Zaštita životne sredine

Zbog kancerogene prašine časovi fiskulture u hodniku!

08. Oktobar. 2016.

SOMBOR - Fiskulturna sala u somborskoj Srednjoj tehničkoj školi obložena je i pokrivena azbestnim pločama, opasnim po zdravlje učenika. Građevinska inspekcija je još prošle godine zapisnički konstatovala da je kompletna zgrada od azbesta, kao i da su vidljiva oštećenja čelične konstrukcije objekta, što izaziva dodatnu opasnost od rušenja. Zbog toga je nadležni komunalni organ izdao zabranu korišćenja fiskulturne sale.

 
Po rečima Mile Morića, sekretara škole, inače, zaduženog za bezbednost đaka, zabrana će biti na snazi sve dok se ne pronađe odgovarajuće rešenje za rekonstrukciju sale.
 
Od ove školske godine četiri nastavnika fizičkog vaspitanja više ne vode decu u salu. Kada je lepo vreme časovi fizičkog drže se na sportskom terenu u dvorištu škole, ali kada je kišovito, hodnici škole pretvaraju se u poligon za vežbanje.
 
- Prvi put mogu reći da postoji dobra volja lokalne samouprave da se reši ovaj problem. Gradsko veće nam je odobrilo pola miliona dinara za izgradnju glavnog projekta. Projekat je sada spreman i za radove je potrebno obezbediti oko 45 miliona dinara - ističe Morić.
 
JP "Direkcija za izgradnju grada Sombora" pomaže školi da prikupi neophodnu dokumentaciju za početak rekonstrukcije.
 
- "Direkcija" je pomogla školi u ishodovanju lokacione dozvole. U toku je postupak za pribavljanje građevinske dozvole i tada će sve biti spremno da se aplicira za sredstva u Ministarstvu omladine i sporta i kod prekograničnih fondova - pojašnjava Momčilo Backović, direktor ovog javnog preduzeća.
 
Dok se ne pronađe finansijer i dok sala za fiskulturu ponovo ne bude u upotrebi, 810 učenika ove škole će se verovatno cele ove zime razgibavati i trčkarati po učionicama i hodnicima. Inače, ova srednja škola najveća je u Zapadnobačkom okrugu.
 
 
 
KANCEROGENA PRAŠINA
 
IZ Zavoda za javno zdravlje upozoravaju na štetnost azbestne prašine, koju vremenom pušta građevinski materijal od kojeg je fiskulturna sala sagrađena. Azbest je klasifikovan kao kancerogen za ljude, i udisanje azbestne prašine povećava rizik od nastanka raka pluća i plućne maramice, predočavaju iz Centra za higijenu i humanu ekologiju.
 
Izvor: Novosti
Pogledajte još
OBUKA ZA KREIRANJE PROJEKATA ZA FONDOVE EU
30. Novembar 2015. // ZŽS - Srbija
Obuka za kreiranje projekata za korišćenje bespovartnih sredstava iz fondova EU (u oblasti održivog razvoja i zaštite životne sredine), biće održana 4. i 5. decembra 2015., od 9 do 16,30h (Beograd, hotel “šumadija”)   TRENERI: Jelena Pajovic Van Reenen, Igor Perić, MUP RS...
Biro EU: Termoelektrane iz Srbije ugrožavaju životnu sredinu cele Evrope
  Srpske elektrane na ugalj decenijama zagađuju ceo Zapadni Balkan otrovnim gasovima, što je izazvalo prevremenu smrt hiljada ljudi regionu i u Evropskoj uniji, a otrovne emisije iz termoelektrana Elektroprivrede Srbije premašuju šest puta maksimum koji je dopušten domaćim i međunarodnim zakonima. Srpske...
Deset zelenih listova za zaštitnike životne sredine
Drugi program radio Beograda i Pokret gorana Vojvodine dodelili su deset zelenih i jedan crni list za zaštitnike i zagađivače životne sredine.   Zeleni list- priznanje za očuvanje životne sredine u ovoj godini, dobili su Ministarstvo pravde - Uprava za izvršenje krivičnih sankcija, JP "Srbijašume"...
25. April 2017. // ZŽS - Srbija
Ekološki pokret Vrbasa podneo je tri prijave protiv Fabrike ulja i biljnih masti "Vital" zbog zagađenja iz dimnjaka ove industrije. Prema navodima predsednika EPV Ratka Đurđevca, "Vital" je ovog meseca danima uzastopno prekrivao grad oblacima gustog dima i krupne, lepljive čađi. Prijave su predate...
Pronađite firmu prema sledećim kriterijumima