Zaštita životne sredine

Zelena oaza na detelinari

16. Januar. 2017.

Stanovnici Detelinare i Novog naselja moći će od leta da uživaju u velelepnom parku, koji će biti podignut na neuređenoj površini između dva naselja. Pripremni radovi na uređenju nove zelene oaze u Novom Sadu počinju na proleće, a budući park će zauzeti površinu od 3,5 hektara u vlasništvu grada bez parcele, koja je vlasništvo "Železnica Srbije".

 
Podizanje novog parka finansira Gradska uprava za zaštitu životne sredine i, kako objašnjavaju u "Zelenilu", trenutno je u izradi projekat, a u međuvremenu će biti urađena i preparcelizacija. Potom sledi početak pripremnih radova, koji podrazumevaju uklanjanje divljih deponija na kojima se nalazi ogromna količina šuta i samoniklog rastinja. Ovi radovi podrazumevaju i nasipanje buduće parkovske površine humusom. Postojeće visoko rastinje detaljno će pregledati stručne službe "Zelenila", pa će ono koje ne bude moralo da se uklanja biti uklopljeno u ambijent buduće gradske zelene oaze. A zastupljene su bela topola, jablan, brest, jasen i vrba.
 
- Idejnim rešenjem je predviđeno čak deset ulaza, od kojih su dva glavna, čime će se omogućiti veći protok ljudi. Sistem staza biće prilagođen različitim grupama posetilaca - najavljuju nadležni u "Zelenilu".
 
Prema zamisli arhitekata, park bi trebalo da ima poslastičarnicu, javni toalet i prostor za mehanizaciju kojom će se održavati. Predviđene su i dve zone za dečju igru i rekreaciju, teretana na otvorenom, fontana, teren za boćanje, površine za održavanje radionica, koncerata i sličnih sadržaja. Biće postavljen i veći broj klupa i korpi za smeće.
 
- Kada bude završen detaljni projekat i obavljen pregled stabala, znaćemo i koliko će novog rastinja biti posađeno, kao i novih travnjaka - dodaju nadležni.
 
MENjA IMIDž GRADA
 
NOVI park bi trebalo da poboljša uslove života sugrađana, koji žive u dva novosadska naselja. Takođe, podizanje parkovske površine na mestu višedecenijskog rugla ovog dela grada predstavlja još jedan pozitivan korak u akciji "Parkovi umesto deponija", koju je pre pre više od dve godine inicirao gradonačelnik Miloš Vučević.
 
Izvor: Novosti
Pogledajte još
Deset zelenih listova za zaštitnike životne sredine
Drugi program radio Beograda i Pokret gorana Vojvodine dodelili su deset zelenih i jedan crni list za zaštitnike i zagađivače životne sredine.   Zeleni list- priznanje za očuvanje životne sredine u ovoj godini, dobili su Ministarstvo pravde - Uprava za izvršenje krivičnih sankcija, JP "Srbijašume"...
03. Avgust 2016. // ZŽS - Srbija
POSLE decenijskih najava, konačno će biti preduzete mere za očuvanje Begeja, a izgradnjom prečišćivača otpadnih voda rešiće se jedan od najvećih komunalnih problema i zaustaviti ekološka degradacija Zrenjanina.   Optimizam stiže sa poslednje sednice Skupštine grada, gde je usvojen izveštaj...
10. Decembar 2016. // ZŽS - Srbija
Prema poslednjim rezultatima merenja kvaliteta vazduha, alarmantan je nivo zagađujućih čestica u centru Beograda, Obrenovcu i Pančevu.   U opštini Stari grad količina štetnih čestica premašila je prihvatljivu vrednost i prešla u "crvenu zonu". Sudeći prema podacima nadležne agencije,...
Da li će Srbija uskoro ostati bez termoelektrana i zagađujuće industrije?
  Elektrane na  fosilna goriva  i industrija sa sagorevanjem u najvećoj meri zagađuju vazduh u Srbiji, ali i čitavoj Evropi. Iz tog razloga  Evropska unija  je sve manje tolerantna prema našoj zemlji, a pokrenut je i postupak protiv Srbije usled nepoštovanja ograničenja koja su propisana ...
Pronađite firmu prema sledećim kriterijumima