Zaštita životne sredine

Biolog traži od predsednika Brazila da plati čišćenje laguna kod Olimpijskog parka

06. Jun. 2016.

Vodeći brazilski biolog koji se bori sa zagađenjem vode u Rio de Žaneiru, zatražio je danas od privremenog šefa države Mišela Temera da odobri vanredna finansijska sredstva za čišćenje dveju laguna oko Olimpijskog parka od slojeva taloga iz gradske kanalizacije.

 
 
Pre nekoliko godina su 184 miliona dolara izdvojena za taj projekat čišćenja morskog dna od fekalija, ali novac je na kraju zadržan i realizacije projekta nije ni počela.
 
Biolog Mario Moskateli uputio je apel Temeru na protestu na plaži u Riju gde su došli građani, suferi, jedriličari i veslači svi drugi koji su na zagađenoj vodi smeđe boje ili žive kraj nje.
 
Moskateli koji je najveći brazilski aktivista za čišćenje vode u Riju, rekao je u nekoliko navrata da zagađenje većinom potiče od fekalija iz kanalizacije što bi, kako je rekao, objasnio predsedniku Temeru na sastanku koji bi trajao najviše deset minuta.
 
"Ukoliko projekat čišćenja ne počne pre Olimpijskih igara, onda neće nikada početi", rekao je biolog.
 
Zagađenje vode je najvrelije pitanje pred Olimpijske igre koje će se održati od 5. do 21. avgusta.
 
Veliko čišćenje je najavljeno kao jedan od glavnih projekata koji bi bili trajna zaostavština Igara jer su naučne studije pokazale da će se olimpijski veslači takmičiti u vodama punim opasnih bakterija i virusa.
 
Gradske vlasti Rija nedavno su okrivile centralne vlasti Brazila za neuspeh u realizaciji projekta, ocenivši to kao "nacionalnu sramotu".
 
Zbog visoke koncentracije kanalizacionog otpada u vodama dveju laguna, širi se smrad sumpornih isparenja štetnih po ljudsko zdravlje što će pojačati vetar i talasi, tipični za avgust u Riju, rekao je Moskateli.
 
Izvor: Novosti
Pogledajte još
Svetski dan zaštite životne sredine
04. Jun 2019. // ZŽS - Svet
Svetski dan zaštite životne sredine koji se obeležava 05. juna 2019. godine ima za cilj podizanje svesti o važnosti poštovanja životne sredine ali i neophodnosti doprinosa pojedinca. Životna sredina je u svetu ali i u našoj zemlji, pod velikim pritiskom različitih faktora ugrožavanja i mnoge biološke vrste...
Prosečna koncentracija čestica koje zagađuju vazduh u 189 kineskih gradova opala je prošle godine za 10 odsto, što je znak smanjenja ukupnog zagađenja uprkos velikoj količini smoga.   PEKING - Prosečna koncentracija čestica koje zagađuju vazduh u 189 kineskih gradova opala je prošle godine za 10 odsto,...
16. Januar 2017. // ZŽS - Svet
Svi vozovi u Holandiji se sada kreću na energiju, proizvedenu uz pomoć generatora na vetar, piše „Gardijan“, pozivajući se na nacionalnu železničku kompaniju „Holandske železnice“.     „Od 1. januara sto odsto vozova radi na energiju vetra“, saopštio je predstavnik...
Samo jedan od osam stanovnika sveta živi u mestu koje ima preporučeni nivo zagađenja. Milioni ljudi širom sveta umiru zbog zagađenja vazduha, navode SZO, UN, Evropska agencija za životnu sredinu i stručnjaci. Najugroženiji su Kina, Indija i Pakistan, ali zagađenje raste i u ostalim delovima sveta. Najnovija istraživanja...
Pronađite firmu prema sledećim kriterijumima