Fizičko tehnička zaštita

Obezbeđenje voli da bije i to žestoko!

24. Januar. 2016.
Obezbeđenje voli da bije i to žestoko!

Goran Vidaković, inspektor za krvne i seksualne delikte, o incidentima u noćnim klubovima. Od 760 incidenata prošle godine u 50 slučajeva krivi "zaštitari"

PIJANI gost u nekom klubu počne da pravi probleme. Džinovi iz obezbeđenje tada hitro reaguju i isprebijaju ga da ovome više i ne pada na pamet da izlazi po takozvanim fensi mestima i splavovima. Ponekad takav gost dobro pretučen završi i bačen u reku, pa ga onda prijatelji vade iz vode. Ove pojave su česta slika i ozbiljan problem na beogradskim splavovima i u elitnim klubovima. Statistika kaže da godišnje prosečno jedan nesrećnik koji je preterao u provodu smrtno nastrada od premlaćivanja radnika zaduženih za red i mir u elitnim kafanama i klubovima.

Od oko 760 krivičnih prijava koje je prošle godine podnela policija zbog raznoraznih incidenata u beogradskim ugostiteljskim objektima, u oko njih 50 su upleteni i radnici obezbeđenja. Goran Vidaković, inspektor za krvne i seksualne delikte, priča nam da je veliki problem to što dosta pripadnika obezbeđenja radi na crno, a dosta ih je i iz kriminogene sredine.

- Oni nekima za pare dozvoljavaju unošenje droge i oružja, što posle bude uzrok problema sa gostima - objašnjava Vidaković. - U klubovima je normalno da prodaju alkohol i da se gost napije. Međutim, obezbeđenje misli da ne treba da ga smiri, već da ga prebije. To su nabildovani momci koji smatraju da mogu da rade šta hoće. Ne shvataju da oni moraju da budu u službi gostiju, ali i da štite interese i red u lokalu i da sarađuju sa policijom. Upravo tu imamo najveći problem, jer oni odbijaju saradnju sa nama, pošto su iz kriminalnih krugova.

Vidaković kaže da praksa govori da je među obezbeđenjem mnogo i pripadnika navijačkih grupa.

- Oni vole da se biju, puni su adrenalina, reaguju “na prvu” i nikada gosta ne tuče jedan, već grupa - navodi inspektor Vidaković. - Često ne znaju da stanu, već tuku do kraja, dok žrtvu potpuno ne isprebijaju. Borba je neravnopravna, što zbog brojčanog odnosa petorica, šestorica na jednog ili dvojicu, ali i zato što su listom u pitanju pijani gosti, koji nekada ne mogu ni da se brane.

Vidaković navodi da su povodi za tuču najčešće besmisleni. Gost se popne na sto ili stolicu, razbije čaše, nekoga gurne ili mu ne daju da uđe na splav, jer je pijan i onda počne tuča.

- I umesto da ga izvedu napolje i zovu policiju, oni ga pretuku - navodi primere iz prakse Vidaković. - Imali smo dosta slučajeva i kada se u tuči među gostima potegnu pištolji. Kako je to oružje uneseno, ako skoro svi ti klubovi imaju detektore, a obezbeđenje pretresa goste na ulazu?

Vidaković nam ukazuje i na nekoliko upečatljivih primera. Prošlog leta radnik obezbeđenja na splavu “Šejk end šejk” pretukao je gosta, koji je pozvao policiju. Kad su oni došli, nasrnuo je i na policajca i lakše ga povredio.

- Nedavno je ispred jednog kluba Dušan Panajotović, koji je poznat po tome što drži obezbeđenje u više beogradskih klubova, ranio Sanjina Štilića - priča Vidaković. - Štilić se napolju tukao sa više ljudi, a Panajotović je izašao iz kluba gde je sedeo kao gost i umešao se u obračun. Pre nekoliko godina i na “Brodarcu” obezbeđenje je pokušalo da ubije gosta, pucali su u njega, a vlasnik je pokušao da prikrije tragove i uništi snimak.


ZAKON O PRIVATNOM OBEZBEĐENjU

VIDAKOVIĆ kaže da se očekuje smanjenje krivičnih dela i povećanje bezbednosti svih u ugostiteljskim objektima od 1. januara 2017. godine, kada potpuno počne da se primenjuje Zakon o privatnom obezbeđenju, koji je usvojen još u novembru 2013. godine. Do tada će svi vlasnici i radnici obezbeđenja morati da prođu odgovarajuću obuku i bezbednosne provere kako bi uopšte mogli da dobiju licencu za rad.

Izvor: Novosti

Pogledajte još
BEOGRAD - Šef Odseka za borbu protiv visokotehnološkog kriminala MUP-a Vladimir Urošević izjavio je danas, povodom navodne krađe podataka s platnih kartica u lancu hotela Hajat, da je masovnih zloupotreba bilo u svetu, ali da u Srbiji nije primećena masovnost takvih slučajeva.    "Veliki sistemi...
23. Januar 2016. // FTZ - Srbija
Prvi zvanično obučeni detektivi i radnici obezbeđenja od 2016. na dužnosti. Vlasnici agencija za obezbeđenje troškove obuke nameću zaposlenima.   SRBIJA će ove godine prvi put dobiti školovane i licencirane privatne detektive i zaposlene u agencijama za obezbeđenje. I dok se obuka za detektive odvija prema...
31. Jul 2016. // FTZ - Srbija
KAKO početkom naredne godine stupa na snagu Zakon o privatnom obezbeđenju i detektivskoj delatnosti, koji sadrži stavku obavezno licenciranje radnika koji rade na poslovima obezbeđenja, u Subotici su već počela savetovanja i obuke za dobijanje neophodne dozvole za rad. Ova obaveza važi i za preduzeća i preduzetnike koji se bave ovom...
Kamere su protiv korupcije i nerada
23. Oktobar 2016. // FTZ - Srbija
Republički geodetski zavod (RGZ) nije prekršio zakon time što je instalirao kamere u prijemne kancelarije službi za katastar nepokretnosti, jer su one postavljene da bi se sprečila korupcija i poboljšao poslovni proces, saopštio je danas RGZ. Kamere su, kako se navodi, postavljene u svrhu javnog interesa, koji...
Pronađite firmu prema sledećim kriterijumima