Bezbednost i zdravlje na radu

TRUDNICE META BAHATIH ŠEFOVA - Nevolje žena u Srbiji na poslu zbog roditeljstva

20. Maj. 2016.
TRUDNICE META BAHATIH ŠEFOVA - Nevolje žena u Srbiji na poslu zbog roditeljstva

Žene u Srbiji se, nažalost, i dalje suočavaju sa različitim vrstama pritisaka i rizika da će izgubiti posao, čak i ako samo otkriju da žele decu, a kamoli da zatrudne i porode se.

 
Bahati poslodavci koriste različite zakonske i sistemske nedostatke da otpuste trudnice, kao u slučaju Jelene Živanović (28), o kojoj je „Blic“ juče pisao. Najviše su nezaštićene one trudnice koje nisu stalno zaposlene, već su angažovane honorarno ili po nekom drugom osnovu. Praktično su prepuštene same sebi i zakon ih ni na koji način ne štiti.
 
Dan pošto je u trećem mesecu trudnoće dobila momentalni otkaz preko telefona u austrijskoj firmi “Moris ajs”, jer je “Blicu” ispričala nepravdu na poslu, Jelena Živanović i dalje odbija da vrati opremu poslodavcu.
 
- Tražila sam da mi pošalju pisano rešenje i obrazloženje zbog čega sam dobila otkaz, ali nisu mi ništa poslali niti se javljaju na telefon - kaže Jelena.
 
Podsetimo, Jelena Živanović je radila u ovoj kompaniji preko omladinske zadruge. Nakon što je posle dve godine rada zatražila od poslodavca da je zaposli otkrivajući da je u drugom stanju, dobila je otkaz.
 
Inače, poslodavac po zakonu nema obavezu da plaća trudničko bolovanje, a ni da stalno zaposli radnike koji su angažovani preko omladinske zadruge.
 
- Događa se, recimo, da poslodavac prilikom sklapanja ugovora o radu traži od žene da odmah potpiše i blanko raskid tog ugovora da bi mogao da je otpusti kad god poželi. Ili joj da autorski ugovor, odnosno ugovor o privremeno-povremenim poslovima na četiri meseca tako da nakon isteka tog perioda ne moraju da nastave saradnju. Poslodavac, takođe, prilikom zapošljavanja obraća pažnju i na godine radnice, iako mu je zakonom zabranjeno da postavlja privatna pitanja - kaže Dragana Soćanin, predsednica Udruženja “Roditelj” i dodaje da “ne vidi logiku da firma otpušta trudnicu ako se zna da država refundira sve troškove bolovanja“.
 
Nažalost, žene se sa neprijatnostima na poslu suočavaju i nakon trudničkog bolovanja.
 
- Neretko ih poslodavac degradira i vraća na nižu funkciju od one na kojoj su bile pre trudnoće. Na taj način mnoge žene su primorane da daju same otkaz. Takođe, mnoge firme i dalje nisu tolerantne prema porodiljama i njihovoj potrebi da ranije izađu s posla, recimo, zbog pregleda bolesnog deteta - naglašava Ivana Brcun, urednica portala “Bebac”.
 
U Udruženju “Roditelj” ističu da bi bilo neophodno da novi zakon o finansijskoj podršci porodici sa decom zaštiti u većoj meri trudnice koje nisu stalno zaposlene.
 
- Ako su trudnice radile na ugovor na osnovu kojeg je poslodavac plaćao socijalno, zdravstveno osiguranje i porez, država bi morala i njoj da refundira trudničko bolovanje. To ne bi bila socijalna pomoć, već vraćanje novca koji je ionako ušao u budžet - objašnjava Dragana.
 
U Ministarstvu rada ističu da će novi zakon svakako više štititi trudnice, ali ne mogu još da preciziraju na koji način dok se ne izglasa u Skupštini.
 
Rok 30 dana da dokažu trudnoću
 
Stalnozaposlena trudnica koja nije znala da je u drugom stanju u trenutku kada je dobila otkaz ima po zakonu rok od 30 dana da dokaže poslodavcu da je u trenutku otkaza bila trudna i vrati se na posao.
 
- Ako i pored toga poslodavac neće da je vrati na posao, trudnica treba da se obrati inspekciji rada, koja će je momentalno vratiti na posao - ističu u Ministarstvu rada.
 
Izvor: Blic
Pogledajte još
Konferencija: Izmene i dopune zakona i podzakonskih propisa u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu - primena u praksi
Dana 08.04.2016.god. pod pokroviteljstvom Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja R.Srbije, u organizaciji Uprave za bezbednost i zdravlje na radu, Unije poslodavaca Srbije - sektora za bezbednost i zdravlje na radu i Udruženja za bezbednost i zdravlje na radu Srbije održaće se stručna konferencija pod...
USKORO NOVI ZAKON O BEZBEDNOSTI I ZDRAVLJU RADNIKA Ako gradilište ne ispunjava samo jedan uslov, odmah se zatvara
Novi Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu, čije usvajanje se očekuje nakon formiranja Skupštine, daće veća ovlašćenja Inspekciji rada i omogućiti da nadležni zatvore celo gradilište ili objekat, ukoliko procene da na jednom njegovom delu može da bude ugrožen život radnika, što do sada nije bio slučaj....
Poziv na seminar - ZAKON O BEZBEDNOSTI I ZDRAVLJU NA RADU i PODZAKONSKI PROPISI
MEĐUNARODNI INSTITUT ZA PRIMENJENO UPRAVLJANJE ZNANJEM Organizuje seminar: ZAKON O BEZBEDNOSTI I ZDRAVLJU NA RADU i PODZAKONSKI PROPISI čije su izmene i dopune proistekle donošenjem ovog Zakona Seminar je namenjen svim pravnim i fizičkim licima, odgovornim licima i licima za bezbednost, poslodavcima, pravnim...
                                  Svetska zdravstvena organizacija (SZO) donirala je danas Kliničkom centru Srbije zaštitnu opremukoja se sastoji od mantila, maski, skafandera, vizira u vrednosti od...
Pronađite firmu prema sledećim kriterijumima