Bezbednost i zdravlje na radu

10 osnovnih veština za uspešnog stručnjaka za bezbednost i zdravlje na radu

14. Januar. 2023.
10 osnovnih veština za uspešnog stručnjaka za bezbednost i zdravlje na radu

 Stručnjak za bezbednost i zdravlje na radu je odgovoran da obezbedi da kompanija ili organizacija budu u skladu sa svim relevantnim propisima i smernicama za bezbednost i zdravlje na radu i da je radno mesto bezbedno za zaposlene i druge zainteresovane strane. Postoji širok spektar veština koje su potrebne za uspešn rad u ovoj oblasti, neke od njih navodimo:

 
1. Poznavanje relevantnih zakona i propisa: Stručnjak za bezbednost i zdravlje na radu mora da ima temeljno razumevanje svih relevantnih zakona i propisa koji se primenjuju na organizaciju, uključujući OSHA propise, smernice za bezbednost na radnom mestu i standarde specifične za industriju.
 
2. Procena i upravljanje rizikom: Ključna uloga stručnjaka za bezbednost i zdravlje na radu je da identifikuje i proceni potencijalne rizike i opasnosti na radnom mestu, kao i da razvije i primeni strategije za ublažavanje tih rizika. Ovo može uključivati sprovođenje procene rizika, primenu bezbednosnih procedura i razvoj planova reagovanja u vanrednim situacijama.
 
3. Komunikacijske i međuljudske veštine: Stručnjak za bezbednost i zdravlje na radu mora biti u stanju da efikasno komunicira sa zaposlenima, menadžmentom i drugim zainteresovanim stranama, kao i da izgradi jake odnose sa članovima tima i spoljnim partnerima. Ovo može uključivati izrada prezentacija i prezentovanje istih, vođenje sesija obuke i pisanje izveštaja i predloga.
 
4. Organizacione veštine: Stručnjaci za bezbednost i zdravlje na radu moraju biti u stanju da efikasno upravljaju svojim vremenom i resursima i da daju prioritet zadacima kako bi ispoštovali rokove i postigli ciljeve.
 
5. Pažnja na detalje: Stručnjaci za bezbednost i zdravlje na radu moraju biti pedantni i orijentisani na detalje, jer čak i male greške ili previdi mogu imati ozbiljne posledice u ovoj oblasti.
6. Veštine rešavanja problema: Stručnjak za bezbednost i zdravlje na radu mora biti sposoban da kritički i kreativno razmišlja i da razvije i primeni efikasna rešenja za probleme i izazove koji se mogu pojaviti.
 
7. Prilagodljivost: Oblast bezbednosti i zdravalja na radu se stalno razvija, a uspešan stručnjak za bezbednost i zdravlje na radu mora biti u stanju da se prilagodi promenljivim propisima i smernicama, kao i novim tehnologijama i najboljim praksama.
 
8. Fizička izdržljivost: Od nekih stručnjaka za bezbednost i zdravlje na radu može se zahtevati da sprovode inspekcije i procene u izazovnim okruženjima, kao što su gradilišta ili proizvodni objekti, i možda će morati da budu u stanju da stoje, hodaju i penju se u dužem vremenskom periodu.
 
9. Liderske veštine: Stručnjak za bezbednost i zdravlje na radu može biti odgovoran za vođenje i upravljanje timom stručnjaka za bezbednost i zdravalje na radu i mora biti u stanju da inspiriše i motiviše članove tima da postignu zajedničke ciljeve.
 
10. Tehnička stručnost: U zavisnosti od specifične uloge i industrije, stručnjak za bezbednost i zdravlje na radu mora imati specijalizovano tehničko znanje, kao što je poznavanje hemije elektro-tehnike ili ergonomije.
 
Pored gore pomenutih veština, stručnjak za bezbednost i zdravlje na radu takođe treba da ima jake analitičke i istraživačke veštine, jer se od njih može zahtevati da prikupljaju i analiziraju podatke kako bi identifikovali trendove i obrasce, i da bi razvili i primenili rešenja zasnovana na dokazima.
Takođe bi trebalo da budu vešti računara i tehnologije, jer mogu da koriste različite softverske programe i alate za upravljanje i praćenje bezbednosnih podataka, kreiranje izveštaja i prezentacija i komunikaciju sa članovima tima i zainteresovanim stranama. Takođe je važno da stručnjak za bezbednost i zdravlje na radu ima jake veštine pisanja, jer se od njih može zahtevati da pripreme pisana dokumenta kao što su bezbednosni priručnici, politike i procedure, uputstva,
Konačno, stručnjak za bezbednost i zdravlje na radu treba da ima snažan osećaj etike i posvećenost integritetu, jer oni igraju ključnu ulogu u zaštiti dobrobiti i bezbednosti zaposlenih i drugih na radnom mestu.
 
Ukratko, stručnjak za bezbednost i zdravlje na radu mora imati širok spektar veština da bi bio uspešan u ovoj oblasti. Ove veštine mogu uključivati poznavanje relevantnih zakona i propisa, procenu i upravljanje rizikom, veštine komunikacije i međuljudskih odnosa, organizacione veštine, pažnju na detalje, veštine rešavanja problema, prilagodljivost, fizičku izdržljivost, veštine liderstva i tehničku stručnost.
 
Pogledajte još
Masovan lizing radnika
22. Avgust 2016. // BZR - Srbija
Broj agencija za zapošljavanje veći za trećinu nego pre pet godina. Iznajmljivanje radne snage neregulisano, služi najviše stranim firmama. Firme radije upošljavaju preko agencije nego preko oglasa.   Za samo pet godina broj agencija za posredovanje pri zapošljavanju je utrostručen. Sada se na spisku...
                                  Svetska zdravstvena organizacija (SZO) donirala je danas Kliničkom centru Srbije zaštitnu opremukoja se sastoji od mantila, maski, skafandera, vizira u vrednosti od...
NEBOSH IGC Belgrade-Serbia
14. Jul 2016. // BZR - Srbija
NEBOSH IGC Belgrade-Serbia Registration is open for September 2016! All courses are run from Monday-Friday(10 days) 8hours every day, plus additional day for Exams. Note: English is Mandatory. All courses will be conducted in English as well as the Exam. Cost includes all NEBOSH fees, materials, lunch and Refreshments. Please...
06. Decembar 2016. // BZR - Svet
Najmanje 38 rudara stradalo je prošle nedelje u eksplozijama u dva rudnika uglja, na severu i severoistoku Kine, preneli su danas državni mediji.   Prva eksplozija dogodila se u utorak uveče u privatnom rudniku u provinciji Hejlongđang na severoistoku Kine, gde su 22 rudara ostala zatrpana. Agencija Sinhua je javila da je u...
Pronađite firmu prema sledećim kriterijumima