informacije, jer kada su ljudski životi u pitanju i imovina, a tu se vlada pokazala jako odgovornom, pokušali smo maksimalno da pratimo situaciju iz minuta u minut i dajemo blagovremene informacije, koje su se u potpunosti i ostvarile", naglasio je Nikolić.
 
Na pitanje da li je Srbiju "nešto zaobišlo", s obzirom na prognoze ruskih meteorologa, Nikolić je rekao da se ne može tako nešto reći, pošto se sitacija na nebu stalno menja.
 
"Uvek nas nešto zaobilazi, uvek imate negde razvijene ili manje razvijene procese i oni su svakodnenevni i zato je cilj ove nauke da prognozira ono što će biti realno", kazao je on.
 
Nikolić je rekao da RHMZ pokušava da ojača kapacitete, a  naročito one za rane najave i upozorenja, kao i da u RHMZ-u trenutno borave partneri iz Italije sa kojima se radi na projektu jačanja kapaciteta u vezi sa poplavama i saradnje sa lokalnim zajednicama.
 
On je dodao da je Zavod  nacionalna institucija koja je jedina po zakonu odgovorna da daje  upozorenja i rane najave kada su u pitanju hidrološke i meteorološke informacije.
 
Izvor: Tanjug
Pogledajte još
Dodatne snage Sektora za vanredne situacije i Žandarmerije stižu u Osečinu da pomognu zbog poplava
  Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) saopštilo je da je ministar policije Nebojša Stefanović, nakon konsultacija sa načelnikom Sektora za vanredne situacije (SVS) Predragom Marićem, uputio dodatne snage SVS-a i pripadnike Žandarmerije u opštinu Osečina, kako bi pomogli građanima čije su kuće...
Vanredna situacija u 11 opština; Utopio se muškarac kod Đakovice
Sa teritorije četiri mesne zajednice na području Kraljeva je počela evakuacija meštana zbog izlivanja reke Zapadna Morava. Poplave ugrozile Čačak i okolna sela   VELIKA količina padavina dovela je do porasta vodostaja reka u pojedinim delovima Srbije. Tokom noći pripadnici Vatrogasno-spasilačkih jedinica MUP...
Mihajlović naložila hitne preventivne mere zbog mogućih poplava
BEOGRAD - Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, pozvala je danas pod oznakom "hitno" sva preduzeća i agencije iz resora Ministarstva da obrate posebnu pažnju i preduzmu sve preventivne mere zbog najave velikih padavina i upozorenja na mogućnost poplava.  ...
Marić: Povlači se voda u poplavljenim područjima
Načelnik Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Predrag Marić izjavio je danas da je situacija u poplavljenim područjima u Srbiji mirnija i da se voda povlači. "Voda u poplavljenim područjima se povlači, a u sredinama gde postoje uslovi voda se ispumpava", rekao je Marić za...
Pronađite firmu prema sledećim kriterijumima