Fizičko tehnička zaštita

Šabić: Ne smeju da vam uzmu LK na prijavnici

06. Januar. 2016.

Beograd -- Poverenik Rodoljub Šabić ponovo je upozorio pravna lica i radnike obezbeđenja da zadržavanje ličnih karata na prijavnicama objekata nije dozvoljeno.

Kako je naveo, time se nedozvoljeno obrađuju podaci o ličnosti, čime se krši Zakon o zaštiti podataka o ličnosti.

Šabić objašnjava da ovlašćenje i potreba za proverom nečijeg identiteta uvidom u identifikacioni dokument nikad, osim kada je to izričito predviđeno zakonom, ne podrazumevaju zadržavanje tog dokumenta.

Zakon o privatnom obezbeđenju ne daje osnov za zadržavanje ličnih dokumenata, pa njihovo zadržavanje predstavlja nesvrsishodnu, nedozvoljenu obradu podataka o ličnosti.

"Zadržavanje dokumenata, takođe, kao i eventualno fotokopiranje, izvesno povećava i rizike mogućih zloupotreba", ukazao je Šabić u pisanoj izjavi medijima.

Poverenik podseća da je još pre nekoliko meseci nakon upozorenja koje je istim povodom uputio MUP-u, ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović uputio svim policijskim upravama u Srbiji akt kojim je naloženo "da odmah prestanu sa zadržavanjem lične karte i druge javne isprave sa fotografijom lica kojima se izdaje dnevna propusnica za ulazak u objekte MUP-a i drugih objekata na teritoriji Republike Srbije gde su policijski službenici angažovani na poslovima obezbeđenja".

"Reakcija MUP-a na upozorenje poverenika značila je prekid višegodišnje loše prakse, a trebalo je i da bude koristan primer za sve druge subjekte koji se bave sličnim poslovima. Nažalost, brojni subjekti koji se bave poslovima obezbeđenja i dalje nastavljaju sa pomenutom lošom praksom", kazao je Šabić.

Poverenik podseća da su za kršenje Zakona o zaštiti podataka o ličnosti predviđene prekršajne kazne od 50.000 do 1.000.000 za pravno lice i od 20.000 do 500.000 za preduzetnika.

Najavljuje da će u skladu sa svojim obavezama postupati po prijavama građana i podnositi zahteve za pokretanje prekršajnog postupka, ali da smatra daleko celishodnijim i odgovornijim da subjekti koji vrše poslove obezbeđenja svoje postupanje sami dovedu u sklad sa zakonom.

Izvor: b92

Pogledajte još
Obezbeđenje voli da bije i to žestoko!
24. Januar 2016. // FTZ - Srbija
Goran Vidaković, inspektor za krvne i seksualne delikte, o incidentima u noćnim klubovima. Od 760 incidenata prošle godine u 50 slučajeva krivi "zaštitari" PIJANI gost u nekom klubu počne da pravi probleme. Džinovi iz obezbeđenje tada hitro reaguju i isprebijaju ga da ovome više i ne pada na pamet da...
Panik tasteri u pojedinim zdravstvenim ustanovama
BEOGRAD - Direktorka Lekarske komore Srbije Vesna Jovanović kazala je danas da su u pojedinim zdravstvenim ustanovama uvedeni "panik tasteri", ali i i detektori za metal, kako bi se povećala bezbednost i smanjili napadi na zdravstvene radnike.   Ona je dodala da se kroz izmene zakona nastoji da se poveća bezbednost...
Obezbeđenje samo uz licencu
08. Oktobar 2016. // FTZ - Srbija
Krajnji rok za licenciranje preduzetnika u oblasti privatnog obezbeđenja je 1. januar 2017. godine. Privredna komora Srbije apelovala je na sva pravna i fizička lica da se prijave na obuke za licence, pošto pomeranja termina neće biti. Oni koji do 1. januara 2017. godine ne dobiju odgovarajuću dozvolu, neće moći da se bave ovom...
31. Jul 2016. // FTZ - Srbija
KAKO početkom naredne godine stupa na snagu Zakon o privatnom obezbeđenju i detektivskoj delatnosti, koji sadrži stavku obavezno licenciranje radnika koji rade na poslovima obezbeđenja, u Subotici su već počela savetovanja i obuke za dobijanje neophodne dozvole za rad. Ova obaveza važi i za preduzeća i preduzetnike koji se bave ovom...
Pronađite firmu prema sledećim kriterijumima