Zaštita životne sredine

Vazduh u Kragujevcu pun čađi

23. Decembar. 2016.

Nivo čađi i prašine u vazduhu na nekoliko lokacija u Kragujevcu je povišen, što je posledica korišćenja uglja kao ekološki neprihvatljivog goriva za grejanje i gustog saobraćaja u gradu, rečeno je danas agenciji Beta.

 
Prema merenjima Instituta za javno zdravlje u Kragujevcu, čak 15 od 30 dana u novembru kod glavne Autobuske stranice u tom gradu, ;čađ je ;nadmašila ;dozvoljene granice za skoro tri puta. ;
 
"Posebnu pažnju treba obratiti kada je nivo čađi ;povećan ;u kontinuitetu, što smo zabeležili na Maloj Vagi ;gde je tokom sedam dana ;uzastopno ;izmereno 133 mikrograma po kubnom metru, a dozvoljeno je 50", rekao je agenciji Beta specijalista komunalne higijene Nebojša Ranković.
 
Ranković je naveo da su povišene i količine prašine u vazduhu, pre svega suspendovanih čestica. One nastaju sagorevanjem tokom loženja ili u saobraćaju, a ;ne mogu da se izbace kijanjem ili kašljanjem.
 
"Nivo suspendovanih čestica merimo sedam ;dana u mesecu, a zabeležili smo da je u novembru u centru grada vrednost bila skoro duplo veća dva dana zaredom", rekao je Ranković.
 
Prema njegovim rečima, takvi sadržaji u vazduhu mogu da utiču na zdravlje najmlađih građana, kao i odraslih koji imaju opstruktivna obolenja pluća, te na sporiji oporavak bolesnika.
 
On je ocenio da je trend pogoršanja kvaliteta vazduha u Kragujevcu "uobičajen" ;svake godine od kraja oktobra pa do kraja grejne sezone.
 
"Problemi su pre svega izazvani korišćenjem ekološki neprihvatljivog goriva za grejanje oko 40.000 potrošača. Gradska Energetika, koja se nalazi u centru, kao dominantno gorivo troši ugalj, a lošem kvalitetu vazduha doprinosi i veoma frekventan saobraćaj kroz grad", rekao je Ranković.
 
Prema njegovom mišljenju, građani Kragujevca moći će da računaju na kvalitetniji vazduh tokom zime tek kada pređu na ekološki čistije energente i kada ;saobraćaja kamiona i šlepera iz centra Kragujevca bude preusmeren ka obilaznicama.
 
Izvor: Novosti
Pogledajte još
PREDSTAVLJANJE NOVOG PRISTUPA U ZAŠTITI VODA U REPUBLICI SRBIJI
Sa ciljem unapređenja zaštite voda i adekvatnog informisanja privrede, Privredna komora Beograda i Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine Republike Srbije organizuju stručni skup na temu "Novi pristup u zaštiti voda u Republici Srbiji", koji će biti održan u Privrednoj komori Beograda, u...
Nakon požara na deponiji Vinča, emisije zagađujućih materija opadaju
 Po izbijanju požara na deponiji Vinča, inspektori zaštite životne sredine izašli su na teren zajedno sa komunalnom inspekcijom Grada Beograda koja je nadležna za ovu deponiju. Na terenu je utvrđeno da je požar izbio u delu na kojem se odlaže komunalni otpad, a vatrogasna služba je lokalizovala i ugasila požar....
ALARMANTNO: Zagađenje vazduha u Srbiji sve ozbiljnije ugrožava zdravlje stanovništva
                                  Prethodnih dana usled uticaja polja povišenog vazdušnog pritiska (anticiklona), te izostanka značajnijeg prizemnog strujanja, svedoci smo enormno velikog...
Postrojenje za preradu otpadnih voda u mestu Donja Rača, započeto pre pet godina kao značajan ekološki projekat za ovu šumadijsku opštinu, zaraslo je u korov. Objekat je trebalo da bude završen 2012, ali je još na nivou grubih građevinskih radova.   Meštani Rače, u obraćanju...
Pronađite firmu prema sledećim kriterijumima