Zaštita životne sredine

Centar BG u "crvenoj zoni", alarmantno i u Obrenovcu i PA

10. Decembar. 2016.

Prema poslednjim rezultatima merenja kvaliteta vazduha, alarmantan je nivo zagađujućih čestica u centru Beograda, Obrenovcu i Pančevu.

 
U opštini Stari grad količina štetnih čestica premašila je prihvatljivu vrednost i prešla u "crvenu zonu". Sudeći prema podacima nadležne agencije, prašina i smog ispunili su centralni deo prestonice.
 
Najzastupljeniji su azotni oksidi, odnosno izduvni gasovi koje ispuštaju vozila, što ukazuje na pojačan saobraćaj kroz grad. navodi list. 
 
Oblak prašine i štetnih materija nadvio se i nad Obrenovcem. Termoelektrane "Nikola Tesla A i B", koje rade punom parom, ispuštaju u atmosferu i ugljen-dioksid. Ovo jedinjenje stvara se i na ulicama ovog grada usled sagorevanja goriva i u domaćinstvima zbog loženja vatre. Zato su koncentracije ugljen-dioksida premašile normalne vrednosti. 
 
Oporo je i u Pančevu, gde je takođe zabeleženo zagađenje vazduha. Sugrađani već kod Pančevačkog mosta mogu da osete naglu promenu, jer se tamo "teže" diše. Vazdušni pritisak je poslednjih dana bio povišen, a u sredu je dostigao vrednost od 1.040 milibara, dok normalan iznosi 1.013. 
 
Ipak, Andrej Šoštarić iz Gradskog zavoda za javno zdravlje napominje da nema razloga za paniku. 
 
"Poboljšava se situacija u odnosu na prethodne dane, zbog vetra. Inače, u zimskom periodu zagađenja su češća u odnosu na letnje mesece", kaže Šoštarić. 
 
Prema njegovim rečima, u Bulevaru despota Stefana u sredu je bio kritični nivo azot-dioksida i suspendovanih čestica, ali, kako kaže, to je tipično za ovu lokaciju. 
 
U ovom periodu godine, zbog grejne sezone, kada se uključe toplane širom grada, ali i individualna ložišta smeštena uglavnom na obodu prestonice, vazduh prezasite štetne čestice. 
 
Donedavno je košava strujala kroz beogradske ulice, pa je "čistila" zgusnuti smog, ali do srede nije duvao jak vetar i nema padavina da speru problematične supstance. 
 
Dok sugrađani čekaju povoljnije vremenske prilike koje će razbistriti atmosferu, lekari savetuju da hronični bolesnici izbegavaju aktivnosti napolju u ranim jutarnjim časovima i tokom večeri. 
 
Stanje komplikuje magla. Prema mišljenju stručnjaka, ona u kombinaciji sa smogom posebno štetno utiče na organizam. Najkritičnija su područja u nižim delovima grada, pa su Dorćol, Obrenovac i Pančevo na udaru ovih atmosferskih promena. 
 
Prema parametrima Agencije za zaštitu životne sredine, nije ceo grad podlegao štetnim česticama. Na području oko Mostara, u Novom Beogradu i Vračaru nivo zagađujućih materija je prihvatljiv. Najjači borac protiv njih je Zvezdarska šuma. Na stanici Zeleno brdo na Zvezdari izmeren je odličan kvalitet vazduha.
 
Izvor: b92
Pogledajte još
Vranje: Pokret Gorana deli 100.000 sadnica za pošumljavanje
"Pokret gorana" iz Vranja obezbedio je do 100.000 besplatnih sadnica smrče za pošumljavanje goleti u tom delu južne Srbije, izjavio je danas predsednik Pokreta Stanko Petković. Petković je agenciji Beta rekao da su sadnice smrče obezbeđene preko Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i da građani...
Regionalna CHM radionica
05. April 2016. // ZŽS - Srbija
U Beogradu je danas otvorena Regionalna radionica Clearing-House Mechanism (CHM) Konvencije o biološkom diverzitetu za zemlje centralne i istočne Evope i zapadne Azije. Radionicu je otvorio direktor Agencije za zaštitu životne sredine, Filip Radović, koji je tom prlikom naglasio veoma zapažen rezulalt Agencije u procesu...
Svetski dan životne sredine 2022: Imamo samo jednu planetu
U univerzumu se nalaze milijarde galaksija, u našoj galaksiji su milijarde planeta, ali postoji samo jedna planeta Zemlja – to je glavna poruka ovogodišnjeg obeležavanja Svetskog dana zaštite životne sredine, a ovogodišnji hašteg na društvenim mrežama je #samojednaplaneta. Globalna kampanja...
Razrešena MISTERIJA CRNOG PRAHA koji je padao u Smederevu, još se ispituje da li je OPASAN PO LJUDE
  Ministar za zaštitu životne sredine Goran Trivan obelodanio je da nadležni ispituju šta se pre nekoliko dana desilo u Železari "Smederevo" nakon dojave građana da je grad prekriven misterioznim crnim prahom i najavio je mogućnost podnošenja prijava. Trivan je naveo da je država reagovala po...
Pronađite firmu prema sledećim kriterijumima