Bezbednost i zdravlje na radu

Apel poslodavcima i zaposlenima za primenu preventivnih mera bezbednosti i zdravlja na radu

12. Apri. 2021.
Apel poslodavcima i zaposlenima za primenu preventivnih mera bezbednosti i zdravlja na radu

 Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Inspektorat za rad apeluju na sve poslodavce i zaposlene da primenjuju sve odredbe Zakona o bezbednosti i zdravlju na radu i podzakonskih akata u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu, kako bi se smanjio rizik od povređivanja i sprečio nastanak povreda na radu, koje su poslednjih dana nažalost bile učestalije.

 
 
 
Napominjemo da su poslodavci dužni da sa radno angažovanim licima zaključe  ugovor o radu ili drugi odgovarajući ugovor u skladu sa Zakonom o radu, kao i da  vode računa o stručnoj osposobljenosti i osposobljenosti za bezbedan i zdrav rad radno angažovanih lica i da prilikom organizovanja rada i radnog procesa, obezbede preventivne mere radi zaštite života i zdravlja zaposlenih, kao i da obezbede zaposlenom rad na radnom mestu u radnoj okolini u kojima su sprovedene mere bezbednosti i zdravlja na radu. 
 
 
 
Zaposleni takođe treba da primenjuju propisane mere za bezbedan i zdrav rad, da namenski koriste sredstva za rad i opasne materije, da koriste sredstva za ličnu zaštitu na radu i da u slučaju uočenih nedostataka izveste poslodavca ili drugo ovlašćeno lice. 
 
 
 
Podsećamo da zaposleni, svako nepoštovanje Zakona o radu, Zakona o bezbednosti i zdravlju na radu i podzakonskih akata u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu od strane poslodavaca, mogu da prijave inspekciji rada u pisanoj formi, putem imejla, putem telefona ili odlaskom u prostorije inspekcije rada, koje su raspoređene u svih 25 upravnih okruga, kao i u gradu Beogradu.
 
 
Nepravilnosti u oblasti radnih odnosa i bezbednosti i zdravlja na radu mogu da se prijave inspekciji rada i putem besplatne telefonske linije broj 300 300 807, koja je aktivna svakodnevno  24 časa.  
 
 
 
Inspekcija rada nastaviće da svakodnevno vrši inspekcijske nadzore u oblasti radnih odnosa i bezbednosti i zdravlja na radu. U prva tri meseca 2021. godine  izvršila je ukupno oko 14.500 inspekcijskih nadzora i poseta kod registrovanih i neregistrovanih subjekata, od kojih polovina u oblasti radnih odnosa, a druga polovina u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu, kao i 55 nadzora nad neregistrovanim subjektima. 
 
Pogledajte još
Masovan lizing radnika
22. Avgust 2016. // BZR - Srbija
Broj agencija za zapošljavanje veći za trećinu nego pre pet godina. Iznajmljivanje radne snage neregulisano, služi najviše stranim firmama. Firme radije upošljavaju preko agencije nego preko oglasa.   Za samo pet godina broj agencija za posredovanje pri zapošljavanju je utrostručen. Sada se na spisku...
Kako se zaštititi od korone na radnom mestu
26. Januar 2021. // BZR - Srbija
Tokom višemesečnog trajanja pandemije izazvane virusom SARS-CoV-2, svi smo u režimu konstantnog prilagođavanja „novoj normalnosti“ koja je okupirala planetu, a sve u cilju dostizanja maksimalnog mogućeg stepena bezbednosti te tako i očuvanja svog, ali i zdravlja svojih najbližih. Ipak, i pored svih...
Inspekcija: U agencijama za nekretnine u Srbiji 45 neprijavljenih radnika
Inspekcija rada objavila je danas da je u 323 agencije za prodaju i iznajmljivanje nekretnina u Srbiji od 460 zatečenih radnika 45 radilo na "crno", odnosno bez ugovora o radu i prijave na obavezno socijalno osiguranje. U saopštenju Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja navedeno je da su...
4 obaveze svakog poslodavca u Srbiji kada su ovakve vrućine
  Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja  podsetilo je poslodavce u Srbiji da obavljanje poslova na otvorenom u narednim danima kada se prognoziraju temperature i iznad 40 stepeni  u pojedinim delovima zemlje, treba prilagoditi uslovima visokih temperatura. Ministarstvo je podsetilo...
Pronađite firmu prema sledećim kriterijumima