Bezbednost i zdravlje na radu

Samo su aparati sa trouglom bezbedni

25. Avgust. 2016.
Samo su aparati sa trouglom bezbedni

Imaju li svi aparati na rafovima u radnjama srpski znak usaglašenosti: Obavezan "žig" na svim kućnim aparatima na struju. Mnogi uvoznici ga izbegavaju.

 
Stoji na svakoj utičnici, sijalici, kablu, frižideru, pegli, industrijskim mašinama, ali i zaštitnoj opremi, kacigama, štitnicima, opasačima, pa i na naočarima za sunce. Srpski znak usaglašenosti postoji već šest godina, ali ga i dalje pojedini proizvođači i uvoznici izbegavaju. U Ministarstvu privrede upozoravaju da ukoliko karakteristični trougao nije utisnut, to je prvi alarm da sa proizvodom nešto nije u redu.
 
 
Spisak uređaja za čiju bezbednost garantuje srpski znak usaglašenosti obnavlja se skoro svake godine. Na njemu je hiljade i hiljade artikala - svi kućni aparati koji su na struju. Treba da ga ima sva zaština i sportska oprema, industrijske i privredne mašine, radio i telekomunikaciona oprema, a među njima i mobilni aparati.
 
- Proizvod ne sme da se nađe na rafu ukoliko nema taj znak - objašnjavaju u Ministarstvu privrede. - Tržišna inspekcija, međutim, ne može da uđe u svaki objekat. Ne mogu fizički to da postignu. Potrošač zato treba da proveri da li znak postoji, a ako ga nema da to prijavi tržišnoj inspekciji. Čim znak nedostaje, to je znak da je možda reč o falsifikatu ili je proizvod ušao u zemlju "sivim" kanalima.
 
Prepoznatljivi trougao je srpski pandan evropskom CE znaku. Mi ćemo evropski moći da koristimo tek kada postanemo članovi EU. Tada uvoznici iz Evrope neće morati da dokazuju da je roba bezbedna i za srpske kupce.
 
- Sada proizvođači i uvoznici moraju da obezbede uverenje o usaglašenosti - objašnjavaju u Ministrstvu privrede. - Za jednostavnije uređaje to znači da ovlašćene laboratorije provere tehničku dokumentaciju koja se tiče bezbednosti. Složeniji uređaji, poput liftova, strugova i mašina, moraju da se pregledaju. S jedne strane se procenjuje bezbednost potrošača, a s druge visina troškova i sloboda protoka robe. Ako bi privrednicima nametali velike namete, to bi se smatralo ograničenjem protoka robe.
 
 
CARINA
Uvoznici su potvrdu o usaglašenosti donedavno morali da obezbede prilikom uvoza robe. Sada su toga oslobođeni na carini. Potvrdu moraju da imaju u momentu stavljanja proizvoda u promet. Obaveza da se usaglašenost dokaže na samoj granici ostala je još za mobilne telefone.
 
U PROSEKU 50 EVRA
 
Potvrde o usaglašenosti za kućne aparate se obnavljaju na tri godine. Lift se proverava svake godine.
 
- Potvrde za kućne aparate u proseku koštaju 50 evra - napominju u Ministarstvu privrede. - Sve zavisi od složenosti postupka i proizvoda, pa i vremena potrebnog da se obradi. Kod složenih mašina iznosi su mnogo veći.
 
Izvor: Novosti
Pogledajte još
Godišnjica rada Portala HSE Srbija
10. Mart 2017. // BZR - Srbija
Dragi posetioci, ovog meseca slavimo godinu dana postojanja! Hvala na poverenju.
Novi zakon: Među „sezoncima“ uskoro i kuvari, vodiči, građevinci, statisti…
  Nacrt zakona o pojednostavljenom radnom angažovanju na sezonskim i drugim povremenim poslovima u Srbiji predviđa da poslodavac može da evidentacionom prijavom angažuje povremene radnike u građevinarstvu, ugostiteljstvu, informisanju, umetnosti zabave i rekreacije, kreativnim industrijama, čuvanju dece i odraslih, održavanju...
Umesto
  Radnici “Infrastrukture železnice Srbije”, pored alkotestiranja koje mogu od strane policije da imaju kao učesnici saobraćaja, podvrgnuti su ovoj proveri i u svojoj kompaniji i to uz pomoć 12 aparata koji su kupljeni za blizu 600.000 dinara sa PDV, kako bi se utvrdilo da li “trezni” obavljaju posao....
Poslodavci dužni da zaposlenima koji rade od kuće isplaćuju naknadu troškova za korišćenje sredstava za rad koji su u vlasništvu radnika, kao i da im nadoknade druge troškove
  Zakon o radu ("Sl. glasnik RS", br. 24/2005, 61/2005, 54/2009, 32/2013, 75/2014, 13/2017 - odluka US, 113/2017 i 95/2018 - autentično tumačenje)  jasno propisuje da su  poslodavci dužni da zaposlenima koji rade od kuće isplaćuju naknadu troškova za korišćenje sredstava za rad koji su u...
Pronađite firmu prema sledećim kriterijumima