Zaštita od požara

Trideset pet miliona za dobrovoljna vatrogasna društva u Vojvodini

21. Decembar. 2019.
Trideset pet miliona za dobrovoljna vatrogasna društva u Vojvodini

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Potpredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević uručio je danas predstavnicima 88 dobrovoljnih vatrogasnih društava u Vojvodini ugovore vredne 35 miliona dinara za opremanje službi za gašenje požara na poljoprivrednom zemljištu u 25 gradova i opština.

Bespovratna sredstva za tu namenu prvi put su ove godine dodeljena na konkursu Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo, čiju realizaciju je omogućio novi Zakon o dobrovoljnom vatrogastvu.
 
"Posle gotovo tri decenije Pokrajinska vlada je obezbedila sredstva za rad dobrovoljnih vatrogasnih društava. To je i plod naše dobre saradnje sa Ministarstvom unutrašnjih poslova i Sektorom za vanredne situacije, jer smo zajednički prepoznali potrebu da se pomogne ovim društvima",  kazao je Milićević.
 
On je dodao da je Pokrajinska vlada ove godine obezbedila novac i za rekonstrukciju objekta Vatrogasno-spasilačke jedinice u Beočinu, a kroz IPA prekogranični program Hrvatska-Srbija, u okviru projekta "Ember", obnovljena je i oprema za spasavanje i zaštitu u vanrednim situacijama.
 

 

"Da je naše trajno opredeljenje da se saradnja sa vatrogasnim društvima nastavi govori i činjenica da smo u budžetu za 2020. godinu planirali  sredstva za ovu namenu", rekao je Milićević čestitajući predstavnicima vatrogasnih društava na trudu i požrtvovanju da rade društveno značajan i odgovoran posao.
 
Prema podacima Vatrogasnog saveza Vojvodine, na teritoriji Pokrajine registrovano je više od 220 dobrovoljnih vatrogasnih društava sa oko 10.000 vatrogasaca, koji su obučeni za svaki vid pružanja pomoći u vanrednim situacijama.
 
Pored nabavke opreme, na konkursu su podržani i programi koji treba da doprinesu podizanju svesti građana o značaju aktivnosti dobrovoljnih vatrogasnih društava, podizanju nivoa znanja i veština pripadnika tih društava, te popularizaciji  dobrovoljnog vatrogastva.
 
U ime Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu prisutne je pozdravio pomoćnik Vladislav Krsmanović, a svečanosti su prisustvovali predstavnici Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova i Južnobačkog okruga, vatrogasnih saveza Srbije i Vojvodine, kao i udruženja dobrovoljnih vatrogasaca. 
 
Ministar unutrašnjih poslova prisustvovao je juče primopredaji 20 vatrogasno-spasilačkih kamiona i 60 terenskih vozila Sektoru za vanredne situacije, koje je Ministarstvo unutrašnjih poslova nabavilo u cilju unapređenja uslova rada vatrogasaca-spasilaca.
 
On je dodao da će 20 vatrogasno-spasilačkih kamiona proizvođača MAN i KAMAZ, kao i 60 terenskih vozila, biti isporučeno svim organizacionim jedinicama SVS-a u Srbiji.
 
"Ukupno je od početka 2019. godine Ministarstvo unutrašnjih poslova nabavilo 46 vatrogasno-spasilačkih kamiona, 185 terenskih vozila, 19 kombi vozila i 54 putnička vozila za sve organizacione jedinice Sektora za vanredne situacije", objasnio je Stefanović i istakao da zahvaljujući nabavkama u prethodnim godinama, ljudi koji uz policajce rade najteži posao u Srbiji, sada imaju pristojnu i adekvatnu opremu da odgovore na sve izazove.
 
Ministar je rekao da je nabavljeno i 2.350 kompleta novih interventnih uniformi koje će od petka imati svaki vatrogasac-spasilac u Srbiji. 
 
Izvor: www.021.rs
Pogledajte još
Predstavljen pilot projekat koji za cilj ima unapređenje zaštite od požara stanovništva sa fokusom na ranjive grupe
 Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin danas je sa ministarkom za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja prof. dr Darijom Kisić u Subotici prisustvovao predstavljanju pilot projekta koji za cilj ima unapređenje zaštite od požara stanovništva sa fokusom na ranjive grupe...  ...
HEROJI VATROGASCI Iz vatre izvukli dečaka i bebu!
27. April 2016. // ZOP - Srbija
Nemoj da brineš, daću ti kapuljaču sa vazduhom i kada siđemo dole bićeš sa tatom - rekao je Slobodan Kotur (41) šestogodišnjaku dok ga je spasavao iz požara. On i njegov mlađi kolega Ivan Perišić (29) spasili su porodicu Ivanović iz požara koji je buknuo na Gundulićevom vencu, među kojima hrabrog...
Celo selo vatrogasci, gase požare bez dinara nadoknade
Jabukovac kod Negotina prednjači u čitavoj Timočkoj krajini. Najmodernija oprema stiže, mahom, iz donacija. Volonteri uspešni i bez zaštitnih uniformi UVEK prvi, svuda gde gori, vatrogasci iz Jabukovca - za koje kažu da im nema premca - godišnje ugase i pedesetak požara. Možda računica da je to jedva jedan...
BEOGRAD - Sektor za vanredne situacije MUP-a Srbije prošle godine nabavio je više vozila i prateće opreme nego prethodnih godina, poput 18 specijalizovanih vatrogasnih i osam terenskih vozila, dva robotehnička kompleksa i dva čamca.   Kako se navodi u saopštenju Sektora, a povodom tvrdnji Sindikata vatrogasaca...
Pronađite firmu prema sledećim kriterijumima