Zaštita životne sredine

Pola veka Dana planete Zemlje

20. Apri. 2020.
Pola veka Dana planete Zemlje
Ovaj značajan datum se obeležava kako bi svetska populacija postala svesna svoje odgovornosti prema planeti na kojoj živi i tako smanji negativan uticaj na životnu sredinu.
 
Dan planete Zemlje ustanovljen je 1970. godine u SAD, nakon ekološke akcije, a obeležava se širom sveta od 1992. godine kada je na Konferenciji Ujedninjenih nacija o životnoj sredini u Rio de Žaneiru ustanovljen dugoročni Program za promociju održivog razvoja.
 
Širom sveta, ali i u Srbiji se danas organizuju brojne akcije i manifestacije koje za cilj imaju podizanje nivoa ekološke svesti, edukovanje i motivisanje građana da se aktivno uključe u borbu za očuvanje planete Zemlje.
 
Stručnjaci upozoravaju da je pored industrijskog i tehnološkog razvoja, čovek svojim delovanjem doveo do dramatičnog zagađenja životne sredine.

 Januara 1970. godine američki senator i ekološki aktivista Gejlord Nelson odlučuje da se nacionalna obuka o životnoj sredini zove Dan Zemlje i da se održava 22. aprila. U doba političkog aktivizma i studentskih protesta Dan Zemlje privlači mnoge reportere koji o tome izveštavaju. Senator Nelson prepušta organizaciju studentima i odabira Denisa Hajesa za koordinatora.

 
Mnogi građani se priključuju i Dan Zemlje kao praznik postaje veoma uspešan u Sjedinjenim Američkim Državama. Uz to senator Nelson sledeće godine proglašava treću nedelju u aprilu kao „Nedelju Zemlje“, koja postaje nacionalni događaj. U senci Dana Zemlje 1971. godine Američki kongres usvaja većinu zakona za zaštitu životne sredine.
Pogledajte još
Svetski dan zaštite životne sredine
04. Jun 2019. // ZŽS - Svet
Svetski dan zaštite životne sredine koji se obeležava 05. juna 2019. godine ima za cilj podizanje svesti o važnosti poštovanja životne sredine ali i neophodnosti doprinosa pojedinca. Životna sredina je u svetu ali i u našoj zemlji, pod velikim pritiskom različitih faktora ugrožavanja i mnoge biološke vrste...
13. Mart 2016. // ZŽS - Svet
Vašington -- Japanski naučnici izolovali su bakteriju koja razlaže plastiku, što se vidi kao mogući način za neškodljivo uništavanje otpada širom sveta Novootkrivena bakterija Ideonela Sakaiensis praktično "jede" plastiku, koristeći je kao izvor energije, objavio je američki časopis...
Pekinški zvaničnici su saopštili da uspostavljaju novu policijsku jedinicu za zaštitu životne sredine, pošto se Kina bori s teškim smogom. Vlasti Pekinga navode da će nove policijske snage sankcionisati one koji pale roštilj na otvorenom, spaljuju smeće, drvo i drugu biomasu, preneli su kineski...
07. Februar 2019. // ZŽS - Svet
U poslednja tri dana u Pazinu u Istri palo je 142,4 milimetara kiše, što je dovelo do toga da su pritoke Pazinčice naglo nabujale, uključujući pritoku Drazej koji prolazi kod odlagališta građevinskog materijala Lakota, preti ekološka katastrofa velikih razmera upozorava hrvatski sajt Index.   Naime,...
Pronađite firmu prema sledećim kriterijumima