Vanredne situacije

NOVI ZAKON O NEPOGODAMA Marić: Akcenat je na preventivi, tamo gde smo zakazali 2014.

18. Februar. 2016.
NOVI ZAKON O NEPOGODAMA Marić: Akcenat je na preventivi, tamo gde smo zakazali 2014.

Načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić izjavio je danas da je pripremljen Nacrt zakona o smanjenju rizika od elementarnih nepogoda i upravljanja vanrednim situacijama, a da je suština novog zakonskog rešenja preventiva.

- Akcenat je na preventivi, tamo gde smo najslabiji i gde smo zakazali 2014. godine - rekao je Marić novinarima na otvaranju stručnog skupa na temu izrade Nacionalne procene o ugroženosti-rizika Republike Srbije, istakavši da je Nacrt rađen od avgusta do decembra prošle godine i da je pripremljen u saradnji sa Kancelarijom za obnovu.

On je istakao da je novim Nacrtom zakona predviđeno formiranje Direkcije za smanjenje rizika i upravljanje vanrednim situacijama kao posebne organizacije vezane direktno za Vladu Srbije.

- Radimo sve u duhu "Sendai okvira" (za smanjenje rizika katastrofa za period 2015–2030), kao strateškog dokumenta UN - rekao je Marić, izrazivši nadu da smo lekcije iz 2014. godine naučili i da ćemo uspeti da ih primenimo kroz zakonska rešenja i da se pripremimo za godine koje su pred nama, a koje će definitivno obeležiti vanredne situacije, bilo da je reč o poplavama, požarima, zemljotresima...

On je istakao i da se zna da će zakon biti usvojen nakon izbora.

- Što se nas tiče, mi smo posao završili i željno očekujemo da dođe do njegovog usvajanja - rekao je Marić, ocenjujući da je neophodno da se nastavi finansijsko ojačavanje te službe.

Prema njegovim rečima, neophodno je da ta služba ima kontinuitet u finansiranju u godinama pred nama i da ispravlja greške koje smo, a pre svega u preventivi, pravili.

- U Srbiji se popravlja kvalitet reagovanja, ali se u preventivnom smislu nije puno toga pozitivnog dešavalo i to hoćemo da promenimo - rekao je Marić.

Zamenik šefa Misije OEBS Majkl Ujahara rekao je da OEBS reformu sektora bezbednosti vidi pre svega kao prioritet za izgradnju poverenja i saradnje u Srbiji i regionu.

Ujahara je dodao da OEBS i ministarstvo već više godina uspešno šaradjuju u uključenju sistema za upravljanje vanrednim situacijama u Srbiji.

Stručni skup organizovali su Sektor za vanredne situacije MUP-a u saradnji sa OEBS-om.
 

Izvor: Blic

Pogledajte još
SVETSKI DAN CIVILNE ZAŠTITE
01. Mart 2020. // VS - Srbija
  Civilna zaštita predstavlja organizovani odgovor države na različite vrste opasnosti koje ugrožavaju ljude, životinje, imovinu, kulturna dobra, životnu sredinu itd. Ona se organizuje, sprovodi i priprema u mirnodopskim i ratnim uslovima. Civilna zaštita obuhvata planiranje (organizovanje) i sprovođenje mera i...
Dodatne snage Sektora za vanredne situacije i Žandarmerije stižu u Osečinu da pomognu zbog poplava
  Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) saopštilo je da je ministar policije Nebojša Stefanović, nakon konsultacija sa načelnikom Sektora za vanredne situacije (SVS) Predragom Marićem, uputio dodatne snage SVS-a i pripadnike Žandarmerije u opštinu Osečina, kako bi pomogli građanima čije su kuće...
SLEDE NOVE PADAVINE Marić: Najveći rizik u poplavljenim zonama, apel građanima da slušaju nadležne organe
U narednih 36 sati, usled obilnih padavina koje najavljuje RHMZ, najkritičnije će biti u zapadnoj i jugozapadnoj Srbiji, izjavio je večeras načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić, koji je dodao da su na jug zemlje već upućene dodatne snage.   On je apelovao na građane da poslušaju nadležne organe ako u...
Radnici sprečili poplavu u rudniku
14. Januar 2016. // VS - Srbija
Havariju izazvanu vremenskim nepogodama početkom sedmice na transformatoru rudnika Veliki majdan na teritoriji ljubovijske opštine, radnici „Elektodistribucije“ iz Loznice uspešno su sanirali i sprečili veće posledice i plavljenje unutrašnjosti rudnika. Pošto nije bilo struje, pumpe koje izbacuju...
Pronađite firmu prema sledećim kriterijumima