Zaštita životne sredine

Donja Rača: Postrojenje za prečišćavanje voda u korovu

02. Apri. 2016.

Postrojenje za preradu otpadnih voda u mestu Donja Rača, započeto pre pet godina kao značajan ekološki projekat za ovu šumadijsku opštinu, zaraslo je u korov. Objekat je trebalo da bude završen 2012, ali je još na nivou grubih građevinskih radova.

 
Meštani Rače, u obraćanju "Novostima", ukazali su na ovaj višegodišnji problem, a od nadležnih traže da se utvrdi zašto ovaj projekat nije realizovan. Žele da znaju gde je otišao njihov, odnosno novac građana Srbije.
 
- To postrojenje više liči na ruglo. Napravljeni su jedan bazenčić i nekolikozgradica koji tako stoje godinama. Hoćemo da znamo ko je odgovoran za to i koliko je para utrošeno. Pominje se brojka od oko pola miliona evra - navode meštani Rače.
Predsednik opštine Rača Dragan Stevanović, koji je na ovoj funkciji oko godinu dana, tvrdi da je i opštinska uprava odlučna da se stvari "isteraju na čistac" i utvrde sve činjenice.
 
- Koliko znam, vrednost radova ugovorenih još 2011. godine bila je oko 89 miliona dinara. Investirano je, navodno, više od 50 miliona dinara. Međutim, uvidom na terenu, odnosno u ono što je dosad izgrađeno, teško da može da bude i deseti deo te vrednosti - rekao je Dragan Stevanović.
 
Reč je o zajedničkoj investiciji republičke direkcije za vode koja je opredelila 80 odsto, a ostatak finansira opština Rača. Ugovor o izgradnji ovog postrojenja potpisali su svojevremeno Ministarstvo poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede, odnosno Republička direkcija za vode i JKP "Rača" iz Rače, kao investitor.
- Naš interes je da se ovo postrojenje završi, ali i da se tačno utvrdi koliko je novca potrošeno za dosad izvedene radove, gde je potrebna oprema koja se u nekim izveštajima prikazuje kao da je ugrađena - navodi Stevanović.
 
Direktor JKP "Rača" Ivica Marković u petak nam je u telefonskom razgovoru kazao da je država, odnosno Ministarstvo raskinulo ugovor jer nije bilo dovoljno novca.
 
- Mi ćemo ponovo konkurisati za novac za nastavak radova na ovom projektu u dogovoru sa opštinskom upravom - kaže Marković.
 
Izvor: Novosti
Pogledajte još
Nakon požara na deponiji Vinča, emisije zagađujućih materija opadaju
 Po izbijanju požara na deponiji Vinča, inspektori zaštite životne sredine izašli su na teren zajedno sa komunalnom inspekcijom Grada Beograda koja je nadležna za ovu deponiju. Na terenu je utvrđeno da je požar izbio u delu na kojem se odlaže komunalni otpad, a vatrogasna služba je lokalizovala i ugasila požar....
U pogonu čačanske Hladnjače procurio je otrovni gas amonijak, ali je na vreme zaustavljen intervencijom nadležnih službi, rečeno je u inspekcijskoj službi u Čačku koja će protiv vlasnika podneti prekršajnu prijavu. Amonijak je procureo juče, zbog toga što je u Hladnjači isključena struja, a dalje curenje zaustavili su...
Poziv - Škola savetnici za hemikalije Oktobar 2016
11. Avgust 2016. // ZŽS - Srbija
POZIV ZA PETODNEVNU OBUKU: OBUKA ZA STICANJE ZVANJA SAVETNIKA ZA HEMIKALIJE. Datum: 03.10.-07.10.2016. Mesto: Beograd DOWNLOAD
Na kupalištu Plaža na Đetinji u Užicu do daljnjeg će stajati crvena zastava i tabla sa upozorenjem da voda nije za kupanje.   Kao i prethodna, i nova analiza vode pokazala je da je Đetinja zagađena, odnosno da pripada četvrtoj, odnosno petoj kategoriji koja je zdravstveno nebezbedna za kupanje i rekreaciju.  ...
Pronađite firmu prema sledećim kriterijumima