Fizičko tehnička zaštita

Čuvari sporo do licence

23. Januar. 2016.

Prvi zvanično obučeni detektivi i radnici obezbeđenja od 2016. na dužnosti. Vlasnici agencija za obezbeđenje troškove obuke nameću zaposlenima.

 
SRBIJA će ove godine prvi put dobiti školovane i licencirane privatne detektive i zaposlene u agencijama za obezbeđenje. I dok se obuka za detektive odvija prema planu, osposobljavanje čuvara u privatnim kompanijama debelo kasni. Već sada je izvesno da će do sledeće godine, kada počinje primena novih propisa, sertifikat dobiti tek simboličan deo od oko 40.000 zaposlenih u ovom sektoru.
 
Prema informacijama kojima raspolažu agencije za fizičko-tehničko obezbeđenje, stručni ispit za ovu vrstu službe prijavilo je tek nešto više od 500 zaposlenih, dok je broj izdatih licenci deset puta manji. Interesovanje je malo zbog izbegavanja vlasnika agencija da plaćaju obuku svojim radnicima. Osnovni kurs za radnika obezbeđenja košta oko 18.000 dinara.
 
Na to upozorava i Dragiša Jovanović, predsednik Komisije za javno privatno partnerstvo u oblasti bezbednosti Privredne komore Srbije.
 
- Evidentno je da poslodavci nastoje da troškove obuke nametnu svojim zaposlenima - objašnjava Jovanović. 
 
- To čine iako je stav Ministarstva za rad da bi licenciranje radnika trebalo da plate kompanije koje ih zapošljavaju. Primena novih propisa počinje prvog januara 2017, posle čega se očekuju kontrole i stroge kazne.
 
Prema Jovanovićevoj računici, edukaciju u dvadesetak ovlašćenih centara 20.000 ljudi bi moglo da prođe tek krajem 2018. godine. Dodatni problem čine strogi uslovi za sprovođenje obuke i veliki fond časova, što usporava proces licenciranja.
 
Za razliku od službenika obezbeđenja, obuka detektiva, kojih je neuporedivo manje, za sada prolazi bez problema. U Ministarstvu unutrašnjih poslova nedavno je organizovan prvi krug osposobljavanja službenika za obavljanje ove vrste delatnosti. Obuku će proći 16 kandidata i ona će trajati 12 dana, sa ukupno 80 nastavnih časova.
 
- Posle više godina priprema, konačno su sazreli uslovi za profesionalizaciju ovog posla - smatra Dragan Trivan, predsednik grupacije detektivskih agencija Privredne komore Srbije. 
 
- Obuka je počela i očekuje nas prvi krug licenciranja. U skorijoj budućnosti očekujemo da se reše i pojedine nedoumice, kakve postoje na planu sučeljavanja propisa o detektivskoj delatnosti i zakona o zaštiti podataka o ličnosti.
 
Obuka za detektive, prema najavama iz MUP, biće organizovana najmanje dva puta godišnje, zavisno od broja prijavljenih službenika.
 
PROPISI I PRVA POMOĆ
KURS za radnike obezbeđenja podrazumeva teorijski deo u okviru koga se čuvari upoznaju sa zakonima i propisima, svojim ovlašćenjima, vansudskom zaštitom i samopomoći, kao i sa pojmom nužne odbrane i prekoračenja njenih granica. Gradivo čini i prva pomoć, upoznavanje sistema zaštite od požara, osnovama bezbednosti i zdravlja na radu. Na licencu mogu da računaju samo službenici koji uspešno polože stručni ispit na kraju kursa.
 
Izvor: Novosti
Pogledajte još
Obezbeđenje samo uz licencu
08. Oktobar 2016. // FTZ - Srbija
Krajnji rok za licenciranje preduzetnika u oblasti privatnog obezbeđenja je 1. januar 2017. godine. Privredna komora Srbije apelovala je na sva pravna i fizička lica da se prijave na obuke za licence, pošto pomeranja termina neće biti. Oni koji do 1. januara 2017. godine ne dobiju odgovarajuću dozvolu, neće moći da se bave ovom...
Panik tasteri u pojedinim zdravstvenim ustanovama
BEOGRAD - Direktorka Lekarske komore Srbije Vesna Jovanović kazala je danas da su u pojedinim zdravstvenim ustanovama uvedeni "panik tasteri", ali i i detektori za metal, kako bi se povećala bezbednost i smanjili napadi na zdravstvene radnike.   Ona je dodala da se kroz izmene zakona nastoji da se poveća bezbednost...
Obezbeđenje voli da bije i to žestoko!
24. Januar 2016. // FTZ - Srbija
Goran Vidaković, inspektor za krvne i seksualne delikte, o incidentima u noćnim klubovima. Od 760 incidenata prošle godine u 50 slučajeva krivi "zaštitari" PIJANI gost u nekom klubu počne da pravi probleme. Džinovi iz obezbeđenje tada hitro reaguju i isprebijaju ga da ovome više i ne pada na pamet da...
BEOGRAD - Šef Odseka za borbu protiv visokotehnološkog kriminala MUP-a Vladimir Urošević izjavio je danas, povodom navodne krađe podataka s platnih kartica u lancu hotela Hajat, da je masovnih zloupotreba bilo u svetu, ali da u Srbiji nije primećena masovnost takvih slučajeva.    "Veliki sistemi...
Pronađite firmu prema sledećim kriterijumima