Bezbednost i zdravlje na radu

Kad ostare ili se povrede - otkaz bez penzije

14. Mart. 2016.
Kad ostare ili se povrede - otkaz bez penzije

Ženeva -- Od 67 miliona ljudi u svetu koji rade kao posluga u domaćinstvima, 90 odsto nema pristup socijalnoj zaštiti, a u najgoroj situaciji su migranti.

To je saopštila Međunarodna organizacija rada (MOR), koja je u izveštaju navela da je rad u domaćinstvu još "izuzetno potcenjen i nezaštićen", prenosi agencija Frans pres.
 
"Kada neko od članova posluge ostari ili se povredi on obično bude otpušten, ostajući bez penzije ili adekvatne finansijske pomoći", izjavila je šefica MOR-ovog odeljenja za socijalnu zaštitu Isabel Ortis. 
 
Žene su, kako se navodi u izveštaju, najizloženije ovakvim praksama, budući da čine oko 80 odsto kućne posluge u svetu. 
 
U Italiji, oko 60 odsto posluge u domaćinstvima nema pravo na sistem socijalniezaštite, isto važi i za 30 odsto radnika u Francuskoj i Španiji, dok je najmanji pristup socijalnoj zaštiti u zemljama u razvoju. 
 
"Za migrante koji traže posao kao posluga, zaštita na radu je naročito retka", navodi se u izveštaju i dodaje da obezbeđivanje socijalne zaštite za ove radnike predstavlja veliki izazov.
 
Izvor: b92
Pogledajte još
Bezbednost na gradilištu :)
10. Mart 2016. // BZR - Svet
Da li ste predvideli sve opasnosti na gradilištu, ili ste to ipak ostavili svojim zaposlenima da procene sami?
U susret sajmu A+A 2021: najava vodećeg sajma bezbednosti, zaštite i zdravlja na radu
Predstavnici industrije i korisnici proizvoda i usluga za zaštitu na radu željno iščekuju fizičko održavanje sajma A+A od 26. do 29. oktobra 2021. To potvrđuju i prijave izlagača: više od 1.000 kompanija će ove jeseni predstaviti svoje proizvode, rešenja i inovacije u 10 hala izložbenog centra u Diseldorfu....
Konačno opet sajam zaštite na radu – uživo!
13. Oktobar 2021. // BZR - Svet
  Nakon duge pauze, od septembra se ponovo održavaju sajmovi u Nemačkoj sa velikim brojem zadovoljnih posetilaca i izlagača iz gotovo celog sveta. Samo za oktobar je zakazano 37 međunarodnih sajmova u Nemačkoj. Za mnoge najbitniji među njima je sajam A+A koji još od 1954. svake druge godine stručnoj publici...
Slovenac tužžio
Američki proizvođač automobila "Tesla motors" najavio je danas da će biti pokrenuta istraga povodom optužbi državljanina Slovenije Gregora Lešnika za eksploatisanje stranih radnika. Lešnik je tužio kompaniju nakon što je, kako tvrdi, zadobio teške povrede u nesreći na radnom mestu 2015. godine...
Pronađite firmu prema sledećim kriterijumima