Bezbednost i zdravlje na radu

Ministar rada Srbije preporučio da rad nedeljom regulišu radnici i poslodavci

31. Januar. 2020.
Ministar rada Srbije preporučio da rad nedeljom regulišu radnici i poslodavci

 

 

 

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Zoran Đorđević rekao je danas da pitanje rada nedeljom treba ostaviti da regulišu poslodavci i radnici, a da Ustav Srbije dozvoljava da svako radi prema svojim potrebama.

On je na konferenciji za novinare posle sednice Socijalno-ekonomskog saveta u Vladi Srbije rekao da je poslodavac prema Zakonu o radu dužan da radnicima za odmor obezbedi jedan slobodan dan nedeljno.

Sindikalna organizacija iz Kragujevca pokrenula je pre nekoliko meseci pitanje rada i plaćanja tog rada nedeljom, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da se zabrana rada tim danima nije pokazala dobrom u Hrvatskoj i Crnoj Gori.

Ministar trgovine Rasim Ljajić doneo je pre desetak dana rešenje o formiranju radne grupe čiji je zadatak da „sagleda sve aspekte eventualne odluke o zabrani rada nedeljom trgovinskih objekata u Srbiji, imajući u vidu zabranu rada nedeljom u zemljama EU“.
Đorđević je rekao da misli da Zakon o radu dovoljno dobro reguliše rad zaposlenih u Srbiji i da „to pitanje treba prepustiti radnicima i poslodavcima da se dogovore kako da rade i najviše zarade“.

Podpredsednik Veća Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) Duško Vuković rekao je da je anketa tog sindikata pokazala da je skoro 100 odsto radnika protiv rada nedeljom.

„Ni u razvijenijim zemljama u svetu od Srbije nedeljom u principu ne može da se kupuje u svakoj prodavnici“, rekao je Vuković.

Dodao je da to pitanje treba da razreše predstavnici Vlade, sindikata i radnika, posebno iz razloga što rad nedeljom nije regulisan.

Predsednik sindikata UGS „Nezavisnost“ Zoran Stojiljković rekao je da to pitanje treba rešiti kolektivnim ugovorom.

„Rad nedeljom i način plaćanja treba rešiti univerzalnim kolektivnim ugovorom, inače će to pitanje izazvati mnogo sporova“, rekao je Stojiljković.

Izvor: www.danas.rs/ekonomija/ministar-rada-srbije-preporucio-da-rad-nedeljom-regulisu-radnici-i-poslodavci/ 

Pogledajte još
Saopštenje za javnost- Ministarstvo za rad, zapošljavanje boračka i socijalna pitanja
 Na osnovu velikog broja prispelih pitanja koja se odnose na obavezu poslodavca da izradi izmene i dopune akta o proceni rizika, a u vezi zaštite života i zdravlja zaposlenih od koronavirusa, obaveštavaju se poslodavci da nije neophodno vršiti izmene i dopune akta o proceni rizika za sva radna mesta u radnoj okolini....
NEBOSH IGC Belgrade-Serbia
14. Jul 2016. // BZR - Srbija
NEBOSH IGC Belgrade-Serbia Registration is open for September 2016! All courses are run from Monday-Friday(10 days) 8hours every day, plus additional day for Exams. Note: English is Mandatory. All courses will be conducted in English as well as the Exam. Cost includes all NEBOSH fees, materials, lunch and Refreshments. Please...
Najava edukativnog skupa_Divčibare 09-11.06.2021
 HSE Centar organizuje I Konferenciju “Bezbednost i zdravlje na radu“ posvećenu unapređenju mera za bezbedan rad na visini u oblasti graeđevine u skladu sa najavom izmene i dopune dela Zakona o BZR, kroz radionicu koja će obraditi praktičnu primenu sistema dozvola za rad na neobezbednoj visini prilikom montaže i...
18. Jun 2016. // BZR - Srbija
Poslednji događaj u Rudarsko-topioničarskom basenu (RTB) "Bor", kada je rudara Bojana Lačeševića (36), u podzemnom rudniku "Jama" pritisla mašina teška 25 tona, ponovo je otvorio pitanje bezbednosti u najvećem srpskom rudniku bakra i zlata.   - Rudara smo, bukvalno, morali da...
Pronađite firmu prema sledećim kriterijumima